Хургада – свят сред пустиня и прекрасни дълбини

Защо Хургада? – Защото е в Египет, защото е на Червено море, защото е до Аравийската пустиня и защото предлага добри хотели и перфектно обслужване.

До началото на 20 век Хургада е малко селище, чийто основен бит и занимание е риболовът, но Червено море може да изпълнява вълшебства. Съвременният човек е любознателен и заинтригуван от околния свят и природата, включително от тайнствения живот под водата. А най-добрите условия за шнорхелинг и гмуркане предлагат именно кристално бистрите води на Червено море.

Така Хургада се превръща в любимо място за хиляди “изследователи” на дълбините и за да отговори на техните изисквания се преобразява – издигат се хотели, изграждат се улици, отварят врати ресторанти, барове, кафенета... Животът в града се променя и жителите на Хургада гостоприемно се усмихват, готови да посрещат новите гости.

Да отидеш до Хургада и да пропуснеш гледката на подводните рифове и техните обитатели е като да отидеш до Рим и да не видиш папата. А веднъж, осмелил се да се гмурне в нежните води на Червено море, човек лесно се влюбва в прекрасната гледка и това привличане остава завинаги. Толкова е магнетичен подводния свят.

За да се слеете с атмосферата на Хургада и на Египет като цяло, смело се впуснете в приключението сафари в пустинята. Това преживяване ще остави незабравими спомени за нагорещения под слънчевите лъчи пясък, за звука от моторите на сафари-джиповете и миражите, които вашето въображение рисува върху нажежения хоризонт.

Сафарито в пустинята обикновено включва посещение на бедуинско селище и яздене на камила. От вас се изисква единствено да проявите любопитство и смелост да опитате нещо различно. Когато тръгвате, не забравяйте фотоапарата си – непременно ще поискате да запечатате завинаги гледките, които рисуват слънцето, вятъра и пясъците на Аравийската пустиня.

Едно от най-прекрасните места за гмуркане в целия свят е в околностите на остров Гифтън. Не пропускайте това пътуване – обещава приятно припичане на палубата, прохлада от гмуркането и истинско отпускане.

Всяка организирана почивка в Хургада предлага допълнителни развлечения. Едно от тях е посещение на Египетските пирамиди. За целта се пътува с ескортиран автобус до столицата Кайро, която се намира на 500 километра разстояние от Хургада. Това пътуване обикновено трае два дни - достатъчно, за да разгледате пирамидите и да усетите атмосферата на самия Кайро.

Друга подобна екскурзия можете да предприемете до Луксор – древна Тива, разположен на бреговете на река Нил. Освен руините на Тива, ще имате възможност да разгледате и Долината на царете с нейните 61 царски гробници, както и Долината на цариците.

Хургада в никакъв случай не е еднотипно място, което предлага единствено почивка. Освен желания релакс можете да получите насладата от дайвинга, шнорхелинга, кайт сърфинга и други разнообразни водни спортове, както и да се разтворите в атмосферата на Египет – със сухия пустинен вятър и “машината на времето”, която в рамките на един ден може да ви пренесе от палубата на луксозна яхта сред древните руини на Луксор или сред внушителните осанки на Сфинкса и Египетските пирамиди.

Гергана Кангалова за Hermes Holisays
Снимки: Hermes Holisays




Полезни връзки:

Почивки в Египет

Индивидуални пътувания

Специални оферти




Още по темата:

Шарм ел-Шейх - модерен оазис в пустинята

Нашите практични съвети за пътуване в Египет

Шарм eл-Шейх – луксозното лице на Египет

Вечност в Египет: Мистерията в Гиза - Пирамидите и Великия Сфинкс

Шарм ел-Шейх – царство на водата сред пясъци