Санторини – пикантен вкус и залези, в които да потънеш

Санторини е сред най-впечатляващите и романтични острови на Цикладите, а и в цяла Гърция. Той представлява вулканичен остров с все още действащ вулкан, една комбинация, която прибавя “пикантен” вкус на посещението и създава възхитителни гледки. Санторини има своя уникална красота – сурова, наситена с драматизъм и ужасно привлекателна.

Върху червено-черните скали са накацали типичните за Цикладите снежнобели къщи във формата на кубчета с боядисани в плътно синьо врати и прозорци.

Островът още е наричан Тира или Тера, със столица Фира, която е и главен град на Цикладските острови. Вулканичното минало на Санторини се смята и за една от причините за изчезването на критската цивилизация, а някои откриват доказателство за катаклизма, довел до изчезването на древна Атлантида.

Всъщност голяма част от очарованието на Санторини се дължи именно на вулканичните скали, които създават уникална цветова палитра от шоколад, ръжда, охра, наситено червено, бяло и бежово. А над скалната цветна дъга, слънцето рисува едни от най-впечатляващите залези в целия свят, обагряйки небето в ярко червено, лилаво и златно. Цялата тази игра на цветовете привлича влюбени, фотографи и романтици от различни части на планетата, дошли на Санторини, за да вземат със себе си част от удивителната гледка.

Фира – столицата

Столицата е построена по ръба на вулканичната калдера като се спуска надолу към Егейско море, където днес се намира пристанището на круизните кораби. Разположението на града по склона позволява почти всяка къща, всеки ресторант и хотел в града да предложи красива гледка към хоризонта където слънцето рисува своите залези.

Вечер можете да се разходите из мистериозния лабиринт на тесните каменни улички на града, да вечеряте на открито, слушайки музиката на вълните, да потанцувате в някой нощен клуб и да осъмнете под слънчевия изгрев.

Иа – селото което вижда най-прекрасните залези

Иа е малко село с традиционни за региона къщи, сякаш вкопани във вулканичните скали и като скъпоценности сред тях големи разкошни венециански здания.

Но това, което привлича тълпите посетители са уникалните залези, смятани за едни от най-прекрасните в света. За да се насладите на гледката можете да си наемете лодка или просто да вземете одеяло и храна и да вечеряте на открито, докато слънцето показва вечерния си репертоара.

Камари и Периса

Най-добрите плажове на Санторини са тези на селищата Камари и Периса. И двете места разполагат със собствена хотелска база, както и с ресторанти и магазини. Но има вариант и да се нощува в столицата, като има автобусна линия, която пътува между Фира и двете плажни селища.

Неа Камени – остров с лунен пейзаж

Неа Камени е малък и необитаем остров близо до Санторини с активен вулканичен кратер, но това което привлича е уникалния вулканичен ландшафт, истинско предизвикателство за фотографите.

Акротири – древни спомени

Акротири е древен град, който е бил погребан под вулканична лава. Днес археологическите разкопки продължават, но вече има разкрита достатъчно голяма част от селището, за да се добие представа за неговия облик – красиви къщи, изграден “водопровод”, прекрасни стенописи – един град от миналото, който нажежената лава е запазила почти непокътнат.

Имеровигли и замъка Скарос

Имеровигли е село разположено на самия връх на вулканичната калдера и на около 300 метра надморска височина. Основна забележителност е замъка Скарос, построен сякаш на самия скален ръб в подножието на селото.

Древна Тира – римски постройки и прекрасна гледка

Древна Тира се намира на най-високата планина в Санторини. За да стигнете до там трябва пътувате с кола или автобус и след което ви предстои изкачване до самия град. Руините са част от римско селище и впечатляват, колкото с това, че са добре запазени, и с трудно пристъпното място, на което се издигат.

Санторини е сравнително малък, но определено интересен остров, който си струва да бъде разгледан. Можете да наемете кола или мотор или просто да вземете автобуса и да направите разходка из неговите забележителности.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки в Гърция

Уикенди
Още по темата:

Къде да отидете в Халкидики?

Миконос – изискана дестинация с вкус към нощния живот