Червената крепост в Индия

Индия

Комплексът Червената крепост е построен като крепостта на двореца Шахджаханабад - новата столица на петия император на Могол Индия, Шах Джахан. Наречен заради масивните си ограждащи стени от червен пясъчник, той е в съседство с по-стара крепост, Салимгарх, построена от Ислям Шах Сури през 1546 г., с която образува комплекса Червената крепост. Частните апартаменти се състоят от редица павилиони, свързани от непрекъснат воден канал, известен като Nahr-i-Behisht (Поток на рая). Счита се, че Червената крепост представлява зенита на творчеството на Могол, който при Шах Джахан е изведен на ново ниво на усъвършенстване. Планирането на двореца се основава на ислямски прототипи, но всеки павилион разкрива архитектурни елементи, характерни за сградата на Могол, отразяващи сливане на персийски, тимуридски и индуистки традиции. Иновативното планиране и архитектурен стил на Червения форт, включително градинския дизайн, силно повлияват на по-късните сгради и градини в Раджастан, Делхи, Агра и по-нататък.

Тази дворцова крепост е известна като Червената крепост заради червения пясъчен плат на стените на стените. Крепостта със своите зали, дворци, павилиони и спокойни градини е завършена през 1648 г. В заграждението на червената крепост са разположени много приказни сгради. Diwan-i-Khas (известен още като Шах Махал) и Rang Mahal (наричан още Имцияз Махал или дворец на отличията) са двете най-забележими сгради в Червената крепост. Залата на публичната публика (Diwan-i-Aam) е друга известна сграда в Червената крепост. Шоу-шоу-лумиер, проследяващи историята на империята на Моголите в Индия, очертаваща тяхната слава и събитийните причини за тяхното падане, се провеждат в Червената крепост всяка вечер.

Шоу-шоу-лумиер, проследяващи историята на империята на Моголите в Индия, очертаваща тяхната слава и събитийните причини за тяхното падане, се провеждат в Червената крепост всяка вечер.