Негомбо

Шри Ланка
Negombo е един от най-големите търговски центрове в страната и административен център на Negombo Division. Negombo има около 142 136 население в рамките на своето отделение на секретариата.

Негомбо е известен с дългите си пясъчни плажове и вековната риболовна индустрия. Негомбо има голямо двуезично население, доминирано от римокатолици, мнозинството заселено в крайбрежния пояс също говори езика на тамилски език, но повечето от тях са сингалски по етническа принадлежност.
Името "Negombo" е португалското покварено име на тамилското му име Neerkolombu.

Сингалското име Мигамува означава "Село на пчелната пита", добивайки името си от легенда, спомената в Рахавелия. Армията на цар Кавантиса намери пчелен мед в кану край морския бряг, за Вихарамахадеви, който беше бременна с княз Дутугамуну. Поради това мястото получи името „Mee-Gomuwa“.
Негомбо е на около 2 метра над морското равнище, а географията на Негомбо представлява смесица от земя и вода. Лагуната е една от най-живописните забележителности на Негомбо. В неговите мангрови гори има над 190 вида диви животни и много птици. Северната граница на града е образувана от река Ма Оя, която отговаря на Индийския океан.

Negombo се характеризира с тропически климат на тропическите гори по климатичната класификация на Köppen. Градът получава валежи предимно от югозападните мусони от май до август и от октомври до януари. През останалите месеци има малко валежи поради конвективни дъждове. Средната годишна валежи е около 2400 милиметра (94 инча). Средната температура варира от 24 ° C (75 ° F) до 30 ° C (86 ° F), а от февруари до април има високи нива на влажност.
Оферти за Негомбо виж ТУК