Пътеводител Шри Ланка

Шри Ланка
Шри Ланка , остров на юг от Индия, притежава изключително разнообразие от места за посещение в рамките на своите скромни размери. Заобиколен от Индийския океан, крайбрежната ивица е облицована с идилични - и често освежаващо неразвити плажове, докато континенталната част може да се похвали със завладяващо разнообразие от пейзажи, вариращи от богати на диви животни, джунгли до мъгливите планини на хълмовете, обвити в чаени насаждения.

Ще намерите и много изкуствени атракции, когато посетите Шри Ланка. Той може да се похвали с повече от две хиляди години история, а забележителните постижения на ранната сингалска цивилизация все още могат да се видят в разрушените градове и големи религиозни паметници, които заливат северните равнини.

Славата на тази ранна будистка цивилизация продължават да осигуряват символ на национална гордост, докато историческата роля на Шри Ланка като най-старата крепост на будиста на Теравада придава на уникална културна идентичност. Но на Шри Ланка има повече от просто будисти. Неговото географско положение на един от най-важният кръстопът на търговията в Индийския океан го отвори за уникално широк спектър от влияния. Поколения арабски, малайски, португалски, холандски и британски заселници фино преобразиха нейната култура, архитектура и кухня. Междувременно отдавна установеното тамилско население на север е създало жизнена индуистка култура, която дължи повече на Индия, отколкото на юг на сингалците.

През последните години тропическият остров се превърна в гореща точка за запалените пътници, въпреки че туризмът в Шри Ланка остава сравнително нисък. Прекрасната индивидуалност на страната - очевидна в контрастните й пейзажи и отчетливата й култура, помага да се оформи Шри Ланка като топ дестинация.


Къде се намира Шри Ланка?
Шри Ланка
Шри Ланка е остров край югоизточния бряг на Индия в Индийския океан. Въпреки че очевидно няма сухопътни граници, страната има морски граници с Индия и Малдивите

Шри Ланка - интересни факти
 • Размер и местоположение: Разположен на няколко градуса северно от Екватора, Шри Ланка е малко по-малка от Ирландия и малко по-голяма от американската държава Западна Вирджиния.
 • Валута: рупия Шри Ланка (LKR).
 • Политика: Шри Ланка постигна независимост от Великобритания през 1948 г. и отхвърли колониалното си име - Цейлон през 1972 г. Страната има функционираща демокрация след независимостта и през 1960 г. избра първата жена в света за министър-председател.
 • Религии: населението на Шри Ланка се състои от различни етнически и религиозни групи. Двете най-големи са основно будистки сингалски и предимно хиндуистки тамили; също има много християни и мюсюлмани.
 • Езици: сингалски, тамилски и английски са официално признати езици.
 • Здраве: Шри-ланките се радват на здравословна продължителност на живота от 77 години. Но той също има една от най-високите проценти на самоубийства в света и една от най-високите случаи на смърт от змийски болести.
 • Образование: Шри Ланка има степен на грамотност почти 93 процента
Износ: Основният износ на страната са дрехи и чай. Каучукът, кокосовите орехи и скъпоценните скъпоценни камъни също са важни.

Къде да пътувате в Шри Ланка
Шри Ланка
Шри Ланка го има всичко. Гледайте китове на разстояние от оградени с палми плажове, проследявайте леопарди в буйни тропически гори и обикаляйте през хълмовата страна до зелени чаени плантации. Можете да получите представа за културата на острова, като разгледате будистки паметници, или се катерите на колониални крепости и се отдадете на неговата интензивна кухня. При такова богатство от атракции, намирането на къде да отидете в Шри Ланка може да бъде доста голяма задача, въпреки че сравнително малкият й размер означава, че можете да се побере всичко в едно пътуване.

Западното крайбрежие на Шри Ланка
Всички посещения в Шри Ланка в момента започват на международното летище точно извън Коломбо, столицата на острова и най-големият му град. Това е разпръснат метрополис, чиито контрастни райони предлагат поглъщащо въведение в безбройните култури и многопластовата история на Шри Ланка.

