Тунис: Френска изтънченост с арабски привкус – само на 2 часа полет от София!

Тунис е типична страна от северна Африка. През територията на страната с течение на хилядалетия са преминали римляни, византийци, турци и араби. Културата и начина на живот са смесица от нравите и гена на тези народи. Макар и ислямска държава, рядко се срещат „покрити” жени, Коранът не определя законите. Тук къщите са боядисани в бяло и синьо, хората са дружелюбни, а във въздуха плуват типичните ориенталски аромати.

Атрактивните тунизийски плажове и историческите богатства привличат милиони туристи от цял свят. Благодарениие на факта, че за туристите от Европа и САЩ не се изисква входна виза за страната само за 2008 година над 7 милиона са посетили очарователен Тунис.

Страната притежава 1298 км брегове. От пристанището на La Goulette и неговия испански Форт, до дюните и безкрайни плажове на Gammarth, бреговете на Carthage са необятни. Разнообразието на бреговата ивица, многобройните хотели, ваканционните клубове, риболовното пристанище и яхтеното пристанище на Sidi Bou Said – едно от най-очарователните места в Тунис, наречен неслучайно Тунизийския Монмартр. В синьо-бялото градче цари романтичен дух, а от кафетерия, разположена на върхе се открива изключително красива гледка към залива.

Столицата Тунис се променя постоянно, но въпреки промените душата на града остава недокосната. Авеню Habib Bourguiba пленява с огромните си фикусови дървета, с чуруликащите множество разнообразни птици, чудните барокови сгради "novecento ", с фасадата стил “рококо” на Народния театър и футуристичните паметници. Това място напомня на типичен парижки булевард – романтичен, шумен и осеян с кафетерии, които примамващ с ароматно кафе и кроасан.

Разнообразните култури, “минали” през Тунис се срещат в музеите и художествените галерии. Националният музей Bardo, разположен в античен дворец от ХIХ век предлага на своите посетители прекрасни колекции от мозайки, статуи и бижута.

Столицата на “страната на палмите” Tozeur абсолютно заслужава своята слава.

На първо място с високото качество на своите фурми, отглеждани тук, както и в съседните оазиси като Nefta, El-Oudiane и Ел-Hamma, следва невероятната архитектура – характерните за района геометрични мотиви и не на последно място с древните забележителности на града, като джамията Bled al-Hadhar, гроба на Ibn AchChabbat – учен от ХIII век, автор на научни трудове за отглеждане на палми и напояването, гроба на великия лиричен поет от Тунис в началото на този век, Aboou El Kacim Аl-Chabbi.

Курорти като Хаммамет, Сус, Монастир и о-в Джерба са световно известни и предпочитани, както за почивка, така и за първокласни таласо и СПА процедури. Голяма част от хотелите притежават центрове за таласо терапия с неизброим лист от процедури за разкрасяване и лечение. Туристическият комплекс El Kantaoui, построен в Андалуски стил е любимо място за хората, практикуващи голф.

Само преди век Хаммамет е било спокойно, малко селище. Днес градът е познат като световен СПА и курортен комплекс с перфектните си плажове от фин пясък, разпрострели се на километри, с мекият климат и перфектно отглеждани портокалови, мандаринови и лимонови дръвчета.

Няколко километра на юг от центъра на Хамамет се намира новата туристическа зона Ясмин Хамамет - новопостроената почивна зона. В Ясмин Хамамет се намира детският развлекателен център Картаголенд, местния Дисниленд - атракционен парк (включващ няколко вида водни атракции), ресторанти, магазини за сувенири. Това прави курорта подходящ за семеен отдих с деца.

Близо до Хамамет се намира селището Набьол - най-важния занаятчийски център, още от древността известен с керамиката си, килимите и кожените изделия. Съвременният Набьол е център на керамиката, като за посетителите са отворени вратите на грънчарските работилници и магазинчета.

На ориенталския бряг на Тунис, на 2 часа път с кола от столицата на юг, се намира град Сус. Това е третият по големина град в страната след столицата и Сфакс. Градът е активно пристанище, с типичен средиземноморски чар, разположен само на 20 км от международното летище на Монастир, което обслужва и чартърните полети на българските туристически компании целогодишно. На две крачки от Европа, град Монастир е едно бижу с невероятно чист въздух, синьо море и чисто небе. Това е една земя на мечти, истински морски оазис с просторен плаж и тюркоазени води. Многобройните луксозни хотели са разположени по протежение на необятните плажове.

В тази завладяваща красота на контрасти, въпреки многобройните посетители, днес можете да се насладите на незабравима почивка.

Остров Джерба - 514 km, възпят още от Омир в неговата Одисея, когато Одисей слиза на брега и опитва лотос, божествен плод с вкус на мед, който го кара да забрави всичко, дори и семейството и родината, днес е едно екзотично място за различна почивка. Името на този остров се е превърнало в синоним на отдих и приятна почивка. Джерба е международна дестинация от първи ранг. Островът предлага богата палитра от развлечения и удоволствия на своите посетители - тенис на корт, водни ски, езда, гмуркане, тук се провеждат и множество културни фестивали и концерти.

La "Ghriba " на остров Джерба е един от най-древните еврейски храмове в света, който всеки май месец събира хиляди поклонници.

В Ел Джем, на около 250 км южно от столицата, се намира третият по големина, след Колизеума в Рим, амфитеатър. Колизеумът е построен от римляните през 230 г., събира 35 000 посетители и е третият по големина в света след Колизеума в Рим и този в Капуа (Италия). Днес гладиаторските битки, ревът на дивите зверове и виковете на тълпата остават само в миналото и са заменени с арабска музика и чести гостувания на европейски оркестри, тъй като колизеума се е превърнал в домакин на световноизвестни изпълнителски състави, гастролиращи ежегодно на летния Международен музикален фестивал за симфонична музика. Именно той е послужил като сцена за заснемането на филма „Гладиатор” на Ридли Скот.

Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Тунис

Далечни и екзотични дестинации

Индивидуални пътувания