Венецуела или магията на природата

За повечето хора от целия свят Венецуела е страната на президента Уго Чавес, поредица познати и недотам познати герои от редица латиноамерикански сериали и нефтодобивът в околностите на езерото Маракайбо.

Но това, което наистина си заслужава да знаете за Венецуела е колко интересна и примамлива е тя. Представете си целогодишно лято и най-дългата карибска плажна ивица, китни островчета сред тюркоазени вълни и изключително интересна фауна. Венецуелски е и предпочитания сред хиляди туристи за почивка остров Маргарира. Във Венецуела можете да видите черни каймани, анаконди, капибари, пирани, тапири, мравояди, оцелоти, пуми, броненосци – един истински животински рай сред буйни екваториални гори.

В басейна на река Ориноко се вижда едно от най-големите природни чудеса в света – най-високият водопад – Анхел.

В южната част на страната се намира Гвианската планинска земя, която е сред най-дивите места на планетата. Тази територия се е запазила хилядолетия наред непокътната, а единствените хора, които живеят там са индианци, чийто бит е досущ като този на предците им от далечното минало. Единствено в Гвианската планинска земя се срещат така наречените тепуи (между Амазонка и Ориноко), върхове, които завършват с плато, доказателство, че са се формирали заедно с най-старите земни плочи на планетата.

В тези тепуи съществува уникален растителен и животински свят, а в Ауянтепуи се намира и водопадът Анхел. Във Венецуела растат над 900 вида ендемитни (уникални) орхидеи, това е само малка част от това кипящо от живот кътче.

Ако изберете Венецуела за почива, бъдете сигурни, че истински ще се забавлявате. Страната предлага различни спортове и начини за запълване на свободното време, за усещане вкуса на арденалина или просто за релаксиране. Можете да се гмуркате във водите на Карибско море, да се отдадете на кайтсърфинг, уиндсърфинг, парапланеризъм или пък да се припичате на плажа като събирате горещите слънчеви лъчи.

Столицата на Боливарска република Венецуела е Каракас, а там кипи бурен живот, смесен с местни салса ритми и желание за съвременност. В Каракас можете да посетите някой от горещите салса клубове, да обиколите магазините и да си купите някои от автентичните ръчно-изработени местни сувенири. В столицата можете да отидете и на бейзболния стадион, Венецуела се слави с добрите си играчи.

Още в древни времена във Венецуела властвали индианците, те ловували в екваториалните гори, строяли градове и използвали терасовидните склонове на Андите, за да създават сложни напоителни системи. Това бил техния свят, където властвали техните закони. Всичко се променило, когато корабът на Христофор Колумб акостирал на карибския бряг през 1498 година. Откривателят видял делтата на Ориноко и разбрал, че това не е просто поредния красив остров в Карибско море.

Година след Колумб, пристига и Алонсо де Охеда, той видял индианските къщи на Маракайбо и останал поразен от архитектурата им, именно затова именува мястото Малката Венеция или Венецуела.

Днес населението на Венецуела е почти 28 милиона, а освен Каракас други големи градове са Маракайбо, Валенсия и Сиудад Боливар, които предлагат интересени и бурни преживявания на посетителите си.

Но ако искате истинска почивка, “обърнете поглед” към северните брегове на Венецуела, където се намира остров Маргарита. Времето там винаги е прекрасно, плажовете примамват с мекия си пясък и надвесените над него зелени палми. Маргарита притежава десетки плажове, сред които можете да избирате... дали да бъде по-населен или по-усамотен, дали да бъде по-плитък или по-дълбок, дали да има лек вятър или не, дали да има вълни или не... Да, островът предлага това разнообразие. На Маргарира всички е създадено за почивка, каквато я рисуват мечтите и представите ви.

Докато сте на Маргарита, можете да предприемете кратко пътуване до някой от съседните острови – Coche или Cubagua. Това ще бъде приятно разнообразяване на лежерната почивка.

Венецуела е същинска екваториална джунгла, която предлага толкова завладяващи гледки, сякаш природата на това място “умишлено усилва” цветовете и контрастите. Сякаш там отиваш за да видиш, почувстваш и усетиш величието на майката Природа, да я опознаеш такава, каквато е създадена преди милион години и каквато е в най-истинската си същност.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки във Венецуела

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания

Още по темата:

Шри Ланка – преоткриване на земния рай

Мавриций в любопитни факти

Шарм ел-Шейх – царство на водата сред пясъци

Бали – oстровът на хилядата храма