Тунис – атлазени плажове, аромат на жасмин и дълбоки корени

През 2008 година New York Times прави класация на най-красивите туристически дестинации в света. В списъка са включени 53 страни, като Тунис заема почетното трето място (след Лисабон и Лаос) и “отнася бронзовия медал”. Критериите, които са били разглеждани са лукс, удобство, класни хотели, плажове, инфраструктура... Това е официалното лице на Тунис пред света.

Страната притежава красиви плажове, хубави хора и природно разнообразие. Северен Тунис е окъпан в зеленина, благодарение на средиземноморския климат, средната част е по-гореща, за да се стигне до южен Тунис, който граничи с пустинята Сахара.

Поради стратегическото си разположение в Северна Африка, Тунис има стара и наситена със събития история. Страната е била част от няколко империи – финикийската, картагенската, византийската, римската, арабската, турската и френската. Всеки от завоевателите е оставил част от себе си, от нравите си, от езика и чертите на лицата си... И можете да видите следите на всяка от тези империи, участвали в създаването на древната история на Тунис – внушителни римски постройки, арабски градски стени от средновековието, френски колониални булеварди от 19 век.

Днес Тунис се смята за една от най-модерните и развити арабски държави, чието правителство подкрепя повишаването на социалния статус на жените – днес те могат да имат собствен бизнес и добра кариера. Половината от студентите в страната са жени, както и цели 66% от съдиите и адвокатите. Това е и първата арабска страна, която заклеймява многоженството.

Един от основните източници на приходи за страната е туризмът, годишно тя бива посещавана от между 5 и 7 милиона туристи, предимно от Европа и Северна Америка, които идват, за да се насладят на прекрасната природа и перфектното обслужване.

Средиземноморските брегове примамват с финия пясък на своите плажове, с нежния галещ бриз на атлазените вълни и с омайващия аромат на жасмин.

Не трябва да забравяте обаче, че Тунис е мюсюлманска страна и любителите на слънчевите бани е добре да знаят, че монокините не са препоръчителни, дори, за да сте сигурни, че няма да привличате негативно внимание, сложете цял бански.

Казват, че за да опознаеш една страна добре, трябва да се запознаеш с нейната кухня. А тунизийската печели почитателите си със своето разнообразие, събрала в себе си аромата и подправките на арабската, африканската, турската и френската кухня. Там винаги, когато поръчате риба, ще знаете, че е прясно уловена, а едни от най-често срещаните ястия са приготвени с кус кус или яйца.

Друго, което непременно трябва да опитате е хамама (турска баня), която предлага истинско Спа удоволствие и гарантиран релакс. Хамамами има навсякъде в Тунис, като нишката на тяхната традиция води още в римско време.

Всеки турист, избрал Тунис, може да се наслади на разнообразието, което страната предлага – от гмуркане в Средиземно море, през лежерна почивка на плажа до сафари в пустинята, като последното може да включва и посещение на някой очарователен оазис сред горещите пясъци на Сахара.

Любопитно:

» В южната част на фона на великата Сахара и берберската архитектура са снимани шедьоври на киното като “Междузвездни войни”, “Индиана Джоунс: Похитители на изчезналия кивот” и “Английският пациент”, използвайки почти "лунния" пейзаж, безкрайния хоризонт и уникалните гледки.

» В оазисът Кебили са открити следи от селище от Каменната ера.

» На 10 километра от модерната столица Тунис се намират руините на древния Картаген, основан от финикийците и съществувал като основна политическа и икономическа сила в Средиземноморието.

» Тунис е истинска футболна нация, четири пъти националният отбор е стигал до финалите на Световната купа – през 1978, 1998, 2002 и 2006.

» Националният музей Бардо притежава една от най-големите колекции от мозайки с света.

» Жасминът е символ на Тунис и ароматът му е значима част от впечатлението, което всеки посетител придобива за страната.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки в Тунис

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания
Още по темата:

5 места, които да посетите в Йордания

Шарм ел-Шейх – царство на водата сред пясъци

10 места, които да посетите в Испания