Дамбула

Шри Ланка
Пещерният храм на Дамбула (сингалски: Dam̆būlū Len Vihāraya, Tamil Tampuḷḷai Poṟkōvil), известен още като Златният храм на Дамбула е обект на световното културно наследство (1991) в Шри Ланка, разположен в централната част на страната. Този сайт се намира на 148 километра ( 92 мили) източно от Коломбо, 72 километра (45 мили) северно от Канди и 43 км (27 мили) северно от Матале

Дамбула е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. Скалата се извисява на 160 м над околните равнини. В околността има над 80 документирани пещери. Основните атракции са разположени в пет пещери, които съдържат статуи и картини. Тези картини и статуи са свързани с Гаутама Буда и неговия живот. Има общо 153 статуи на Буда, три статуи на шри-лански царе и четири статуи на богове и богини. Последните включват Вишну и Ганеша. Стенописите покриват площ от 2100 квадратни метра (23 000 кв. Фута). Изображенията по стените на пещерите включват изкушението на демона Мара и първата проповед на Буда.

Праисторическите шри-ланки щяха да живеят в тези пещерни комплекси преди идването на будизма в Шри Ланка, тъй като в този район, в Иббанкатува, близо до пещерните комплекси в Дамбула, има гробни места с човешки скелети на възраст около 2700 години.
Храмът е съставен от пет пещери с различна големина и великолепие. Пещерите, построени в основата на 150 м скала по време на Анурадхапура (I век пр. Н. Е. До 993 г. сл. Хр.) И Полоннарува времена (1073 до 1250 г.), са далеч най-впечатляващите от многото пещерни храмове, открити в Шри Ланка. Достъпът е по нежния склон на скалата Дамбула, предлага панорамна гледка към околните плоски земи, която включва скалната крепост Сигирия, на 19 км. Сумерка донася стотици бълтащи лястовици до входа на пещерата. Най-голямата пещера е с размери около 52 м от изток на запад и на 23 м от входа на гърба, тази грандиозна пещера е висока 7 м в най-високата си точка. Индуистките божества също са представени тук, както и царете Валагамба и Нисанкамала, и Ананда - най-отдаденият ученик на Буда.
Оферти за Дамбула виж ТУК