Мистериите на Йонагуни

Йонагуни е най-западният японски остров и едно от най-интересните места за гмуркане, не само в страната, но и в целия свят.

Огромни представители на подводната фауна, прелестни коралови градини, вода като огледало...

Но не само това. През 1986 година местен водолаз открива мистериозни руини във водите около острова. Древният град се свързва с легендите за Атлантида и се смята, че е също толкова древен. Наричат руините “Изгубения град” и все още учените спорят дали е град, създаден от човека или природни образувания, наподобяващи чивешко строителство.

Огромни мегалити и пещери съставят сложен комплекс от “постройки”. Главният монумент е с височина от 18 метра и дължина от 48 метра, с терасовидно разположени каменни блокове, наподобяващи строителството на древните маи в Южна Америка. Главната тераса е украсена от гигантска каменна костенурка. Идеални правогълници със съвършени ръбове накланят везните към теорията за човешка ръка.

Смята се, че руините са на 10 – 12 000 години и са разположени като док или дори площадка за кацане. Наричат монолитите условно “Сцена” или “Стадион”, тъй като размерите наподобяват именно това. А малко встрани се разполага “малък площад”. Запазени стени и пътечки свързват всички монолити, създавайки усещането, че сте пристъили на територията на истински малък град.

Мистериозните монументи от Йонагуни все още не са разкрили своите загадки, но тайните им могат да променят историята.
Hermes Holidays
Снимка: Hermes Holidays
(На снимката се вижда гиганстката каменна костенурка на главната тераса).
Полезни връзки:

Гмуркане по света