Много посетители се насочват направо към един от плажовете на западния бряг, чиито безброй курортни хотели все още захранват туристическата индустрия на страната. Дестинациите включват пакетните ваканционни курорти Негомбо и Берувала, по-стилната Бентота и стария хипи хана на Хикадува.

По-непокътнати селски райони могат да се намерят на север от Коломбо на полуостров Калпития и в обширния национален парк Уилпатуту, който е в близост до дома на леопарди, слонове и мечки.

Южно крайбрежие на Шри Ланка
Отвъд Хикадува, южното крайбрежие е значително по-слабо развито. Входът към региона е чудният стар холандски град Гале, най-добрият колониален град на Шри Ланка. Отвъд лежи низ от хубави плажове. Те включват непрекъснато разрастващото се село Унаватуна и по-тихите брегове на бреговете на Велигама, Мириса и Тангала, както и оживената провинциална столица Матара, която може да се похвали с други холандски останки. Източно оттук Тисамахарама служи като удобна база за изключителните национални паркове Яла и Бундала и за очарователния храмов град Катарагама.

Хълмистата част
Шри Ланка
Във вътрешността от Коломбо се издигат силните планини на хълмовата страна, обгърнати от чайните плантации (първо въведени от британците), които все още играят жизненоважна роля в икономиката на острова. Символичното сърце на региона е Канди, вторият град на Шри Ланка и културната столица на сингалците. Цветните й традиции са въплътени от известния Храм на зъба и от великолепния Есала Перахера, най-колоритният фестивал на Шри Ланка.

Южно от тук, в близост до най-високата точка на острова, се намира старият британски град Нувара Елия, център на чайната индустрия на страната и удобна база за посещение на грандиозния национален парк Хортън Плейнс. Поредица от градове и села - Ела, Хапутале и Бандаравела - по южния ръб на хълмовата страна предлагат привлекателна смесица от великолепни гледки, прекрасни разходки и британски колониален чар на стария свят. В близост до югозападния ръб на хълма, извисяващият се връх на Адамовия връх е друг от най-големите поклоннически места на острова. Центърът за добив на скъпоценни камъни Ратнапура на юг служи като най-добрата отправна точка за посещения на богатия на слонове национален парк Уда Валауе и рядката тропическа гора на Сингараджа.

Културният триъгълник
На север от Канди, хълмовата страна се спуска в сухите равнини на северната суха зона. Тази област, известна като Културния триъгълник, е била мястото на първата велика цивилизация на Шри Ланка, а нейното изключително разпръснато на разрушени дворци, храмове и дагоби все още дава убедителен усет на това славно минало. Най-вече сред тях са очарователните разрушени градове Анурадхапура и Полоннарува, чудните пещерни храмове на Дамбула, светилищата на хълма и дагобите на Михинтале и изключителната скална цитадела на Сигирия.
Един от най-популярните и интересни природни резервати на Шри Ланка, Национален парк Минерия, също се намира в региона и по маршрута за стотиците слонове, които мигрират между различни паркове всяка година.

Изток и север
Изтокът е град Тринкомали. Самата огромна част от девствената брегова ивица остава почти напълно неразвита, освен за сънливите села Нилавели и Уппувели, северно от Тринко, и сърф центъра на залива Аругам, в южния край на източното крайбрежие. Но изграждането на огромен нов курорт в Пасекуда вероятно ще промени това.
Ако търсите къде да посетите в Шри Ланка, която е още по-малко посещавана, северът бавно се очертава след години на гражданска война. Все по-голям брой посетители правят дългото пътуване до поглъщащия град Джафна, докато едно пътуване до отдалечен Манар, по-близо до Индия от Коломбо, е друга възможност за приключения.


Национални паркове и резервати в Шри Ланка
Шри Ланка

Почти 15 процента от острова е съставен от национални паркове и резервати. Те обхващат разнообразен терен и пристават богатство от диви животни, докато много са разположени в райони с изключителна красота. Огромното биоразнообразие на Шри Ланка също поставя острова на картата за екотуризъм с фантастични еко ложи и хотели, които постепенно се появяват.

