Коломбо

Коломбо
Коломбо, град, изпълнителна и съдебна столица на Шри Ланка. (Шри Джаяварденепура Коте, предградие Коломбо, е законодателната столица.) Разположен на западния бряг на острова, южно от река Келани, Коломбо е главно пристанище на Индийския океан. Той има едно от най-големите изкуствени пристанища в света и се занимава с по-голямата част от външната търговия на Шри Ланка.
Най-ранното писмено споменаване на пристанището може да е това на Факсиан, китайски пътешественик от V в. Пр. Н. Е., Който наричаше пристанището Гаоланбу. Сингалците наричали пристанището Коламба, което португалското мислене произлизало от сингалската дума за мангови дървета (кола, „листа“; амба, „манго“). По-вероятно обяснение е, че kolamba е стара сингалска дума, означаваща „пристанище“ или „ферибот“.

През VIII век арабските търговци се заселват в близост до мястото на модерното пристанище. От 16 век нататък пристанището е разработено от португалците, холандците и британците, които от своя страна се установяват на острова. През 1815 г., когато сингалските вождове депозират краля на Канди в сърцето на Цейлон (сега Шри Ланка) и предават територията му на британците, Коломбо става столица на острова. Западното влияние в града намалява, след като Шри Ланка придоби независимостта си през 1948 г.

Най-старите квартали на града, които са най-близкото пристанище и северно от езерото Бейра, са известни като форта и петата (име, произлизащо от тамилската дума pettai, което означава „градът извън крепостта“). Фортът все още е фокусна точка на правителствената и търговската дейност, макар и по-малко, отколкото в миналото. Петтата се е превърнал в район от малки магазини, пазари и сергии за тротоари, с всички характерни черти на ориенталски базар. Застроената зона на Канелените градини, която е южно от езерото Бейра, беше важен регион за отглеждане на канела през холандския период.
Важните сгради на Коломбо включват секретариата, кметството, часовниковата кула, катедралата Сейнт Лусия и хотел Galle Face. Други отличителни сгради в града са църквата Wolvendahl, построена от холандците през 1749 г .; комплекс от болници; Университетът в Коломбо (1921); няколко будистки и индуистки храмове; и резиденциите на държавния глава и на премиера.

Преработващата промишленост в града се основава на преработката на суровини, изнасяни през пристанището. Общата инженерна индустрия е свързана с комунални услуги и с продажбата, обслужването, ремонта и монтажа на моторни превозни средства и други машини; производителите на светлина обработват храни, напитки и тютюн. Множество фабрики са разположени в периферията на града. Коломбо е и търговският център на острова; централните офиси на местни и чуждестранни банки, застрахователната корпорация (която има монопол върху застраховката), брокерските къщи и правителствените корпорации са разположени в града.

Влаковете свързват Коломбо с други големи градове на острова. Освен това има автобусни услуги в рамките на града и до всички части на Шри Ланка. Международното летище се намира на Katunayake, а летището в Ratmalana обслужва вътрешни полети.Оферти за Коломбо виж ТУК