Комодо – земя на дракони

Остров Комодо е разположен в Индонезия между Флорес и Сумбава, сравнително близо до Бали.

Океанът обгръща острова с неговите 400 квадратни километра площ и само 2000 души население. Но не красотата на острова, не климата му, нито очарованието на местната култура правят Комодо толкова известен. Отговорни за това са драконите, които населяват територията му.

Може и да не вярвате в приказките за дракони, но с тази трябва да се съгласите – островът е дом на най-големия гущер в света – комодския варан. Влечугото достига до 4 метра дължина и 70 килограма тегло. Като истински дракони вараните на Комодо са изключително интересни и могат да бъдат агресивни и опасни.

Целият остров Комодо, заедно със съседните Ринка и Падар са включени в Национален парк “Комодо”, за да могат да се защитят вараните и другите представители на флората и фауната на острова и под водата, която е една от най-разнообразните в света.

Именно това привлича любопитните и любителите на животните да посетят Комодо, да разгледат острова и обитателите му и да се потопят във водите му. Гмуркачите класират Комодо сред най-интересните места за дайвинг със стотици видове пъстроцветни риби, гигантски скатове и красиви подводни градини.

Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивка и гмуркане на остров Бали

Гмуркане по света
Вижте още:

Бали - един различен свят, където времето е спряло

Бали – oстровът на хилядата храма

Остров Бали в любопитни факти

Остров Бали - тържество на природата