Топ 8 национални парка и резервати на Шри Ланка:
 • Yala - южно от острова, граничещ с Индийския океан; дом на множество диви животни, включително крокодили, слонове и най-голямата гъстота на леопардите в света.
 • Horton Plains - Зашеметяваща природа на тревни площи и облачна гора на височина над 2000 метра в централните планини. Скалите в края на света се потопят драматично в низините отдолу.
 • Uda Walawe - Южно от равнините Хортън; слоновете са основната атракция (дом за около 600). Други диви животни включват биволи, петнисти и самбхурски елени, крокодили, макаки и маймуни Лангур.
 • Бундала - Южно от Яла и добра алтернатива за бягство от тълпите. Не разполага с дивата природа като Yala, а наслада за наблюдателите на птици. Също така е дом на слонове, крокодили, костенурки и друга фауна.
 • Minneriya - необичайно широк спектър от диви животни, като се има предвид размерът му. Слоновете са основната атракция (силно забележима през определени периоди на годината по време на миграция между различни паркове - броят им достига през август и септември, когато идват да пият от резервоара). Друга дива природа включва макак и лилави маймуни с лице с лилаво, мечки и много известни трудно забележими леопарди - само около 20.
 • Kaudulla - Също част от миграционния маршрут за слонове. Най-доброто време за посещение е между август и декември; броят на пиковете през септември / октомври (около 200 се събират, за да пият от езерото, резервоара Kaudulla).
 • Wilpattu - Най-големият в Шри Ланка, но затворен за няколко години по време на гражданската война. Бракониерството намалява броя на дивите животни, въпреки че ситуацията постепенно се подобрява. По-спокоен от по-известните паркове, като Yala. Някога известен със своите леопарди и лениви мечки, но по-трудно се забелязват в наши дни.
 • Горският резерват Сингараджа - включен в списъка на ЮНЕСКО, джоб на необезпокояваната тропическа гора, дом на фантастичен масив от диви животни в джунглата.


Най-доброто време за пътуване до Шри Ланка
Шри Ланка
Климатът е повлиян от два отделни мусона, което означава, че обикновено можете да избегнете дъжда, когато пътувате до Шри Ланка, тъй като вероятно някъде ще е сухо на острова. Изтокът е огледален образ на запад: когато югозападът („Yala”) мусонът удари запад и югозапад, от април или май до септември, слънцето грее на изток и североизток и обратно. Все пак североизточният („маха“) мусон обикновено е по-лек. През октомври и ноември, точно преди мусона Маха, през острова има неспокойно време. Това означава, че можете да се хванете в изливане или гръмотевична буря, където и да сте.

Имайте предвид, че има различни вариации в общия модел на времето, което означава, че няма вероятност две години да са съвсем еднакви. Но е доста сигурен залог, че температурите ще бъдат повече или по-малко постоянни. Можете да разчитате на средна температура от 26–30 often (често по-висока) по крайбрежието и низините, спускайки се по-високо нагоре. Така че, ако се насочвате към Канди, можете да очаквате температури от 18 до 22 °, но само 14-16 ° в хълмовата страна, като Нувара Елия. А температурите в хълмовете могат да паднат до почти замръзване през нощта, така че не забравяйте да опаковате допълнителни слоеве.

Най-общо казано, що се отнася до времето, най-доброто време за посещение на западния и югозападния район на Шри Ланка, включително страната на хълма, е от декември до март. Ако вашият маршрут е насочен повече към източната страна на острова, ще получите най-добрите условия от около април или май до септември.


Фестивали в Шри Ланка
Шри Ланка
Когато посетите Шри Ланка, има вероятност да станете част от фестивал в разгара си или да се подготвят за такъв. С четири големи религии, съществуващи на острова, всяка със собствен календар на фестивали, както и много официални празници, тези събития могат да бъдат трудно да се избегнат. Може да планирате своя маршрут, за да избегнете големите, които сякаш спират острова, или може да искате да сте част от тях - да изпитате истинската същност на Шри Ланка.

