Малайзия

Разположен точно на юг от Тайланд на Малайския полуостров, Малайзия е тропически рай в сърцето на Югоизточна Азия. Той е може би най-известен със своите плажове, тропически гори и богатството си от природна красота и впечатляваща природа. Столицата Куала Лумпур се помещава в най-високите кули близнаци в света, докато островите й са дом на някои от най-красивите зони за гмуркане, които можете да видите. Независимо дали сте готови да походите и да се гмуркате, или просто искате да се отпуснете на плажа и да вечеряте в града, Малайзия със сигурност си струва да я посетите.

Климат в Малайзия
И полуострова, и островна Малайзия се намират в едни и същи тропически ширини и са засегнати от подобни въздушни течения. Те имат високи температури и влажност, обилни валежи и климатична година, която се оформя около североизточните и югозападните мусони. Четирите сезона на климатичната година са североизточният мусон (от ноември или декември до март), първият межмозонен период (март до април или май), югозападният мусон (май или юни до септември или началото на октомври) и вторият междумозонен сезон период (от октомври до ноември). Настъпването и оттеглянето на двата мусона не са точно определени.

Въпреки че в Малайзия има екваториален климат, тяснотата и топографската конфигурация на всеки участък - централни планински ядра с равнинни, обграждащи крайбрежни равнини - улесняват навлизането на вътрешните води на морските климатични влияния. Мусоните допълнително променят климата. Североизточният мусон носи обилен дъжд и груби морета в откритите брегове на югозападния Саравак и северния и североизточния Сабах, а понякога причинява наводнения в източната част на полуострова. Югозападният мусон засяга главно югозападния крайбрежен пояс на Сабах, където наводненията са често срещани. Нито полуостровна, нито островна Малайзия не е в пояса на тропическия циклон (тайфун), но бреговете им от време на време са обект на силните дъждовни бури, свързани с шквали.

Температурите са еднакво високи през цялата година. На полуострова те са средно около 80 ° F (27 ° C) в повечето равнинни райони. В крайбрежните райони в Източна Малайзия минималните температури варират от ниската до средата на 70-те F (около 23 ° C), а максималните температури се колебаят около 90 ° F (32 ° C); температурите са по-ниски във вътрешните високопланински райони. Средната годишна валежи на полуострова е приблизително 100 инча (2,540 мм); най-сухото място, Куала Келаванг (в района на Джелебу), близо до Куала Лумпур, получава около 65 инча (1650 мм) дъжд годишно, докато най-влажният хълм на Максуел, северозападно от Ипох, получава около 200 инча (5000 мм) годишно. Средните годишни валежи в Сабах варират от около 80 до 140 инча (2030 до 3560 мм), докато повечето части на Саравак получават 120 инча (3050 мм) или повече годишно.

Население в Малайзия
Хората на Малайзия са неравномерно разпределени между полуостров и Източна Малайзия, като по-голямата част живее в полуостров Малайзия. Населението показва голямо етническо, езиково, културно и религиозно многообразие. В рамките на това многообразие се прави съществено разграничение за административни цели между коренното население (включително малайците), наричано колективно bumiputra, и имигрантското население (предимно китайско и южноазиатско), наречено non-bumiputra.

Етнически групи и езици
Малайският полуостров и северното крайбрежие на Борнео, и двете разположени на връзката на един от основните морски търговски пътища в света, отдавна са място за срещи на хора от други части на Азия. В резултат на това населението на Малайзия, като това на Югоизточна Азия като цяло, показва голяма етнографска сложност. Помощ за обединяването на това многообразие от народи е националният език, стандартизирана форма на малайски език, официално наричана Бахаса Малайзия (бивша Бахаса Мелау). Говори се до известна степен от повечето общности и е основният носител на обучение в публичните начални и средни училища.

Религия
Ислямът, официалната религия на Малайзия, е последван от около три пети от населението. Ислямът е един от най-важните фактори, които отличават малайците от не малайците и по закон всички малайци са мюсюлмани. Китайците нямат доминираща религия; мнозина, докато се подчиняват на моралните предписания на конфуцианството, следват будизма или даоизма; малко малцинство се придържа към различни деноминации на християнството. Повечето от индийците и шри-ланките практикуват хиндуизъм, докато пакистанците са предимно мюсюлмани. Някои индийци са християни. Сикхите, първоначално от индийския щат Пенджаб, до голяма степен се придържат към собствената си религия - сикхизма.
Сред коренното население на малайците много от оранжевите асли на полуострова са приели исляма, но някои общности поддържат местни религии. В Саравак, Иван, Бидаюх и повечето други са склонни да следват англиканството, различни други протестантски християнски деноминации или римокатолицизъм. Меланауите обаче са предимно мюсюлмански, с християнско малцинство. Местните религии се поддържат само от малки части от населението на Саравак. Местните религии също се практикуват от малцинство от маломалийското коренно население на Сабах. Кадазан и Мурут са предимно християнски, въпреки че има и значителна мюсюлманска общност. Повечето Баджау следват исляма.

Транспорт в Малайзия
Въпреки че транспортните системи на Малайзия значително се подобряват през втората половина на 20 век, търсенето като цяло продължава да надвишава капацитета си. Освен това много по-голямо внимание е отделено на развитието на инфраструктурата на полуостров Малайзия, отколкото на Източна Малайзия. Пътната мрежа на полуострова включва високоскоростни експресни магистрали и множество второстепенни пътища с твърда повърхност; той е особено добре развит в големите индустриални държави на западния регион. Пътната мрежа в Саравак и Сабах е по-малко обширна, с по-малко павирани пътища. Малката железопътна система на Малайзия има много по-малко значение от пътищата си и е ограничена предимно до полуострова, където се движи от южния край (където е свързан със Сингапур) на север до границата с Тайланд. Първият лек железопътен транспорт в страната е открит в Куала Лумпур през 1996 г. Оттогава в столичния район Куала Лумпур са отворени няколко монорелсови и експресни линии, а частна компания е създала редовни и бързи автобусни превози по двуколесните електрифицирани линии между Куала Лумпур, Порт Келанг на западния бряг и няколко други градове наблизо.

Речният транспорт е от голямо значение в Източна Малайзия, особено в Саравак. Освен това дългите и достъпни брегови линии на Малайзия насърчават морската търговия повече от хилядолетие. Няколко пристанища, по-специално Port Kelang (главното пристанище) и Penang на пролива Малака, се превърнаха в основни съоръжения за обработка на контейнери. Разработени са множество други пристанища, включително Танджунг Пелепас и Пасир Гуданг в южния щат Джохор, Куантан на източния бряг на полуострова, Кучинг в Саравак и Кота Кинабалу в Сабах.

Въздушният транспорт се разраства бързо, като пътническият трафик се увеличава особено на полуострова. Вътрешна въздушна мрежа свързва почти всички малайзийски държави. Летищата в Пенанг, Кота Кинабалу и Кучинг имат ограничена международна услуга. През 1998 г. открито ново международно летище в Сепанг, на около 30 мили (50 км) южно от Куала Лумпур, което замени старото международно летище в Субанг, на около 15 мили (25 км) западно от столицата. Летището в Субанг продължава да предлага някои вътрешни и специализирани услуги.

Валута:
Малайзийски ринггит
Електрически контакт: 240 V променлив ток. Разетките са триъгълни гнезда (тип G). Не забравяйте да опаковате универсален адаптер за пътуване, за да можете да използвате всичките си електронни джаджи.

Виза: Пътуването до Малайзия е лесно; за граждани на повечето страни, няма да е необходимо да кандидатствате за виза предварително. В Азия има няколко държави, които изискват виза за Малайзия, но повечето няма. В по-голямата част от Европа и Северна Америка ще получите 90-дневен визов печат при пристигането си; някои други държави са валидни само за 30 дни. Просто се уверете, че паспортът ви е валиден най-малко 6 месеца след влизането ви.

Безопасност:
Повечето части на Малайзия са невероятно безопасни за пътуване. Изключение е Източен Сабах, на остров Борнео, тъй като в този регион има увеличение на отвличанията по крайбрежието. Като се насочите далеч от тази зона, трябва да имате възможност за безопасен и приятен престой в Малайзия. В големи градове като Куала Лумпур джебчията и дребните кражби могат да бъдат проблем, така че дръжте вещите си близо.

Фестивали и празненства:
Малайзия и Сингапур споделят много от едни и същи фестивали и традиции, но Малайзия определено има своя усет. От ярко оцветени улични фестивали до отрезвяващи религиозни дни, страната има какво да празнува със собствено уникално културно наследство

  • Хари Рая Айдилфитри: Този традиционен мюсюлмански празник се чества в края на Рамадан (през юни). След месец пост, мюсюлманското население на Малайзия е готово да празнува! Фестивалът е белязан от пиршество, пътуване от големите градове обратно към малките градове и посрещане на гости и приятели в домове. По това време ще намерите много традиционни малайски ястия и декадентски десерти.
  • Китайска Нова година: В Малайзия има голямо китайско население и те определено няма да забравят наследството си на този вълнуващ празник. Проявявайки се през януари или февруари, това събитие превръща града в червено и ще видите всичко - от паради и фестивали до улични търговци и изяви във всички големи градове.
  • Ден на Весак: Важен празник за будистката общност в Малайзия, Денят на Весак настъпва през май и празнува раждането, просветлението и смъртта на Буда. Въпреки че това определено е по-тържествен празник от Нова година, храмовете и храмовете все още ще бъдат украсени ярко и ще се случват и други събития като панаири на вегетарианска храна и разговори.
  • Deepavali: Deepavali или Фестивалът на светлините празнува триумфа на светлината над тъмно и доброто над злото в индуистката традиция. По време на този празник (обикновено през октомври или ноември), индийската общност в Малайзия оживява градовете с ярки светлини, живи цветове и високоенергийни тържества.
  • Тайпусам: Този индуистки фестивал през януари не е за слабите сърца. В знак на почит към лорд Субраманий може да се види шествие от последователи, носещи шипове, които реално пронизват телата им. Да станете свидетели на това определено е незабравимо преживяване, но може и да ви накара да се почувствате малко пискливи!


Национална кухня на Малайзия
Ако отивате в Малайзия, ще се насладите на истинско лакомство, що се отнася до храната. Малко е да се каже, че навсякъде, където и да пътувате по света, Малайзия се нарежда много високо с вкусната си кухня си.
Малайзия е страна на многообразието и храната отразява това. Китайските, индийските и местните малайски аромати от югоизточна Азия са триото съчетание от съставки и техники за готвене, които са приети в малайзийската кухня.

В цялата страна, в градове като Куала Лумпур, Пенанг и Малака, ще намерите автентична китайска храна, индийска храна точно такава, каквато е намерена в Индия, и домашно приготвени малайски специалитети.

В малайското готвене, правилните съставки са от решаващо значение за успеха на всяко ястие, тъй като всеки един аромат е критична част от цялото. Ако не можете да получите правилните съставки, ястието няма да е толкова автентично и истинско, колкото трябва да бъде.

Друг аспект на уникалната кухня на Малайзия е свързан с природата на самата страна. Многоетническото, мултикултурното и многоезичното многообразие на Малайзия доведе до вълнуваща комбинация от много традиции от целия регион. Традиционната малайска кухня отразява щедрото използване на подправки и кокосово мляко, но също така заимства подправки и техники за готвене от Китай, както и някои ароматични вещества (като къри листа) и ароматизирани оризови ястия от Индия

  • Nasi Lemak
Nasi lemak, буквално „мазен ориз“, се състои от кокосов ориз, креветка самбал, пържени аншоа, фъстъци, филийки краставици и аям ренданг. Възможно е да има вариации по отношение на акомпаниментите, но оризът, краставиците и фъстъците са доста основни.

  • Roti canai
Този лек плосък хляб е основен материал в улицата на Мамазия откъм улицата. Сервиране на роти канаи е придружено от три потопени соса с различно ниво на пикантност. Тези, които не са любители на лют червен пипер, се съветват да опитат това роти с обиден боб дал.

  • Kaya pau
Кая е сладко, приготвено от кокосово мляко с консистенцията на меко масло. Когато не се използва за намазване на хляб, той се забива в кифличка и се задушава до съвършенство за закуска.

  • Satay
На пръв поглед изглежда, че сатайът не е нищо повече от леко овъглено, набрашнено месо. Но добрият сатай е сочен и ароматен, особено когато е раздут любовно над скарата с дървени въглища. Сервира се с кубчета капка ориз и фъстъци, сатай е вкусен с или без тях и се предлага в пилешко, агнешко и говеждо месо. Толкова е хубаво, че Malaysia Airlines го има като основен за своите полети..

  • Ais kacang
Десерт, който прилича на планина от цветно ледено кубче. Цветът идва от захарния сироп, обикновено ярко розов или размазан, за да добавите малко пица. В дъното на планината са желе, царевица и червен боб, които помагат да се балансира сладостта на сиропа и да придадат на десерта малко хапка.


Забележителности в Малайзия
Прочети повече тук: