Велигама

Шри Ланка

Велигама е град на южното крайбрежие на Шри Ланка, разположен в окръг Матара, Южна провинция, Шри Ланка, управляван от градски съвет. Името Weligama, буквално означава "пясъчно село", което се отнася до пясъчния залив на района. Намира се на приблизително 144 километра южно от Коломбо и се намира на 9 м надморска височина.
Основните отрасли са туризмът и риболовът. Weligama е популярна туристическа дестинация и е домакин на няколко бутикови хотела, включително остров на брега, известен като Taprobane, в който се помещава вила, построена от френския граф дьо Мони, и в момента е собственост на Джефри Добс. Това е родното място на учения монах Уелигама Шри Сумангала.

Уелигама бе значително засегнат от цунамито, причинено от земетресението в Индийския океан през 2004 г., като 15% от площта беше разрушена, като над 2200 къщи бяха повредени или измити, а 469 съобщиха за смъртта.

В района на Велигама и околностите му има редица обекти с историческо значение, включително 3-метрова (9,8 фута) статуя на барелеф на Бодхисатва Авалокитешвара, издълбана в заобикалящата скала, между VI-IX в. Сл. Хр. Местно известно е като Куста Раджа Гала или Скала на Краля на прокажените и се смята, че представлява цар, поражен от кожно заболяване (вероятно проказа "куста"), който е бил подканен да види, че трябва да приема кокосова каша и вода в продължение на три месеца, тъй като лекарство. Когато изпълни визията, здравето му се възстанови, той поръча фигурата му да бъде издълбана върху скалата в памет на това чудодейно лечение. Смята се, че тази скулптура е всичко, което е останало от старата Аграбодхи вихара, която се е намирала там.

Weligama е призната за своята изработка на дантела beralu. Първо въведен от португалците през 16-ти век дантела е останал традиционен занаят по крайбрежната зона на Велигама, като редица домакинства произвеждат плетене на една кука и опъване на дантела.

Районът е известен и с отчетливите си риболовчици, които издигат един полюс в дълбоката до гърдите вода на плажа, само на няколко метра от брега, където се качват на напречна лента и с помощта на бамбукови въдици изхвърлят линиите си отвъд почивката за сърф, за да се ловят малки риби.


Оферти за Велигама виж ТУК