Агра

Индия


Агра, град, западен щат Утар Прадеш, северна Индия. Той се намира в Индо-Гангетската равнина на река Ямуна (Джумна) на около 125 мили (200 км) югоизточно от Делхи.
В древния санскритски епос Махабхарата имаше ранно споменаване на „Агравана“, а Птолемей се казва, че е нарекъл сайта „Агра“. Градът е основан от султан Сикандар от династията Лоди в началото на 16 век, за да бъде столица на Делта султаната. Агра е служила и като столица на Моголите по време на някои периоди от тази империя. В края на 18 век градът попада последователно на Ятовете, Маратите, Моголите, владетеля на Гвалиор и, накрая, британците през 1803 г. Той е столица на провинция Агра (по-късно северозападна) от 1833 до 1868 г. и е бил един от основните средища на индийския бунт (1857–58).
Агра е най-известна с Тадж Махал (17 век), обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Сложен мавзолей, Тадж Махал често се счита за най-добрият пример в света на архитектурата на Могол. Моголският император Шах Джаан го построил за любимата си съпруга Мумтаз Маджал в средата на 17 век. Форт Агра (16 век), наречен Червената крепост заради масивните си стени от червен пясъчник, е построен от император Акбар; тя съдържа Перлата джамия (Моти Масджид; 17 век), изградена от бял мрамор, и дворец, Джахангири Махал. Крепостта е обявена и за обект на световното наследство през 1983 г.
Джамиш Масджид или Голямата джамия и елегантната гробница на Истимад ал Даула (1628 г.) от бял мрамор са разположени близо до Тадж Махал. На северозапад, в Сикандра, е гробницата на Акбар.
Агра е основен пътен и железопътен възел и търговски и индустриален център, известен със своите кожени изделия, нарязан камък и ръчно тъкани килими. Туризмът е основен фактор за икономиката на града. Градът е седалището на д-р Б.Р. Университетът Амбедкар (бивш Университет Агра), основан през 1927 г. Предградията на Агра съдържат държавната психиатрична болница и Дайлбах, колония на религиозната секта Радха Соами Сатсанг (основана в града през 1861 г.).

В Агра се провеждат много религиозни и културни фестивали. Джанамаштами отбелязва рождения ден на лорд Кришна. Ежегодният Тадж Махоцав, 10-дневен карнавал за изкуства, занаяти и музика, обикновено през февруари, се провежда в Шилпаграм, занаятчийско село близо до Тадж Махал.

Районът около Агра се състои почти изцяло от равна равнина, с хълмове в крайния югозапад. Районът се полива от река Ямуна и канала Агра. Просото, ечемикът, пшеницата и памукът са сред отглежданите култури. Пустият могълски град Фатехпур Сикри е на около 25 мили (40 км) югозападно от град Агра. Поп. (2001) град, 1,275,134; градски аглом., 1,331,339; (2011 г.) град, 1,585,704; градски аглом., 1,760,285.