Пътеводител Япония

Япония

Япония наистина е една от най-красивите страни в света, изпълнена с микс от всичко. От суматохата на Токио до закътаната Окинава, това е изумителна страна, уважаваща миналото, докато върви в бъдещето си с напреднали технологии.

Въпреки че може да намерите Япония за изключително модерна, ще намерите огромни възможности да се свържете с тяхната завладяваща традиционна култура. От опознаването на богатата кулинарна сцена на Япония до скитането през величествените храмове, никога няма да ви липсват неща, които да направите, когато посетите красивата страна.


Къде се намира Япония
Япония

Тази островна държава от Източна Азия, разположена в Тихия океан, официално се нарича Nippon Koku, което означава щат Япония. Съседните страни Северна Корея, Южна Корея, Русия и Китай са разположени западно от Япония. Островите на Япония се намират източно от Японско море, а Източнокитайското море е разположено на юг, а Филипинското море на югоизток. Япония се състои от 6852 острова, Хоншу, Кюшу, Шикоку и Хокайдо са най-големите и известни острови на Япония. Всъщност около 80% от населението на Япония живее на остров Хоншу. Островите на Япония са разположени между 24 ° и 46 ° с.ш. ширина и 122 ° и 146 ° юг дължина, обхващащи обща площ от 377 955 кв. Км. Япония е шестдесет и втората по големина държава в света. Има брегова ивица с дължина 29, 751 км, без гранична земя.


Най-доброто време за пътуване до Япония
Япония

Добрата новина за пътешествениците е, че няма нито един най-добър период от годината за пътуване до Япония. Това обаче затруднява преценката кога да посетите, тъй като всеки от сезоните на Япония има свои специални акценти!

Япония е наистина целогодишна дестинация и японската култура е забележителна с дълбоката си оценка на промяната на сезоните. Както ще видите, когато посещавате, всеки сезон - и дори подсезон! - се празнува със сезонни храни и често мацури (фестивали).

Поради всичко това обикновено препоръчваме да се възползвате от всеки шанс да посетите Япония.

От друга страна, ако вашите дати са гъвкави, струва си да помислите кое време на годината ще се радвате най-много. В крайна сметка някои пътници мразят студа - или жегата и влажността на лятото - докато други ще направят всичко необходимо, за да избегнат тълпите!

Най-доброто време за посещение на Япония обикновено се счита между март и май или октомври и ноември. Това обаче зависи от вашите интереси и какво планирате да направите по време на пътуването си. Макар че много пътници предпочитат да избягват горещината и влажността на лятото или студ на зимата, може да бъдете изключение, ако се интересувате от летни мацури (фестивали) или зимен онсен (горещи извори), ски и сноуборд.

Кратък преглед на различните периоди на годината в Япония и техните относителни плюсове и минуси:

 • Януари (след новогодишните празници) и февруари могат да бъдат страхотни, ако нямате нищо против студа, защото има много малко туристи.
 • Късният март и началото на април (сезонът на вишневия цвят) са красиви, но това е едно от най-многолюдните и скъпи периоди в годината.
 • Средата до края на май е страхотна, с приятно време и не толкова много тълпи.
 • Юни може да бъде хубав, но често е дъждовен (и влажен).
 • Юли и август са много горещи и влажни, но и оживени с много фестивали.
 • От средата до края на септември може да бъде хубаво (ако е горещо), с по-малко туристи от лятото или есента.
 • Октомври и ноември имат много приятно есенно време, но и тълпи съперничат пролетта (особено за есенната зеленина през ноември).
 • Ранният декември може да е страхотен, ако нямате нищо против студ, но средата до края на декември става много пренаселена за Нова година

Пролетта в Япония е известна със сезона на вишневия цвят и ако имате късмет - и нямате нищо против тълпите - може да изпитате ханами (гледане на вишнев цвят) в цялата му слава. Това романтично време на годината е популярно за медените месеци в Япония.

Лятото е може би най-празничното време на годината, с цветни мацури (фестивали) в цялата страна, шансът да се походите в планината и прекрасни крайбрежни райони, където можете да се насладите на морето.

Есента в Япония е друго вълшебно (и много популярно) време на годината, с блестящи есенни цветове и свежи, приятни температури.

