Шарм ел-Шейх – царство на водата сред пясъци

Казваме царството на водата, защото Шарм ел-Шейх е една от най-подходящите и предпочитани от гмуркачите дестинации, благодарение на чудесните условия, които предлага курортът и на прекрасния подводен свят, който разкриват водите на Червено море.

Да разгледаме Шарм ел-Шейх в подробности:

Na’ama Bay

Ако най-доброто място за почивка и плуване в Египет е Шарм ел-Шейх, то най-доброто място в Шарм ел-Шейх е заливът На’ама. На’ама разполага с отлични хотели, добри ресторанти и възможности за различни интересни занимания, спорт и почивка през свободното време. А най-подходящото място за гмуркане там са т.нар. Градини, разположени на изток от центъра на На’ама.
В На’ама има инструктори за всичко – от гмуркане, през яхтинг до водна аеробика, стига да проявите желание за подобна активност, ще откриете кой да ви обучи.

Sharks Bay

Заливът на акулите предлага прекрасни условия за гмуркане, разкривайки цветните коралови рифове на Червено море с уникални видове риби. Този залив е известен с това, че подводния релеф е достатъчно плитък, за да осигури безопасност и възможност за гмуркане на деца и начинаещи.
Заливът на акулите има малък, но приятен плаж, няколко добри хотела и възможност за наемане на самостоятелна вила.

Ras Umm Sidd

Този залив е място за напреднали – водата, дори съвсем близо до брега, е достатъчно дълбока за гмуркане. Познавачите, обаче твърдят, че това е идеалното място за любопитните, които искат да разгледат чудния подводен свят сред кораловите рифове. Ако искате да плувате там, определено трябва да бъдете внимателни. Плажът е малък и обграден с високи скали.

Nabq Bay

Това е най-отдалечения от На’ама бей залив и най-северния в Шарм ел-Шейх. Мястото притежава чудесна база от хотели и ресторанти, както и прекрасни условия за плуване, гмуркане и още цяла поредица от разнообразни водни спортове.

Бялата Лагуна

Бялата лагуна е основна атракция за туристите в Шарм ел Шейх. Намира се близо до остров Тиран. Гмуркачите са привлечени от богатия подводен живот и от духа на приключението, което носи мястото – в района на Бялата лагуна през вековете са се случвали множество корабокрушения.

Jackson Reef
Джаксън риф е най-северния риф на остров Тиран. Гмуркането обикновено започва от южната част на рифа, който е по-защитен от вятъра и вълните. Северозападната част се смята за особено опасна, поради подводните течения и не се препоръчва за неумели гмуркачи. Но възможността за среща с чукова акула (както и някои други видове) повишава адреналина. Подводна седловина свързва Jackson Reef с Woodhouse Reef.

Woodhouse Reef

Удхаус риф е най-дългия и тесен сред рифовете на остров Тиран. Предлага очарователна гледка от подводни корали, но подобно на Джаксън риф и на това място е добре да се плува внимателно, особено в северната му част.

Шарм ел-Шейх е истински рай за любителите на водни спортове и особено на гмуркачите. Червено море разкрива прекрасни подводни гледки и изключително богат морски свят. Ако, когато чуете “Египет” си представяте пустиня, помислете пак.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки в Шарм ел Шейх, Египет

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания
Още по темата:

Шарм ел-Шейх - модерен оазис в пустинята

Шарм eл-Шейх – луксозното лице на Египет