Гале

Шри Ланка
Гале е столицата на Южната провинция на Шри Ланка. Градът има световно наследство към името си и това е главно отговорно за популярността му сред туристите. Това е 300-годишният холандски форт, но има и други исторически сгради, които също трябва да разгледате.

Други забележителности в Гале включват градското природно пристанище, Националният морски музей, Катедралата Света Мария, основана от йезуитските свещеници, един от основните храмове на Шива на острова, и Амангала, историческият луксозен хотел. На 26 декември 2004 г. градът е опустошен от масивното цунами, причинено от земетресението в Индийския океан през 2004 г., което се случи край бреговете на Индонезия на хиляди мили. Хиляди бяха убити само в града. Galle е дом на международния стадион Galle, който се счита за едно от най-живописните площадки за крикет в света.

Важните природни географски характеристики в Гале включват Румасала в Унаватуна, голям хълм, наподобяващ могила, който формира източната защитна бариера пред пристанище Гале. Местната традиция свързва този хълм с някои събития на Рамаяна, един от големите индуистки епоси. Основната река в района е река Джин (Gin Ganga), която започва от Гонгала Канда, преминава през села като Нелува, Нагода, Бадедегама, Теликада и Вакуела и достига до морето при Гинтота. Реката е мост във Вакуела от моста на Вакуела.Оферти за Гале виж ТУК