Кралската ботаническа градина

Шри Ланка
Кралските ботанически градини в Перадения са най-старите официални градини в Шри Ланка. Намира се на 460 метра над средното морско равнище на около 5 км западно от град Канди в централната провинция Шри Ланка. Кралските ботанически градини Перадения привличат около 2 милиона местни и чуждестранни посетители годишно. Градината включва повече от 4000 вида растения, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми и е известна с колекцията си от орхидеи и дългите палмови рамки. Той се управлява от Отдела за национални ботанически градини на Министерството на земеделието, а към него е прикрепен и Националният хербарий на Шри Ланка. Тя обхваща обща площ от 147 дка. Въпреки че основите за сегашните градини са положени през 1821 г. от Александър Муун, произходът на Ботаническите градини датира още от 1371 г., когато цар Уикрамабаху III се възкачва на трона и поддържа съд при Перадения край река Махавели.
Ботаническата градина в Перадения официално е създадена през 1843 г. с растения, донесени от градината Кю в Лондон, остров Славей, Коломбо и градината Калутара в Калутара и тя е направена по-независима и разширена при Джордж Гарднър като надзирател през 1844 г., след което е контролиран под няколко надзиратели, докато не бъде взет под контрола на Министерството на земеделието през 1912 г. Кралските ботанически градини в Передения се използват като щаб на Югоизточна Азия на Съюзните сили и през Втората световна война. Кралските ботанически градини в Перадения бяха включени в „10-те велики ботанически градини по света“, публикувани от The Guardian през 2018 г. Големите перголи и телени арки са покрити с бляскави катерачни растения с трудно произнасящи се имена като Beaumontia и Saritaea, преплетени. с красивите люляково-сини петраи, за които се твърди, че са се разраснали по-красиво, отколкото в самите градини Kew. Малка и кокетна орхидея, построена във вътрешността на Кралските ботанически градини, показва някои от най-добрите видове орхидея, а входът е украсен с легла от червена Salvia кокцинея и алена пуансеттия, като основната Широка разходка е създадена с фини вечнозелени дървета, под които има лехи от красивата флора „Pickly Bush” и „Blue Sky”. Националният хербарий на Шри Ланка - водещият институт за удостоверяване на растенията в Шри Ланка, също е разположен вътре в градините Перадения.
Основните задължения на този институт са да изследва растенията, да ги идентифицира и да подготвя екземпляри, документация и преглед на флоралните богатства в Шри Ланка. Градините също се състоят от няколко исторически дървета като масивно Цейлонско желязо, засадено от Николай II през 1894 г., чайно растение от Китай (1824 г.), което се счита за първото в търговската мрежа некомерсиално чайно растение в Шри Ланка, голямо засадено Амхерстия от принц Алберт от Белгия, камфорово дърво, засадено от първата жена премиер на Шри Ланка - г-жа Сиримаво Бандаранаике през 1972 г., БайкеаИнсинис, засадена от върховния понтиф на мюсюлманската общност Дауди Бохра, Сиедна Тахер Сайфудин (RA) през 1941 г., Дървото на жълтите тромпети, засадено от престолонаследника принц Акиито от Япония и неговата престолонаследница 1981 г., и дървото без мъка, засадено от кралица Елизабет през 1981 г.Оферти за Кралската ботаническа градина виж ТУК