Зимата в Япония предлага невероятни морски дарове, невероятни изживявания от онсен (горещи извори), да не говорим за някои от най-добрите прахове в света за ски и сноуборд.
Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е, че сезоните и времето в Япония варират много от място на място.

Япония се простира от фригидния северен остров Хокайдо, чак до субтропичните острови Окинава в далечния югозапад.

Както можете да си представите, Хокайдо преживява по-дълги и по-изразени зими от останалата част на Япония. За разлика от него, Окинава се радва на по-дълги лета и относителна топлина почти през цялата година.

Между тях - на места като Токио и Киото, на главния остров на Хоншу в Япония - нещата са по-малко крайни.

Най-общо казано, местата на юг и запад са малко по-топли, докато местата на север и изток са по-студени.

Също така имайте предвид, че районите с по-висока кота, като Японските Алпи, също са по-студени.

Пролетта в Япония продължава от около средата на март до май, в зависимост от местоположението. Времето през пролетта е прословуто с температури от 4 до 18 ° C от около 40 до 65 ° F. В някои дни все още може да искате зимното си палто, докато в други дни може да не се нуждаете дори от пуловер.
Пролетта е най-известният сезон на Япония и се символизира от емблематичната сакура (черешови цветя), която обикновено цъфти някъде между втората половина на март и първата половина на април (графиците за цъфтене на сакура също варират значително в зависимост от местоположението).

Макар че красотата на вишневия цвят в разцвет е безспорно примамлива, независимо дали разглеждането на цветя в Япония си струва потенциалните недостатъци не е съвсем ясно!

Бъдещите пътешественици в Япония често се опитват да координират пътуванията си, за да съвпаднат със сезона на ханами, но майката природа е непредсказуема.

В някои години сакурата цъфти рано, а в други пристигат късно; в "късмет" години може да се задържат по дърветата няколко седмици, докато при други силен вятър или дъжд може да ги разпръсне рано.

Разбира се, в голяма степен тази непредсказуемост и постоянство са вдъхновили японските поети в продължение на векове.


Как да обикаляте в Япония
Япония

Обикалянето на Япония е невероятно лесно, въпреки че обикновено не е евтино. Но има начини да спестите пари.

Метро - Повечето билети за метро в града струват 100–200 JPY (1-2 USD) за едно пътуване. (Цената варира в зависимост от разстоянието и често може да бъде по-висока.) Тарифите обикновено бяха около 220 JPY (2 USD) за пътуване из Токио, но по-малко за по-къси разстояния. В повечето големи градове можете да си купите дневен пропуск, което ви дава неограничено пътуване за 24 часа за около 800 JPY (7 USD).

Влакове - Влакът стрела е страхотен, удобен и супер бърз - но не е евтин. Индивидуалните билети могат да струват стотици долари. За да намалите разходите си за влак, вземете пропуск за Japan Rail (JR). Пропускът е незаменим за пътуване в Япония.

Тези проходи струват 29 110 JPY (255 USD) за 7 дни, 46 399 JPY (410 USD) за 14 дни, и 59 350 JPY (550 USD) за 21 дни. Всички времена на преминаване са за последователни пътувания. Дори само да получите седемдневния пропуск, това е същата цена като билет за влак с двупосочен маршрут от Осака до Токио (14 250 JPY / 125 USD всеки път!). Освен това тези JR влакове обслужват и местни градски зони и така могат да се използват вътре в града. Използвах пропуска си, за да обиколя Киото и Токио, вместо да купувам билети за метрото.

Така че дори и да не пътувате много из Япония, купуването на пропуск е по-добре от закупуването на индивидуални билети. Докато високата цена на пропуска може да причини шок от стикер, алтернативата е още по-лоша.

Въпреки че пропускът може да бъде до 20% по-евтин за закупуване онлайн преди да пристигнете, сега можете да закупите Японски железопътен пропуск в Япония.

Автобуси - Автобусите са по-евтина алтернатива на системата за влакове стрела в Япония, но отнемат повече време. Например двучасовото пътуване с влакове от Токио до Осака става десетчасова автобусна разходка. Цената за това място е 4500 JPY (40 USD), но в един момент трябва да помислите колко струва вашето време. Предлагат се и автобусни пропуски, които предлагат неограничено пътуване и започват от 10 000 JPY (90 USD) за три непоследователни дни на пътуване. Можете да използвате тези два уебсайта, за да резервирате пътувания с автобус:

Полети - Като цяло цените им са наравно с билети за влакове с куршуми. ANA също предлага специални тарифи за 11 минути от 2884 JPY (100 USD) чрез скрита страница на своя уебсайт. Той е достъпен само за чужденци и понякога може да бъде по-евтин от полетите, които намерите на Skyscanner, особено за по-дълги маршрути из страната.


Къде да отидете в Япония
Япония


1. Вижте красивите и цъфнали вишневи цветове на Токио
Една от най-популярните забележителности са цветчета, които цъфтят през пролетта. Тези меки розови листенца са икона на Япония, като цъфтежът им е едно от най-чаканите времена за туристи и за местните жители. След като се появят тези перфектно розови цъфтежи, ще намерите много да се отдадете на „ханами“, което се превежда като „гледане на цветя“.

Когато сте в Токио, най-добре е да посетите черешовите цветчета между края на март и началото на април. Националната градина Shinjuku Gyoen е една от перфектните зони за опитване на ханами, с разцъфтяващи над хиляда черешови дървета!


2. Пробвайте храната на пазара Нишики в Киото
Ако търсите абсолютен празник в Киото, тогава не търсете повече! Пазарът Nishiki е 400-годишен местен пазар на храни с усмивка от вкусни ястия, които варират от националните хранителни традиции до съвременните сливания на цял свят. Пазарът е известен още като „Кухнята на Киото“, защото можете да намерите готвачи и домашни готвачи, които да посещават, за да намерят местни съставки и кулинарни артикули.

Това е празник, където можете да опитате безплатни ястия или да похарчите само няколкостотин йени, за да се възбудите на вкусовите си рецептори. Можете дори да резервирате екскурзовод, за да получите много повече информация и да избегнете преплащане за храна или проби.


3. ПИзживейте приключение в каньонинг в Минаками
За приключенските души, които винаги са готови за нещо ново в Минаками, предлагайки по-големи трепети извън оживения градски живот. Известен като една от най-значимите дестинации за каньонинг в световен мащаб, можете да намерите много обиколки в Минаками, предлагащи нови изживявания. Има много курсове за каньонинг, които можете да избирате, в зависимост от нивото на тръпката, което искате.

4. Посетете светилище Ицукушима в Хирошима
Япония

Името Ицукушима означава „остров на поклонението“. Известен също като Miyajima, или „остров на светилището“ на японски език, светилището е най-известно с плаващата порта на тория. И светилището, и портата са били изградени над вода, което изглежда сякаш плава в морето през сезона на отливите.

Ще откриете величествени гледки, когато влезете в комплекса на светилищата, който се състои от сгради за молитва и основна зала, както и театрална сцена.

5. Научете всичко за известната японска бира в музея на бирата Сапоро
Хокайдо е домът на бирата в Япония, като в района се вари бира Сапоро вече повече от век. Това е най-старата и популярна бира в страната. Всъщност е толкова популярен, че откриха собствен (и единствен) музей на бирата в Япония.

Музеят на бирата Сапоро показва историята на бирата в Япония, както и как се извършва процесът на производство на бира. И за малка такса можете да опитате да изпробвате бирата, за да научите повече за разликите и да разграничите ароматите въз основа на наученото от турнето.

6. Погледнете фантастичните гледки от светилището Наминуе-гу в Наха
Naminoue означава „над вълните“, а светилището в Naminoue-gu има своите сгради, кацнали на скала над плажа и морето. Ето защо сте над начините, виждайки чудесните гледки под себе си при посещение. Някога това е било свещено място на островите Руюку, посветено на източника на целия живот в митологията на Окинава.

Основният храм е красив и ведър, фантастичен начин да прекарате спокоен следобед от оживените градове на Япония!

7. Потопете се в дълбоките води в аквариума Осака Кайюкан
Независимо дали сте със семейството си или с приятели, аквариумът Osaka Kaiyukan е абсолютно задължителен. Той е известен като един от най-големите аквариуми в целия свят с вълнуващите атракции. Започвате обиколката на 8-ия етаж, като се насочвате към 15-те резервоара, докато стигнете до основната атракция, прекрасна и здрава китова акула.


8. Заснемете спиращите дъха гледки към река Ямакази в Нагоя
Една от най-популярните забележителности в Нагоя е река Ямазаки, която е известна като „данкей“. Това, което прави реката уникална е, че тя конолизира долина с площ, където дърветата биха се наклонили и покрили течението на потока. Много хора посещават реката заради редицата от вишневи цветчета, наистина живописна гледка!

9. Направете релаксираща вана в една от горещите вани в Онсен
Фантастичното в Fukuoka е, че имат богат избор от горещи изворни бани. Има различни хотели, които предлагат спа и обществени бани, които осигуряват релаксиращото време, което заслужавате. Насладете се на почистваща, успокояваща вана сами, с партньора си или дори с цялото си семейство!

В Нисеко, Онсенс има изобилие и с качествените горещи извори, където можете да се потопите. Има много възможности за настаняване в Нисеко, не само с луксозните удобства, но и с фантастичните и релаксиращи чувства, които не бива да пропускате!

10. Пътуване в Шинкансен
Едно нещо, което трябва да се оцени за японските влакове стрели (известни като "Shinkansen") е, че те са мечта на пътуващите: бързи, чисти, удобни и чести. Задължително е, дори и да не ходите някъде конкретно, по-специално поради скоростта, която може да достигне 320 км / час!

Разходи и пари
Япония

Ще трябва да използвате японска валута, когато пътувате в Япония.
Япония използва японската йена, като международният символ е ¥. В момента в обращение има банкноти от 1000 йени, 2000 йени, 5000 йени и 10 000 йени. Монетите идват в едно-йени, пет-йени, 10-йени, 50-йени, 100-йени и 500-йени.
Най-добрият начин да получите японски пари е от банкомат в Япония, след като пристигнете!

Можете да използвате банкова карта в японски банкомати
В наши дни много японски банкомати са свързани с международни касови мрежи, а вашата лична банкова карта почти сигурно е член на тези мрежи. Уловката е да разбера кои банкомати ще приемат вашата карта. За да улесним нещата, ето и общото правило: 7-11 магазини и банкомати за пощенски офиси вероятно ще приемат вашата карта.
Японските пощенски банкомати, които се намират в японските пощенски станции, са почти толкова добри. Те имат добри, ясни инструкции по английски (просто натиснете „Английски справочник“ ). Можете да намерите пощенски станции дори в най-малките села и на най-малките острови. Уловката е, че пощенските банкомати обикновено са отворени само когато самата пощенска станция е отворена (понякога те остават отворени малко по-дълго, а понякога в събота). В по-големите градове обаче обикновено има централен пощенски офис, който разполага с банкомати, които са отворени ALMOST 24 часа на ден.

Обмяна на пари
Основните банки и основните клонове на пощенските станции обикновено могат да обменят щатски, канадски и австралийски долари, паунда стерлинги, евро, швейцарски франкове, китайски юан и корейски спечелени.

MUFG оперира с пазаруване на валутни магазини (www.tokyo-card.co.jp/wcs/wcs-shop-e.php) в най-големите градове, които могат да се справят с по-широк спектър от валути, включително Тайван, Хонконг, Сингапур и Новозеландски долари. Във всички случаи ще трябва да покажете паспорта си. Имайте предвид, че получавате по-добър валутен курс при теглене на пари от банкомати, отколкото при обмяна на пари в брой или пътнически чекове в Япония.

Валутни курсове
 • Австралия A $ 1 - 80
 • Канада C $ 1 - ¥ 85
 • Европа € 1 - ¥ 129
 • Нова Зеландия NZ $ 1 - ¥ 74
 • Великобритания £ 1 - ¥ 144
 • US $ 1 - ¥ 111

Ежедневни разходи
 • Бира: ¥ 500
 • Градски еднодневен пропуск за метрото: ¥ 600
 • Един вход в храм или музей: ¥ 500
 • Вечеря за двама в izakaya (японска кръчма): ¥ 6000
 • Полудневна колоездене или готварски клас: ¥ 5000
 • Записи в храма и музея: ¥ 1500
 • Вечеря за двама в добър суши ресторант: от ¥ 15 000
 • Пътуване с такси между забележителности на града: ¥ 2500

Забележителности в Япония
Прочети повече тук: