Любопитни факти за Петра

Древният град Петра се намира на територията на днешна Йордания. Безспорно градът е истинско архитектурно чудо и едно от най-любопитните археологически места в целия свят.

1. Петра се намира в северозападната част на Арабската пустиня.

2. В миналото е била главна спирка за пътниците, прекосяващи суровата пустиня. Място, където хората намирали вода, а камилите почивка.

3. Петра се е намирала на два от най-често използваните в древността пътища, единият от Червено море до Дамаск, а другият – от Персийския залив до Газа.

4. Преминаващите кервани плащали, за да могат да си починат в Петра и това бил основен доход за жителите. Петра бил наистина богат град.

5. Петра е основан от набатеите, 5 века пред новата ера.

6. Основен проблем за жителите на града била липсата на вода. Затова в Петра са изградени много сложни системи от канали и резервоари, буквално издялани в скалите.

7. Петра е наричана “каменен град”. Сградите, построени от набатеите, са издялани в скалите в огромни мащаби и сложна и детайлна архитектура.

8. След набатеите, Петра е обитавана от римляните. Днес може да се види голям римски амфитеатър с 3000 места, издялан в скалите в набатейски стил.

9. Наричат Петра и “розово-червен град”, заради скалите, оцветени в нюансите на червеното, розовото и оранжевото.

10. Най-известната сграда в Петра е Манастирът, а най-красивата е Al Khazneh или съкровищницата, наричани така условно.




Hermes Holidays
Снимка: Hermes Holidays




Полезни връзки:

Екскурзии Йордания

Далечни дестинации




Още по темата:

Йордания – черният ирис на Ориента

Петра – розово-червена скална приказка

5 места, които да посетите в Йордания