Кулите Петронас

Кулите Петронас
Кулите-близнаци Петронас някога са били най-високите сгради в света. Сега най-високите постройки в света, 88-етажните сгради са проектирани от Cesar Pelli & Associates, като двете кули са съединени на 41-ия и 42-ия етаж (175 м над нивото на улицата) с 58-метров двуетажен небесен мост.

Изправена на височина 452 метра, кулите-близнаци Petronas запазиха претенцията си за световна титла до славата си до 2004 г., когато беше построен 101-ият Тайбей, с размери 508 метра. Днес Burj Khalifa в Дубай (открит през 2010 г.) запазва мястото като най-високата сграда в света. Разположена в центъра на KL, архитектурата на Petronas Tow Towers е вдъхновена от исляма и сградите се помещават предимно в корпоративната централа на компанията Petronas и други офиси.

Tower One е изцяло заета от малайзийската държавна петролна компания Petronas и нейните дъщерни дружества и асоциирани компании. Тауър Две се поема предимно от многонационални компании като Accenture, Al-Jazeera, Barclays Capital, Bloomberg, Boeing, IBM, McKinsey & Co., Microsoft, Reuters и др.
Разтягащ се отстрани на кулите-близнаци Petronas е просторният и красиво озеленен парк KLCC, който разполага с пътека за джогинг, пешеходни пътеки, воден фонтан и извиващ се басейн за деца.

Освен мола и парка, кулите-близнаци Petronas разполагат и с множество други атракции, включително Художествената галерия на Petronas и Конгресния център в Куала Лумпур. Плюс научният център Petrosains е разположен тук в Suria KLCC: той е интерактивен научен център за откриване, показващ експонати, свързани с нефтената промишленост, от произхода на петрола в епохата на динозаврите до последните му продукти на петролна основа.
Друга от най-забележителните характеристики на кулите-близнаци на Petronas е концертната зала Dewan Filharmonik Petronas, водещото място за класическа музика в Югоизточна Азия. Разположен между двете кули, архитектурният дизайн на съоръжението, който спечели похвала като една от най-добрите концертни зали в света, се основава на дизайнера на европейските концертни зали от 19 век. Концертната зала е домакин на някои от най-уважаваните музикални таланти в света и е дом на Малайзийската филхармония.
Поставена на ниво 86 е наблюдателната площадка на Petronas Twin Towers, където посетителите могат да получат поглед отблизо на шпиона на кулата, както и цифрови дисплеи и да покажат историята на кулата.

Двуетажният Скайбридж при кулите близнаци Петронас е един от основните му рисунки, тъй като предлага невероятна гледка към града. Освен че позволява на наемателите на кулите да се придвижват от една сграда до друга, без да се налага да преминават на нивото на земята, Skybridge функционира и като път за авариен изход.

Забележете, че за влизане в моста е необходим пропуск, така че не забравяйте да стигнете до там рано, тъй като опашките могат да бъдат дълги.

Работно време: 09:00 - 19:00 (затворено за петъчните молитви 13:00 - 14:30)
Местоположение: Близо до спирка Hotel Concorde Monorail, между Джалан Ампанг и Джалан Раджа ЧуланОферти за Кулите Петронас виж ТУК