Малдивски острови – няколко крачки в най-красивите сънища

Малдиви... дестинация, която преминава границите на въображението, надминава очакванията на сетивата, съществува в най-идиличните сънища и неустоимо привлича романтиците и гмуркачите от цял свят да прекрачат ограниченията на ежедневното и да преминат отвъд. Там където слънцето и водата целуват белите пясъци, създавайки една от най-идиличните гледки в целия свят.

Малдивските острови приличат на същинско природно чудо – 1190 коралови острова групирани в 26 атола, разпръснати сред кобалтовите води на Индийския океан. Всеки остров получава заслужено уединение.

Всъщност уединението е важно звено от туризма на Малдивит - на островите, на които са разположени хотелите и тези, които посрещат туристи не живеят местни хора. Почивката там предлага спокойствие и абсолютен релакс под парещите слънчеви лъчи на фона на наситено синята вода. Представете си, само на два от Малдивските острови има асфалтирани пътища...

На останалите е само природата - в най-чистата, най-кристалната си форма, която така те грабва с гледки и впечатления, че създава съвсем реално усещане за щастие и задоволство. На Малдивите не ти трябва нищо от постиженията на цивилизацията, въпреки, че за туристите там е създаден достатъчно комфорт, за да не усетят липсата на нищо необходимо.

Луксът на островите е толкова умело прикрит, че всеки гост може да му се наслаждава без да му бъде натрапен, всичко е на място и нищо не липсва. Останалото върши самата природа в тези прекрасни разпилени кътчета земя.

Малдиви е най-ниската страна в света – най-високата и точка достига само 2.3 метра надморска височина. Сякаш съществува като неразделна част от Индийския океан – наполовина на суша и наполовина под вода.

А подводният свят на Малдивите е този, който привлича гмуркачи и любители на шнорхелинга от целия свят. В прозрачните води на Индийския океан съществува прекрасен колоритен живот, а гледката предлага толкова добра видимост, че създава илюзията за собствената трансформация в същество амфимия, което винаги е било част от коралите и рибите в тези води.

Столицата на Малдивите е Мале и ако искате да се върнете в реалността на градския живот, можете да напуснете за малко идиличния си остров и да я посетите. Като древна страна, открити са следи за живот от 2000 г. пр.н.ера, в Мале можете да научите нещо интересно.

Но урбанизираната част от Мадивите е действително малка. Очарованието на островите се крие в безкрайното синьо небе, кобалтовите прозрачни води, ярките кокосови палми и нежния бриз.

Повечето къщички за туристи на островите са издигнати на платформи в самата вода, като много от тях обръщат прозорци единствено към водата и слънцето, загърбвайки всичко останало. Целта е всеки посетител да се почувства на място, сякаш това слънце грее единствено него, а морския вятър го приспива с песните си. На повечето острови няма нощни заведения, защото едва ли на някого би му хрумнало да посети такова, докато е гост на Малдивите.

Вечерите там са романтични, масите на ресторантите са обърнати към залеза, за да може гостът да получи всичко, заради, което е дошъл, да вземе колкото може повече... слънце и вода. От островите всеки си тръгва по-щастлив, отколкото е дошъл.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки на Малдивски острови

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания

Почивки на остров Бали
Още по темата:

Шарм ел-Шейх - модерен оазис в пустинята

Бали - един различен свят, където времето е спряло

Мавриций в любопитни факти

Шри Ланка – преоткриване на земния рай

Венецуела или магията на природата