Сградата на Султан Абдул Самид

Сградата на Султан Абдул Самид
С над вековна история сградата на султан Абдул Самад е част от Куала Лумпур, тъй като градът е бил само селище на миньор и търговец. Днес това е една от най-ценните сгради за наследство в столицата.
Сградата е поръчана от британската администрация в опит да централизира административните служби. Той е построен върху зеленчукови земи, закупени от правителството. Изграждането на мегапроекта започва на 6 октомври 1894 г. и е завършено през 1897г.

Крайният дизайн е преработка на предварителен дизайн от А. С. Норман, чиято първоначална визия беше смятана за твърде класическа ренесанса от главния инженер К. Е. Споунър. Младият архитект R. A. J. Bidwell и новоназначеният старши чертожник А. Б. Хъббек преработи плана за включване на повече мавритански функции, създавайки последната, визуално зашеметяваща нео-Могол сграда, която може да видите днес.

Червените тухли, белите арки и лентата популяризираха стила „кръв и превръзки“. Използването на различни видове арка помага за проветряване на голямата сграда при влажно тропическо време. Три кули подреждат външната му права стена: две кръгови стълбищни кули от всеки край и 41 м (135 фута) висока кула с часовници в средата, с камбана, репликиращ лондонския Биг Бен.

Четири милиона тухли, 50 тона стомана и желязо и 3000 кубически фута дървен материал са използвани в създаването на двуетажната сграда с форма на F. На своя бал за церемония по откриването, сградата беше първата в града, осветена от електричество и външни газови светлини. Този сложен акт се използва в съвременната практика за осветяване на сградата с L.E.D осветление.

Натрупана с меки облицовани лукови куполи, сградата е първата от много подобни проектирани обществени сгради в Британска Индия. Ислямската естетика подхожда на правителствените служби на Малайзия. Преди озаглавените правителствени служби са преименувани след царуването на султана Селангор, султан Абдул Самад.
Оферти за Сградата на Султан Абдул Самид виж ТУК