Ето само три от големите фестивали, които се провеждат всяка година, които са и официални празници:

 • Сингалска и тамилска Нова година - Много голям семеен фестивал, който отбелязва Лунната нова година (обикновено през април). Бизнесът е затворен, тъй като островът се радва на тържества, игри и традиционни храни.
 • Vesak Poya - Важен будистки фестивал през май, който празнува раждането, просветлението и смъртта на Буда. Домовете висят цветни фенери отвън, а пандали (панели, изобразяващи сцени от живота на Буда) са изложени в цяла Шри Ланка.
 • Канди Езала Поя Перахера - най-екстравагантният фестивал в Шри Ланка, който отпразнува първата проповед на Буда и пристигането на зъбната реликва в Шри Ланка, продължил десет дни. Канди оживява с цветни зрелищни шествия на слонове, барабанисти и танцьори и акробати. Датите варират според лунния календар, но обикновено в края на юли или август.

Как да стигна до Шри Ланка
Освен ако не пристигнете на круизен кораб, единственият начин да пътувате до Шри Ланка е да летите на международното летище Bandaranaike (BMI) в Катунаяке, северно от Коломбо. Най-добрият начин да спечелите голяма сделка за цената на полета е да резервирате колкото е възможно по-напред, но тарифите са доста постоянни през цялата година.

Пътуване до Шри Ланка от Европа
Авиокомпаниите SriLankan предлага директни полети от Обединеното кралство (Лондон Хийтроу); има и косвени полети, пътуващи през Персийския залив и Индия. По същия начин, ако пътувате до Шри Ланка от Ирландия, можете да летите косвено от Дъблин до Шри Ланка през градовете в Персийския залив - другият вариант е да направите своя път към Хийтроу за директен полет.

Пътуване до Шри Ланка от САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия
Ако летите за Шри Ланка от САЩ, ще трябва да направите поне една спирка; ако идва от източния бряг, има няколко варианта на едно гише от Ню Йорк, Бостън и Торонто през Персийския залив. Маршрутите от западния бряг минават през Източна или Югоизточна Азия, както и през Персийския залив.

Ако идвате от Австралия, директните полети са достъпни само от Мелбърн, в противен случай разглеждате опция на едно гише. Можете също да вземете полет с една спирка от Нова Зеландия.

Пътуване до Шри Ланка от Азия
Шри Ланка е добре обслужвана от превозвачи, опериращи от други страни в Южна и Югоизточна Азия. Има и директни връзки с много места в Персийския залив.


Обикаляне на Шри Ланка
Шри Ланка
Като цяло обикалянето на Шри Ланка е много по-бързо и по-лесно с дългосрочното надграждане на автострадата и подобренията на железопътната линия.
Въпреки това, далеч от магистралите и главните влакови линии, движението може да бъде бавно и, ако пътувате с автобус, доста неприятно.

Обикаляне с автобус
По правило автобусите обикновено са по-бързи от влаковете за пътуване около Шри Ланка и евтин начин да се пътувате. Това е основното транспортно средство, влизайки в труднодостъпните кътчета на острова, макар че може да е малко грубо возене, като шофьорите се грижат за ъглите, а по-старите автобуси дават малко усещане за разтърсване на костите.

Обикаляне с влак
Пътуването с влак е по-спокойно и може да бъде чудесен начин да се възползвате от пейзажа, особено за междуградските услуги по трасето на хълма от Коломбо до Канди и Бадула. Те имат специална карета или наблюдателна кола с големи панорамни прозорци, предлагащи 360-градусови гледки.

Направени са подобрения в железопътната мрежа в целия остров, а междуградските линии имат удобни климатизирани вагони. Но обикалянето по хълмовата страна все още е болезнено бавно.

