Сигирия

Шри Ланка
Кацнала на скална плоча, която драстично се издига над горите на централната част на Шри Ланка, Сигирия е толкова впечатляваща гледка сега, колкото трябва да е била, когато е построена за първи път от ожесточен цар през пети век от н.е., което означава „лъвска скала“, Сигирия (обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1982 г.) се осъществява чрез проходи, врязани в скалното лице между монументална двойка лъвски лапи.

По-късно крепостта е погълната от гората и позната само на местните селяни. Аутсайдерите използваха знания за миналото му, съхранени в будистки текстове, за да търсят древния обект. Британските историци преоткриха удивителните му сгради и стенописи през 19 век.
Сигирия е построена от цар пети век Кашяпа I, който управлява родната сингалска династия Мория. Внушителната крепост е била столица на сингалското кралство, докато Кашяпа е бил победен през А. Д. 495. (Внимавайте: Древна дворцова крепост е изглед към тази безплодна пустиня в Израел.)

След Кашияпа династиите се издигнаха и паднаха, богатствата им, оформени от вътрешни борби за власт и конфликти между местните сингалци и външни нашественици от Индия.
Различни градове държаха статут на столица след Сигирия, като Полоннарува. До XII век обаче цялостният контрол върху Шри Ланка прогресивно отслабва. Сингалската власт се оттегли на югозапад от острова, изоставяйки района на Раджарата, а бившите административни центрове, включително Сигирия, започнаха да се използват.

Позицията на Шри Ланка в Индийския океан го направи уязвим за европейците, които искат да разширят контрола си в региона. До средата на 1500-те португалците старателно експлоатират династическото напрежение в управляващия елит на Шри Ланка и контролират голяма част от острова.
Век по-късно холандците са заменили португалците като колониални господари, а те от своя страна са изместени от британците в края на 1700 година. Към 1815 г. Кралство Канди, последната независима, родна държава на острова, става част от Британската империя.


Оферти за Сигирия виж ТУК