Ела

Шри Ланка
Ела е странно малко градче на 200 километра източно от Коломбо и на около 1000 метра надморска височина. Привилегированото местоположение на града между ниските тропически гори и високопланинските чайни плантации прави чудесна спирка за почивка, докато обикаляте Шри Ланка. Ела е чудесна зона както за туристи, така и за луксозни пътувания. Има всякакви помещения за настаняване, а храната е разнообразна в ресторантите, които очертават главния път.

Ела е любима сред дневните туристи и по-опитните в походите. Двата известни преходи в района са връх Малкият Адам и Скалата Ела, да не говорим за водопадите Равана и други известни водопади в района. За пешеходците през нощта и за любителите на къмпингите Ела е чудесна отправна точка за похода на Меемюр и по-дългите проучвания на водопад. Ella Gap е привилегировано място в околните планини, което осигурява гледка към низинските джунгли и тропическите гори с гледки на чайните плантации по-нагоре.

Едно от най-запомнящите се места в Ела е мостът на Демодара с девет арки. Туристите могат да посетят моста или като се разхождат по него, под него или просто го гледат от планината. Останалите части от влаковите коловози в Ела са част от дневните походи до водопадите и също се използват от местните жители, за да стигнат от едно място на друго. Просто се уверете, че чувате влака, за да слезете навреме от коловозите.

Пътуването с влак от Коломбо до Ела е красиво изживяване - от града до планините, минавайки през риби и полета и след това през гори, за да пристигнете в Ела. Влакът от Ела до Нану Оя, по-високо в планината, е един от най-живописните возила в света и любимо занимание сред туристите, идващи в Шри Ланка. Първият клас е удобен, но вторият клас е най-запомнящият се, защото пътувате с местните жители. Внимавайте за отворените врати и опитайте някои вадаи, местна закуска, която винаги се предлага във влаковете.

Гледките в Ела са непобедими. От различни страни на билото гледките са различни. Едната страна е всички чаени насаждения на хълмове, изпъстрени с дървета, а другата страна е по-скоро дива джунгла със скрити водопади. Това е мястото, което омагьосва фотографи, художници и хора, които просто обичат планинския въздух и това усещане за простор под краката.
Ела е толкова готина и хладна, че е лесно да останеш няколко дни. Или на туризъм, или на разходка в уютен хотел с изглед към водопадите или планините, животът е лесен и сигурен в Ела. Няма бързане за нищо; храната е добра, хората са хубави, а времето обикновено е перфектно. Наистина няма нищо негативно за Ела - това е едно от най-спокойните места в Шри Ланка.

Местата за отсядане в Ела са доста разнообразни, но най-доброто са прекрасните семейства, които подреждат планината пред по-големите водопади, които радват на селото. Домакините са доста прекрасни, управлявани от семейства на местни жители и чужденци. Храната в домашни условия също е невероятна.
Хората на Ела са толкова спокойни, че ще впишат това усещане във всички посетители. Усмивките им са истински и това общо усещане за се усеща из целия град. От кафенетата до хората, които вървят по влаковите коловози, и шофьорите на tuk tuk, всички са прекрасни и могат да станат ваши приятели доста бързо.

Разположен между джунглата и низините на тропическите гори и по-високата планина на страната на чая, времето е по-хладно, отколкото в Коломбо и по-топло, отколкото в страната с по-висок чай. Буквално е идеалното време - не лепкаво и влажно или замръзване през нощта.
Оферти за Ела виж ТУК