Пещери Бату

пещери бату
Разкошните пещери Бату са една от най-добрите туристически атракции в Малайзия, отчасти защото се намират само на 13 км от центъра на Куала Лумпур и лесно се стига до тях.
Като естествено и създадено от човека чудо, този свещен паметник включва както зашеметяващите особености на варовиковите планини в Малайзия, така и религиозните скулптури на индуистката вяра.
Кухата варовикова кула съществува около 400 милиона години, нейните пещери, проломи и пукнатини са се образували в праисторическата ера. Най-ранните му известни записани хомосапиени жители са били Берсиси, или племето Темуан от коренното население.
До 1860-те, когато Малая процъфтява като развиваща се нация под колониално управление, имигрантите китайски заселници, които идват тук за работа, изкарват прехраната си, извличайки изобилното гуано от пещерите, за да наторят фермите си. До 1870-те години пещерата привлече вниманието от британските колониални власти и дори американския натуралист Уилям Хорнадей, известен с това, че е първият директор на Нюйоркския зоологичен парк (по-известен днес като зоопарк Бронкс); и съществуването му е записано в световни архиви.
Към 1891 г. сайтът наблюдава бум на посетителите, сред които е индийският търговец и основател на храмовете К. Thamboosamy Pillai. Очарован от устието на пещерата, която силно приличаше на „вел“ - главата на небесно копие - Пилай подкрепи хода, за да превърне монолита в място за поклонение на индуисткото военно божество, носещо това много небесно копие - лорд Муруган.
Към 20-те години на миналия век е изграден набор от дървени стъпала, водещи от земята до „вел“, за да помогнат на нарастващия брой посветени да стигнат до високата пещера с височина 400 фута. С повече поклонници дойдоха още предложения и дървените стъпала в крайна сметка бяха заменени с конкретните стъпала на днешния ден.
Оттогава пещерите Бату, наречени по река Бату, отколкото текат през района, са едно от основните места за поклонничество за индуисти по целия свят; особено през по-ранната половина на годината, за да отпразнуват Тайпусам, фестивал, на който преданите пронизват телата си в шокиращи действия на покаяние. През 2006 г. е била издигната 140 фута висока златна статуя на лорд Муруган, почит, украсяваща краката на божествените стъпала.
Това е очарователно място както за религиозни, така и за нерелигиозни посетители. Ако искате да разгледате повече естествените лабиринти на пещерата, се отправете към Тъмната пещера за някои любителски обиколки, или опитайте някой скален скат, изкачващ се в задната част на планината.
Оферти за Пещери Бату виж ТУК