Кения – там, където се заражда живота

В Кения се заражда човешката цивилизация или поне там са открити най-древните доказателства за нашата поява. Кения се намира в Източна Африка, а релефът на земите й започва от крайбрежната ивица на Индийския океан, за да се разлее в безкрайните хоризонти на саваната, да се нагорещи в полупустинните области и да се скрие сред бурния живот на гъстите тропически гори.

Страната привлича посетители благодарение на изключително богатата си фауна. Поради разнообразието на релефа, земите й дават живот на стотици видове животни. На територията на Кения има 16 национални парка и 4 морски национални парка.

Столица на Република Кения е Найроби

Град Найроби (на масайски – “хладни води”) днес е отправна точка за туристическите фотосафарита и това е сред основните причини за развитието на града – строят се хубави хотели и отварят врати луксозни ресторанти.

В този интересен град-кръстопът се срещат цивилизацията и дивата природа. Кения е част от Африка и нейна мисия е да защитава и съхранява, това, което Африка притежава – живот.

Момбаса (Остров на войната)

Момбаса дълго време е най-големия град в Кения, а и сред най-древните селища на земята. Момбаса е населен от векове, а днес представлява най-голямото пристанище за цяла Източна Африка. За него споменават в съчиненията си пътешественици и географи, като Ал Идриси и Ибн Батута, от далечното минало. В Момбаса спира и Вашку да Гама на път за Индия.

Днес Момбаса има две лица – арабска и европейска, които разделят града на две условни, но действително различни половини.

Резерватът Масай Мара

Масай Мара е сред най-известните резервати в света, благодарение на специализираните телевизионни канали и списания. Масай Мара е близо до границата на Кения с Танзания и обхваща една територия с друг световно известен резерват Серенгети.

В Масай Мара могат да се наблюдават 80 вида бозайници – антилопи гну, зебри, газели Томсън, орикси, импали и др., които застават от едната страна на хранителната верига, от другата страна, на която са лъвовете, гепардите, леопардите, хиените... И разбира се слонове, носорози, хипопотами, жирафи и крокодили... Животът в Масай Мара "ври и кипи" и именно това привлича туристи от цял свят, които мечтаят да заснемат кадъра на живота си.

Езерото Виктория

Виктория е най-голямото тропическо езеро в света, около бреговете му се разполагат Уганда, Танзания и Кения като много островите му (3000 на брой) са населени. Виктория е младо езеро, но условия му за живот са достатъчно благодатни да стимулират появата и развитието на множество животински и растителни видове.

Посещение на езерото Виктория гарантира гледката на прекрасни залези и вълнението да бъдеш част от онова място в света, където животът се развива с най-бързи темпове.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Сафари в Кения

Далечни дестинации

Индивидуални пътувания
Още по темата:

Какво да вземем с нас на диво сафари в Африка