Радж Гат

Индия

Често се казва, че Индия не е страна, а континент. От замръзналите върхове на Хималаите до тропическата зеленина на Керала, Индия обхваща несравнима гама от пейзажи, култури и хора. Пътуването в Индия ви позволява да срещнете хора от различни световни вероизповедания, да срещнете храмови ритуали, извършвани от времето на египетските фараони, и да видите древни сгради, издигнати векове преди Тадж Махал.

Да посетиш Индия като чужденец е по-лесно от всякога. Нарастващ брой градове се гордеят с блестящи нови метро системи и са свързани с по-бързи магистрали и по-бързи и по-удобни влакове. Достъпни, но екстравагантни хотели и процъфтяващи ресторанти в модерните градове като Мумбай, правят Индия привлекателно място за посещение.

Въпреки това повече от двадесет процента от жителите на Индия остават под прага на бедността. Никой друг народ на земята няма населени места в мащаба на тези, като Делхи, Мумбай и Колката, нито толкова недохранвани деца, необразовани жени и домове без достъп до чиста вода и изхвърляне на отпадъци.

Но за всичките си язвителни съпоставяния, парадокси и фрустрации, Индия остава изключително убеждаваща дестинация. Вярвате или не, пътуването до Индия ще промени начина, по който виждате света.

Къде се намира Индия
Индия
Индия, официално Република Индия (хинди: Bhārat Gaṇarājya), е страна в Южна Азия. Това е втората по население страна, седмата по големина държава по площ и най-многолюдната демокрация в света. Ограничена от Индийския океан на юг, Арабско море на югозапад и Бенгалския залив на югоизток, тя дели сухопътни граници с Пакистан на запад; Китай, Непал и Бутан на север; и Бангладеш и Мианмар на изток. В Индийския океан Индия е в околностите на Шри Ланка и Малдивите; неговите острови Андаман и Никобар споделят морска граница с Тайланд и Индонезия.


Интересни факти за Индия
 • Говорен език: Индия има 22 официални езика, но най-често се говори хинди
 • Официална валутна единица: индийска рупия
 • Население в Индия: 1,3 милиарда
 • Столицата е Делхи
 • Туристически поток до Индия: 10 милиона през 2017 г .; 8,89 милиона през 2016 г., ръст от 15,6%
 • Индия е федерална парламентарна демократична република, в която президентът на Индия е държавен глава, а министър-председателят на Индия е глава на правителството.
 • Индия е седмата по големина държава в света, която обхваща повече от три милиона квадратни километра
 • Индия има 38 обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО, включително форта Агра, град Джайпур и Западните Гати
 • Говорят се 22 официални езика, заедно с повече от хиляда малки езици и диалекти. Хинди е езикът на повече от 40% от населението; Английски също се говори широко.
 • Indian Railways е най-големият работодател в Индия, с около 1,4 милиона работници
 • Индийската филмова индустрия произвежда 1900 филма всяка година и печели около 4 милиарда щатски долара, най-голямата в света.


Къде да отидете в Индия
Индия
Индия има 29 щата, с основни забележителности на Моголската империя и планински вериги на север, и плажове и джунгли, облицовани с палми.

Малко вероятно е да пътувате до Индия и да покриете цялата страна при първото си посещение. По-добре е да се съсредоточите върху няколко региона, за да се възползвате максимално от времето си. Можете да решите какъв темп искате и съответно да отидете в определени области.

Индийските градове като Мумбай, Делхи, Джайпур, Хайдарабад и Ченай несъмнено са подходящи за търсещите адреналин.

Златният триъгълник е най - предпочитания вариант в страната, като ви отвежда от впечатляващи паметници до спокойни пейзажи. Тук ще откриете Делхи, розовият град Джайпур и Агра, домът на Тадж Махал.

Щатът Раджастан често е най-популярен сред пътуващите, благодарение на комбинацията от хипнотизиращ пустинен пейзаж и уникални градове, но има много други области на Индия, които да откриете.

От друга страна, обградените с длани крайбрежни линии на Гоа привличат тълпи от международни и местни туристи към оживените си плажни курорти. В непосредствена близост до брега, по-тихата Керала предлага някои от най-добрите тропически плажове в Индия, насаждения за чай и подправки и национални паркове, в които живеят слонове, тигри и маймуни.


Най-доброто време за пътуване до Индия
Индия
Решението кога да пътувате до Индия може да бъде сложно, поради изключително разнообразното си време. Сезоните в Индия са разделени на влажния, влажен сезон на мусоните и сухия, прохладен сезон.

Сезонът на мусоните е от май до септември. Има огромно влияние върху пътуването в Индия, тъй като е най - вече на североизток през страната, от брега на Кералан. През това време на юг все още има няколко месеца облак, дъжд и влажност.

Затова най-доброто време за посещение на Индия е от ноември до март, когато по-голямата част от страната е с комфортна температура и хубаво време. Дели, Агра, Раджастан и Варанаси са идеални за посещение в Индия в този период, докато Гоа и центърът на страната е малко по-хладен, но все пак удобен.

Югът може да стане много горещ и макар да е винаги интензивен, месеците май и юни са непоносими, така че е най-добре да ги избягвате през това време на годината - Керала или Тамил Наду са най-добрите места за януари до март.

Ако търсите да изпитате Хималаите, най-доброто време е да започнете от март нататък, като най-пиковият сезон за туризъм е през август и септември - останалата част от страната в момента е много мокра.

Как се стига до Индия
Повечето пътешественици, посещаващи Индия, летят в страната и не е трудно да се намерят добри полети: има множество директни услуги от Обединеното кралство, няколко от САЩ и Канада и две от Австралия. Има много авиокомпании, които летят до Индия и тези полети обикновено пристигат в Делхи или Мумбай. От Великобритания можете да стигнете и до Ченай, Хайдерабад и Бенгалуру без никакви спирки.

Както при всяка дестинация, тарифите варират според сезоните. За пътувания в Индия тарифите са най-високи от ноември до март, обикновено когато е най-доброто време да посетите по-голямата част от страната.

От април до май и август до началото на октомври са по-евтини и ще получите най-добрите оферти за полети през ниския сезон на юни и юли. Имайте предвид, че самолетните билети са по-високи по време на основните фестивали и събития в Индия, като Дивали през октомври / ноември.

Как да пътуваме из Индия


След като сте в Индия, обикалянето е друго нещо. Междуградският транспорт в Индия не се счита за най-удобния, бърз или ефективен, но е достъпен. Където трябва да отидете, там най-вероятно има маршрут. Основните опции са влак или автобус, но също така от време на време самолет или лодка, а в градовете също има рикши и метро системи.

За по-дълги разстояния се възползвайте от евтините междуселищни влакове, при които пътуванията са само по себе си опит. Ако сте готови да платите малко повече за по-високите класове на превоз, можете да очаквате пътуването да е доста безпроблемно и удобно.

Евтините полети на къси разстояния са друга добра опция за пътуващите в Индия.


Култура в Индия
Индия
Индия, културно богата страна, съставена от разнообразен етнически, културен, езиков, исторически и религиозен произход, е страна на многообразието и историческите шедьоври. Индуизмът, будизмът и сикхизмът са родени тук, въпреки че няколко други основни религии щастливо живеят в хармония една с друга. Индия, често обозначена като обединение на няколко култури, в Индия има изобилие от култура, всеки регион със собствени различни традиции.

Храна и напитки в Индия
Кухнята в Индия е популярна по целия свят и е толкова разнообразна, колкото културата на страната, наречена земята на подправки, силни аромати, ароматни къри и редица меса и зеленчуци, ястията променят региона. По очевидни причини крайбрежните градове се гордеят с вкусни рибни къри ястия, докато континенталните райони са добре известни със своите вегетари. Говеждото месо почти не съществува в индийската кухня, тъй като кравите се считат за свещени според индуисткия закон. Трябва да опитате къри включва овнешко Роган Джош, махер джол, вада къри и паниер тикка масала.


Съвети за пътуване за Индия
Преди да посетите Индия, уверете се, че имате актуална информация за пътуване. От пари до местни обичаи, безопасност на пътниците до застраховка, нашият пътеводител за Индия ще ви даде всички съвети, които трябва да знаете.


Разходи и пари
Индия
Валутната единица на Индия е рупията, разделена на хартиени банкноти от 5, 10, 20, 50, 100, 500 и 1000. Монетите са 1, 2, 5 и 10. Едно от най-важните неща, които трябва да отбележите за индийската рупия, е че технически е незаконно да ги приемате в и извън страната. Банкоматите могат да бъдат намерени в основните банки на Индия във всички големи градове, градове и туристически райони.

Безопасност при пътуване в Индия
Пътуването в Индия като цяло е безопасно за посетителите. Както се очаква навсякъде, един турист може да е по-податлив на дребни кражби и измами, но здравият разум и няколко предпазни мерки винаги помагат. Населените места - включително общественият транспорт - е на първо място, където трябва да поддържате рязко осведомеността си, тъй като тук най-вероятно ще срещнете джебчии.

Ако ходите да плувате, не оставяйте вещите си без надзор. Също така си струва да се спомене, че не всички престъпления са извършени от хора: за маймуните в Индия е известно, че крадат вещи не само на улицата, но дори и от хотелските стаи с отворени прозорци или направо от рамото ви.

Винаги помнете, че дестинациите и маршрутите, популярни за туристите, също са популярни сред крадците. Въпреки че не е често, отказвайте храна и напитки от непознати и други пътници, тъй като това също може да бъде опит за наркотици и кражба. Като имате предвид това, не трябва да сте параноични, когато пътувате в Индия; нивото на престъпност е под много западни страни, а оставането на спокойствие е най-добрият начин за преживяване в страната.

Жените, които пътуват сами, трябва да проявяват повишено внимание, когато посещават селските райони, и да бъдат нащрек, когато са навън и около нощно време.

Тъй като уврежданията са доста често срещани в Индия (за съжаление поради липса на лечение), пътуващите със специални нужди не се разглеждат неблагоприятно или подбуждат неудобно изражение. Все пак е малко вероятно да намерите най-модерните инвалидни колички или съоръжения за инвалиди в страната, а по улиците е трудно да се ориентирате.

Изисквания за виза за пътуване за Индия
Повечето туристи се нуждаят от виза, за да пътуват до Индия. За щастие през годините процесът за получаване на стандартна туристическа виза беше оптимизиран. В днешно време онлайн приложенията са основният начин за получаване на виза за по-кратко посещение. За хората, които планират да учат или работят в Индия, е необходимо да кандидатстват за специална виза.

Както споменахме, онлайн заявленията за виза са най-разпространеният и ефикасен начин за влизане в Индия и това създава електронна туристическа виза. Граждани на Обединеното кралство, Ирландия, САЩ, Канада Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка и много други страни имат право на електронна туристическа виза чрез официалния онлайн портал на индийското правителство. Те са валидни за една година от датата на издаване за престой от 90 дни по време на всяко посещение (разрешени са многократни посещения). Просто се уверете, че сте го осигурили поне четири дни - и не повече от 30 - преди да пътувате. За приложението ще ви трябват вашите данни за пътуване, снимка, за да качите и платите онлайн такса. Уверете се, че разпечатате еТВ и го вземете със себе си в Индия; след показване на това ще ви бъде издадена виза при пристигане.

Ако притежавате паспорт от страна, която не е включена в списъка на eTV, ще трябва да кандидатствате за стандартна туристическа виза. Подобно на eTV, той е валиден за една година от датата на издаване, но можете да останете до 180 дни при едно посещение. Таксите варират значително в различните националности и ще трябва да проверите на съответния уебсайт.Забележителности в Индия
Прочети повече тук: