Малта – една рицарска история

Ако трябва да кажем само една дума за Малта, то тя най-вероятно ще бъде “специална”, защото всичко свързано с нейната история и география е различно. Островите (Малта, Гозо и Комино), на които е разположена република Малта спадат към Африканския континент, но въпреки това тя принадлежи на Европа. Преди време дори е имало естествен мост, който е свързвал Малта със Сицилия. Днес страната е член на Европейския съюз.

През Малта са минали много култури и народи, но корените на нейната история са много далече в древността. Мегалитните храмове на нейна територия са по-стари от Стоунхендж в Англия, а храмът Ggantija (3600, а според някои учени дори и 6000 г.пр.Хр., ) на остров Гозо е създаден преди египетските пирамиди. Според някои източници, Малта е била част от древна Атлантида.

Финикийци колонизират страната през 1000 година пр. Хр. като й дават името “Малат”, т.е. “подслон”, “убежище. После идват арабите, които владеят Малта 200 години и донасят на островите лимонови и портокалови дървета и строят сложни напоителни мрежи. Следващите колонизатори са Кралство Сицилия и остават в Малта 440 години.

Тогава идва ред на орденът на свети Йоан (1530). Йоанитите създават облика на днешна Малта, строят красиви църкви, градини, градове... Вероятно най-драматичното събитие сполетяло страната е нападението на османската армия, където 700 рицари хоспиталиери (другото наименование на йоанитите) и 8 000 войници се опълчват на 40 000 османска войска. От османската армия в родината си се завръщат само 15 000.

Орденът на свети Йоан управлява страната повече от 250 години, когато рицарите биват буквално изгонени от Наполеон. Френската окупация продължава само две години, а след тях идва последния владетел на страната, преди да получи независимост - Великобритания.

Валета

Столицата на Малта е Валета, или както е по позната у нас – Ла Валета, основана е от великия магистър на ордена на свети Йоан, Жан Паризо дьо ла Валет през 1566г. Градът носи и неговото име. Жан Паризо избира италианския архитект Франческо Лапарели, който създава истински шедьовър, като подрежда сградите и улиците на Валета по такъв начин, който да позволява на морския въздух на преминава свободно и така да освежава града.

За съжаление по време на Втората световна война немската авиация унищожава част от града. Днес Валета е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Гозо

Наричат Гозо Островът на Калипсо – прекрасната нимфа, която задържа Одисей 7 години, благодарение на несравнимите си красота и обаяние. Там, сред лозята на острова, надвесена над залива може да се види скалната тъмночервена пещера, която е била дом на Калипсо и където тя ражда четирима синове на Одисей.

На Гозо е и прословутия храм Ggantija, който е сред най-древните познати ни постройки. Комплексът се състои от два мегалитни храма, построени с няколко тонни каменни блокове. Древните гърци са смятали, че островът е обитаван от гиганти и според една легенда Ggantija е построен от жената-великан Сасуна. Археолозите откриват огромна статуя на жена, която наричан Венера Малта.

Друга забележителност на Гозо е Лазурния прозорец, който представлява скала в морето, която вълните са дълбали хилядолетия, за да направят тази конструкция, напомняща прозорец към залеза. По време на йоанитите се е смятало, че мъха, който расте в областта на Лазурния прозорец има специални свойства, подобрява мъжката потентност и удължава живота.

Не забравяйте да видите и Вътрешното море, което представлява солено езеро, отделено от Средиземно море с проход през пещера.

Комино

Островът е кръстен на подправката кимион и на размери е миниатюрен, с диаметър по-малко от километър и половина. Днес той е природен резерват.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Лято 2010

Уикенди
Още по темата:

10 неща, които да видите в Дубровник

10 места, които да посетите в Испания