Обикаляне със самолет
Вътрешните въздушни услуги предоставят супер бърза алтернатива на дългите пътувания по шосе или жп линия и са запомнящи се сами по себе си, с често красиви гледки към острова отгоре.

Обикаляне с кола
Можете да шофирате сами, но определено не е най-релаксиращият начин да опознаете Шри Ланка.
Въпреки че пътищата като цяло са в разумно състояние, безбройните опасности, които те представляват - тълпи от пешеходци, хаотични колоездачи, полудяли шофьори на автобуси и кучета самоубийци, за да назовем само няколко - плюс много идиосинкратичния набор от пътни правила, следвани от шофьорските шофьори, кара шофирането предизвикателство в много части на острова.

За най-голяма гъвкавост и не голям разход бихте могли да наемете кола с водач. Имайте предвид, че много шофьори работят по поръчка от хотели, ресторанти и други подобни, което означава, че може да са доста настоятелни да ви заведат до места, където получават изплащане. Най-добре е да отидете с реномирана компания: те плащат на водачите прилична заплата, така че да не разчитат на комисионна.

Обикаляне с рикша
Рикшите са удобен и забавен начин за пътуване на къси разстояния в Шри Ланка, въпреки че пътуванията могат да бъдат по-скоро с висок адреналин, начинът, по който те избягват навън и от бързо движещия се трафик. Уверете се, че сте определили тарифа с водача, преди да тръгнете.


Колко безопасна е Шри Ланка?
Предприемането на разумни предпазни мерки срещу кражбите винаги е добра идея, въпреки че си струва да се спомене, че дребните кражби в Шри Ланка са по-ниски, отколкото в други азиатски страни, както и в повечето европейски и американски градове, а измамите и насилието над чужденци са рядкост. Простите мерки за защита от кражба включват: използване на сейфове в хотели и къщи за гости за вашите ценности; избягване на тъмни плажове през нощта (особено жените пътешественици). Пазете и копие на важна информация, като паспорти и данни за застраховка.

Най-честата причина за случайна смърт в Шри Ланка е свързана с трафика, последвана от удавяне. Теченията могат да бъдат сериозно силни, водата внезапно е дълбока, а на плажовете няма спасители. Винаги проверявайте местните съвети, преди да влезете във водата.

Дивата природа обикновено не представлява голяма заплаха. В Шри Ланка обаче има крокодили, така че се пазете от райони, обитавани от крокодили, и ако сте ухапани от змия, незабавно потърсете медицинска помощ. Носете здрави обувки, чорапи и дълги панталони, ако ходите през тежък подраст.

Изисквания за вход
Освен ако не сте от Малдивите или Сингапур, ще ви е необходима виза (ETA), за да посетите Шри Ланка. Можете да закупите виза, валидна за 30 дни предварително онлайн; 90-дневна виза може да бъде получена по пощата или като посетите най-близкото посолство / консулство. Вашият паспорт трябва да е валиден шест месеца след пристигането ви. Винаги се консултирайте с местното посолство / консулство за най-актуална информация относно изискванията за влизане преди пътуване. Чуждестранните посолства и консулства са почти всички базирани в Коломбо.


Разходи и пари
Шри Ланка
Шри Ланка не е толкова евтина, колкото някои други страни в Южна и Югоизточна Азия, но ако отидете на бюджетни варианти с настаняване и хранене навън и използвате автобуси и влакове, вместо да наемете кола и шофьор, това все още може да бъде евтино. Ако изберете луксозно настаняване и шофьор за престоя си, е възможно да харчите около 500 долара на ден.

Заслужава да се отбележи:
Понякога към таксите за хотели и ресторанти се добавят различни държавни такси, така че най-добре проверете предварително какво е включено.
Туристическите цени важат за влизане в различни атракции; например входната такса в национален парк или обект в рамките на Културния триъгълник може да ви струва около 25 долара, но за местна струва съответно около 25 цента или безплатно влизане.
Заслужава си да се пазарите за всичко - от разходка с рикша до стая в къща за гости, тъй като обикновено цените не са фиксирани, но бъдете любезни при пазаруване - няколко рупии тук и там ще имат голяма разлика от местното живеене на шепа долара на ден.
Пазаренето е начин на живот в Шри Ланка.
Прочетете повече за разходите и парите: ежедневни разходи, изгодни сделки, съвет за етикет, туристически цени и др.

