5 места, които да посетите в Йордания

Йордания концентрира огромно количество човешка любознателност и желание да опознаваш далечното минало и да го съпоставяш с настоящето. С какво Йордания привлича посетителите и с какво успява да ги задържи?

1. Мъртво море

Мъртво море е природен феномен, намира се на 420 метра под морското равнище, което прави бреговете му и най-ниската суша на Земята, а солта, разтворена във водата достига цели 330 промила.

Името си Мъртво море получава заради високата минерализация на водата, в която е почти невъзможно да съществуват живи организми.
Но именно минералното богатство привлича хората към Мъртво море, много от тях смятат, че има лечебни сили.

2. Петра

Древният набатейски град Петра, след години наред пълна забрава, през 1812 е преоткрит за света от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт. Петра има уникална архитектура от изящно издялани в червените скали сгради, която пясъците са успели да запазят.

Днес Петра фигурира в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство, както и в класацията на 7-те нови чудеса на света.

3. Мястото, където е кръстен Исус

Свети Йоан кръщава Исус във водите на река Йордан, близо до източния бряг. Днес мястото бива посещавано от хиляди поклонници и любопитни туристи, които отиват там, за да усетят светостта на хладките води и да опитат да си представят един от ключовите моменти в християнската религия.

Това място се намира близо до селището Витания, а Витания е на 1 ½ часа път с кола от столицата на Йордания Аман.

Селището е известно и от друга библейска история – там пророк Илия се възнася на небето в колесница от огън.

4. Джераш

Смята се, че Джераш (или Гераса) е бил обитаван и преди 6 500 години. През 63 г.пр.Хр. генерал Помпей завладява града и го присъединява към римската империя. Скоро Джераш става един от десетте велики града на Рим – римския Декаполис.

Туристите днес мога да видят руините от тогавашната слава на града – храмът на Артемида, римския форум, стадиона и значителен брой къщи и храмове, павирани улици с колони, бани и пазари, кули и фонтани. Смята се, че Джераш е най-запазения римски град извън територията на днешна Италия.

5. Цитаделата в Аман

Аман е столицата на Хашемитско кралство Йордания, но тя е и кръстопът на противоположности – древна култура и модерно развитие, от една страна граничи с пустиня, а от друга – с плодородната долина на река Йордан.

В Аман се намират и руините на т.нар. Цитадела. Най-известните постройки там са Храмът на Херкулес, Дворецът на Умаядите, Византийската църква.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Екскурзия в Йордания

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания
Още по темата:

Йордания – черният ирис на Ориента

Петра – розово-червена скална приказка