Шри Ланка – преоткриване на земния рай

“Ню Йорк Таймс” публикува класацията “31 места, които да посетите през 2010” като постави Шри Ланка на неоспоримото първо място.

В продължение на четвърт век страната е раздирана от кървави събития и жестока война между тигрите (тамили) и лъвовете (синхали). Гражданската война продължава твърде дълго като превръща това късче от рая в жестоко бойно поле. За щастие войната наскоро бе прекратена и Шри Ланка бързо възстановява силите си, черпейки енергия от богатата си природа.

Сякаш някакво чудо превръща напрежението в спокойствие и оздравяването на бившия Цейлон е неизбежно. В действителност, Шри Ланка има опит в примирието, там живеят заедно хора от различни религии – мюсюлмани, християни, будисти, индуисти... - и всички те намират допирни точки и успяват
да съществуват в един и същи свят, в една и съща реалност и в хармонични отношения.

Природата и мъдростта на миналото неизменно взимат превес над гражданската война и Шри Ланка се връща в “кожата си”, оставяйки в миналото битката на тигрите и лъвовете и готова с усмивка и гостоприемство да посрещне всеки чужд посетител в най-прекрасните си кътчета.

А с какво привлича Шри Ланка? Тропически рай с изключително богата флора и фауна, на чиято територия се издигат мистериозни символи на древни цивилизации, обградени от ореола на девствени плажове. Истинска скъпоценност сред синьозелените вълни на Индийския океан.

Индийския океан е сред най-мистичните водни пространства в света – цветовете на водата се сменят според светлината и вида на облаците и примамват да се потопиш и разгледаш прекрасния свят, който пазят в дълбините си. Гмуркачи и водолази от цял свят не устояват на предизвикателството и отиват в Шри Ланка с цел, да изследват водните й околности.

Но не само подводния свят кипи от живот, в Шри Ланка можеш да срещнеш слонове, когато си тръгнал на разходка, а маймуните са неизменна част от пейзажа, оглеждат всеки посетител с надеждата да притежава нещо достатъчно лъскаво, интересно и същевременно – лесно присвоимо.

Столица на Шри Ланка е град Коломбо, като административната столица се нарича Коте, съкращение от Шри Джаяварданапура Коте.

Робърт Пърсивал през 1803 казва за Коломбо: “Няма друго място в света, където да се говорят толкова много езици, нито да съществува такова разнообразие от нации, обичаи и религии.”

И днес Коломбо е сложен, ярък и наситен с разнообразие град. Всеки приключенски дух ще чувства притегателната сила на предизвикателството – да опиташ още нещо, да видиш още нещо, да вкусиш още нещо. Коломбо събужда апетита и ненаситното желание да живееш малко по-бавно, за да имаш достатъчно време да вникнеш в неговите пластове и да опознаеш поне част от различните му лица.

Като абсолютен контраст на модерния Коломбо, на територията на Шри Ланка се намира Сигирия, която се смята за осмото чудо в света. Наричат я Лъвска скала, защото, за да стигнеш във вътрешността минаваш през вход, пазен от огромни лъвски лапи. Днес, за съжаление, са останали само лапите.

Скалната вътрешност е обитавана още от древни времена, през 5 век пр.н.е. приютява манастир, а през 5 век сл.н.е. там се скрива цар Касапа, който узурпира трона от брат си, след като извършва отцеубийство. Именно той изгражда крепостта и строи прекрасните сложни градини около Сигирия. След смъртта на Касапа, Лъвската скала отново бива превърната в манастир, който съществува до 14 век.

Шри Ланка е страна на обичаите и традициите, които хилядолетия наред властват над всички религии, националности и езици, създавайки едно цяло. Тези традиции черпят силата си от древно минало и покоряват под мистериозната си власт тамили и синхали, мюсюлмани и християни, будисти и индуисти, гора и море, минало и бъдеще.

Никой не може да остане безчувствен пред енергията на тази страна.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания

Почивки на Малдивските острови
Още по темата:

Малдивски острови – няколко крачки в най-красивите сънища

Венецуела или магията на природата

Мавриций в любопитни факти

Бали - един различен свят, където времето е спряло