Здраве
Хигиенните стандарти в Шри Ланка са разумни, медицинските грижи са прилични и Шри Ланка беше официално обявена за свободна от малария от Световната здравна организация (СЗО) през 2016 г. (няма гаранция, че болестта няма да се появи отново, затова проверете при СЗО преди пътуване. Въпреки това , това е тропическа страна с обичайните тропически болести. Уверете се, че имате застраховка за пътуване, за да покриете срещу заболяване или нараняване (както и кражба и загуба).

Простите предпазни мерки за здравето, които трябва да вземете, включват:

 • Бъдете в течение със следните ваксинации: дифтерия, тетанус, хепатит А. Други язви, които бихте могли да помислите, са туберкулоза, менингит и тиф.
 • Избягвайте да пиете чешмяна вода. Въпреки че са хлорирани и като цяло безопасни, непознати микроорганизми могат да доведат до разстроен стомах. Също така избягвайте леда.
 • Придържайте се към гореща храна, която е прясно приготвена; избягвайте салати (вероятно измити в чешмяна вода) и храна, която седи от известно време.
 • Опитайте се да не бъдете ухапан от комари - те могат да пренасят заболявания като денга и японски енцефалит.
 • Носете дрехи в светъл цвят, които ви покриват, и спите под мрежа. Предлагат се репеленти под формата на спрей, намотки против комари, както и устройства с приставки.
 • Използвайте слънцезащитен крем и носете слънцезащитна шапка и слънчеви очила, за да се предпазите от вредни лъчи и евентуален топлинен удар.


Храна и напитки в Шри Ланка
Шри Ланка
Отразявайки географското си положение, местните традиции, съчетани с колониален отпечатък, както и местно отглеждани тропически плодове и пресни морски дарове, кухнята в Шри Ланка е кулинарна наслада. Нюансираните аромати са резултат от богатство подправки, съдържащи се във всичко - от къри до самболи и патладжани, докато кокосовият орех в безброй форми се появява в повечето ястия.

Седем различни храни, които да опитате в Шри Ланка:

 • Ориз и къри . Основната храна в Шри Ланка, подобна на къри от Южна Индия и Южна Азия. Често включва „Малдивна риба” (щипка със суха риба тон). Месото или рибното къри, сервирано с дал, е стандарт; различни странични ястия включват сушен ананас, къри от сладък картоф, чесън и джакфрут. Pol sambol (кокосов самбол), е често срещан съпровод - комбинация от лук, лют червен прах, риба и сол на Малдив.
 • kottu rotty Класическа улична храна, повсеместна на острова. По същество нарязана (или роти), фина, гъста палачинка, разбъркана със зеленчуци, месо или яйце.
 • Бункер (appa) Малки палачинки с форма на купа (традиционно се правят от тесто, съдържащо кокосово мляко и палмово сладко), с различни съставки в средата, като пържено яйце (бункер за яйца). Често се яде на закуска с дал или къри.
 • Струнен бункер (idi appa), гнезда от задушени оризови вермишели, също обикновено се ядат на закуска с дал или къри.
 • Питу Комбинация от брашно и настърган кокосов орех, приготвен на пара в цилиндрична бамбукова форма - наподобяваща груб кускус. Може да бъде сладко (сервирано с топлено масло и захар) или чубрица, например с овнешко къри.
 • Ориз лампрайс, изпечен в лист на триплей; придружителите включват пилешко месо или варено яйце, плюс зеленчуци и туршия.
 • Vadai (wadai) Популярна улична храна от пикантни понички от дълбоко пържена леща. Познат звук е викът на Хоукър „vadai-vadai-vadai!“, Във влакове и автобуси.

Напитки в Шри Ланка
Вода, безалкохолни напитки, чай и кафе
Най-добре е да избягвате чешмяна вода. Предлагат се обичайните безалкохолни напитки като Coca-Cola и други подобни; твърди фаворити са местната джинджифилова бира и сметана сода, а кокосовата вода е широко достъпна.

Кафето винаги е играло втора филиал на чая, въпреки че повечето чай, сервирани в Шри Ланка, са изненадващо нежни, като се има предвид, че това е националната напитка.

Алкохолни напитки
Lager and arrack са основни форми на алкохол на острова, Lion Lager е най-разпространената марка. Arrack има много високо съдържание на алкохол и се произвежда чрез дестилация, напитка, приготвена чрез ферментиране на сока от цветето на кокосовия орех - продава се неофициално в селата в страната.


Пазаруване в Шри Ланка
Шри Ланка
Въпреки че в Шри Ланка има история на изящното майсторство, ще намерите голяма част от предлаганите изкуства и занаяти на всякъде. Има обаче изключения, особено в Коломбо, където можете да намерите качествени стоки - от книги до чай и дрехи. Общото правило е, че колкото по-неофициални са търговските обекти, толкова повече има възможности за търговия. Така че най-вероятно ще получите по-голяма сделка с "ястреб" на плажа, отколкото утвърден магазин, въпреки че питането дали има „специална цена“ може да ви донесе по-добра цена. Имайте предвид, че купуването на корали или друг морски продукт е незаконно (допринася пряко за унищожаването на крехката океанска среда на острова). Също така ще ви трябва лиценз за износ на антиквариат (всичко над петдесет години). Ето някои от традиционните занаяти и други предмети, които ще намерите в Шри Ланка.

Боядисани маски Първоначално проектирани да се носят по време на колам танци или церемонии на екзорцизма и в продажба, където има туристи. В центъра на производството на маски е Ambalangoda - редица големи магазини продават широка гама от дизайни, някои от наследствено качество.

Резба от слонове варира от малки дървени същества до елегантните каменни резби, продавани на места като Paradise Road в Коломбо.

Batiks Представени от холандците от Индонезия; широко разпространена в Шри Ланка.

Скъпоценни камъни и бижута - Неизрязаните скъпоценни камъни се предлагат в центъра за добив на скъпоценни камъни в Ратнапура, но внимавайте за фалшификатите. Магазините за скъпоценни камъни и бижута са широко разпространени - основните концентрации са в Негомбо, Гале и Коломбо, включително големи вериги, като Zam Gems или Sifani. За сребърни и златни бижута опитайте Sea Street в квартал Петта Коломбо.

Метални изделия отдавна се произвеждат в района на Канди, въпреки че в Шри Ланка могат да бъдат намерени сложно релефни метални предмети като съдове, тави, свещници и други предмети.
Кожени изделия Шапки, ботуши, чанти с добро качество и др.
Специалност за лаково покритие от региона Matale.
Carrom дъски Един вид хибрид от басейн, мрамори и чернови (шашки), играни в Шри Ланка.
Дървени модели на туктукси Най-често се срещат в Негомбо, но се предлагат и в Коломбо и на други места.
Lace Galle е центърът на дантелеността
Фигурки на Буда Дърво или камък Резби на Буда с различни стандарти са често срещани.
Чай и подправки - Основната местна марка е Dilmah; гамата Tea Tang има първокласни специализирани чайове, включително редки сортове ценители. Неразрешените (еднофамилни) високо отглеждани чайове са в различна лига от силно смесения сорт, разпространен в Европа и САЩ.
Най-доброто (и най-евтиното) място за закупуване на чай е в местен супермаркет; Супермаркетите на Cargills имат добър избор, включително необвързани чайове за единични имоти. Специализираната верига чаени магазини Mlesna има клонове в Коломбо, Канди, Бандаравела и на летището, въпреки че те се концентрират върху по-туристически предложения, включително пакетирани чаени комплекти, ароматизирани чайове и други подобни.


Забележителности в Шри Ланка
Прочети повече тук: