Какво да вземем с нас на диво сафари в Африка

Багаж

Мястото за багаж в превозните средства (джип или мини-ван) е ограничено, така че моля обърнете специално внимание на долната информация:

» 1 сак или мек куфар, не по-тежък от 15 кг (препоръчително) с размери 65x46 см. Препоръчваме да опаковате вашия багаж в раница.

» 1 малка ръчна чанта с неща от първа необходимост – репеленти, документи, пари и карти, фото апарат/камера. За целта можете да използвата малка раничка или удобна чанта, която можете да поместите в краката си в превозното средство.

» чантичка – тип „банан”

Забалежка: Спазването на горните условия е препоръчително, с което ще улесните местните организатори и ще направите вашето пътуване по-комфортно.

Облекло и вещи от първа необходимост

Повечето туристи правят грешката да носят излишен багаж, както облекло, така и други предмети. Вземете със себе си удобни, неофициални дрехи и такива, които можете да перете и обличате в хода на пътуването. Дрехи с натрапчиви ярки цветове, камуфлажни и бели дрехи не са подходящи за това пътуване.

Предлагаме ви списък по който може да се ръководите при приготвяне на багажа си. Разбира се зависи от престоя ви и периода на пътуване.

» 1-2 удобни панталона
» 3-4 шорти или къси гащи
» 7 ризи/тениски
» 1 лека памучна рокля за жените
» 1 сако или леко яке (полар, др. връхна дреха)
» 1 анцуг или сафари костюм (април - август)
» 1 непромокаемо яке/анорак (декември - март)
» 1 топло яке (май-септември: зимните нощи са прохладни)
» 1 чифт удобни за ходене обувки
» 1чифт джапанки или сандали
» бельо и чорапи
» 1 бански костюм
» 1 слънчева шапка

Обичаи при обличане

» Моля обличайте се подходящо при пресичане на граници (да не са боси краката, да не сте по бански костюм, сваляйте очилата си и слънчевите шапки); същото важи и когато посещавате пазарите, селата, градовете и в превозните средства.

» Носенето на бански костюм на плажа и басейните е задължително; забранено е жените да се пекат или плуват без горнище на бански костюм.

» В Мозамбик и Малауи жените трябва да носят тениска и пола или парео на плажа.

» В Занзибар като форма на уважение към местните обичаи и религия, жените трябва да се обличат дискретно, като покриват раменете и коленете си при посещения на местните градове и села. Рокли с презрамки и бански – прашка не са разрешени.

Важно е да не забравяте следното

» 1 литър вода (крайно необходим)
» 1 фенерче
» по 1 пакет сухи и мокри салфетки
» сапун, четка и паста за зъби
» шампоан/балсам
» дезодорант
» четка/гребен за коса
» самобръсначка (за предпочитане електрическа)
» лосион със слънчезащитен фактор
» балсам за устни
» крем за ръце и тяло
» репеленти – autan или off – под формата на крем-спрей се нанасят най- бързо и лесно
» щипки за пране
» найлонов плик за мръсно бельо
» слънчеви очила
» ако носите лещи, моля имайте предвид, че по време на сафари се вдига много прах и може да възникнат проблеми, препоръчваме да носите очила.
» химикалка
» тефтерче за писане
» малко джобно ножче
» бутилка от вашето любимо питие

Лична аптечка

» лейкопласт
» аспирин/парацетамол
» хапчета против стомашно разстройство
» хапчета за смучене при болки в гърлото
» антисептичен крем
» репеленти
» капки за очи
» таблетки против малария (вж. обясненията по-долу)
» всички медикаменти, които ползвате регулярно
» енергизатори – шоколадови блокчета, напитки и др.
» прахчта срещу обезводняване

Снимки

За снимане на птици и животни се препоръчват апарати с 300 мм телеобективи. Ленти и батерии могат да бъдат купувани в големите градове и в лоджите, но са сравнително скъпи. Препорачваме ви да вземете достатъчно със себе си при тръгване. Забранено е снимането при преминаване на граници и полицейски постове, тъй кото това може да доведе до неприятни ситуации и дори арести. Във всички части на Африка се счита за необходимо преди да направите снимка на местни да попитате дали не възразяват. При пътуване през резерватите ще срещате много представители на местни племена, които ако снимате в движение може да недоволстват и да хвърлят камъни по превозното средство. В повечето случаи ако направите снимка на местен, трябва да платите. Накои култури вярват, че снимката открадва тяхната душа, така, че молбата ни е да уважавате техните разбирания и възприятие за живота.

Заснемане на филми

Много туристи носят своите камери на сафари. Електричеството тук в по-голямата си част е 220-240 волта. В повечето лоджи напрежението е слабо или изобщо се преустановява подаването на ток в часовете от 23-06 ч. и може да не сте в състояние да зареждате камерите си. Препоръчваме ви да вземете достатъчно батерии.

Бинокли

С цел да извлечете максималното от едно сафари е хубаво да имате бинокъл. Въпреки, че голяма част от гидовете разпологат с такива.

Настаняване – хотели/лоджи

Хотелите и лоджите, на които е базирана вашата програма са луксозни. В стаите си разполагате с всичко необходимо за вашия престой. В лоджите можете да дадете за пране всичко което се налага.

Вода

Водата е ценна стока в Африка. Моля, ползвайте я пестеливо. Водата в Кения не е подходяща за миене на зъби, за целта голяма част от хотелите/лоджите зареждат в стаите минерална вода – безплатно.

Храна и напитки

Моля, имайте предвид, че в някои части на страната не се препоръчва да консумирате свежи плодове и зеленчуци, особено в местни заведения, няма проблем обаче в хотелите и лоджите от по-висока категория. През лятото (септември – април) свежите плодове и зеленчуци не трябва да престояват повече от 2-3 дни. Чай и кафе ще имате на разположение в лоджите безплатно. Минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки могат да се закупуват в крайпътните магазини и супермаркети. В случай, че попаднете в местно заведение, извън територията на вашите хотели и лоджи не ползвайте лед (освен ако не сте сигурни, че е приготвен от пречистена или минерална вода) и пийте от бутилката или от чаши за еднократна употреба, вместо да ползвате порцелонови/стъклени чаши.

Сутрин ще ви бъде сервирана боогата закуска на блок маса, на обяд ако сте на сафари имате пикник обяд, а вечерите са на блок маса в лоджите. Кения е държава, която е приела да е „свободна от цигарен дим”. Това се спазва безпрекословно, дори и в откритите ресторанти на хотелите и лоджите не е разрешено пушенето. Можете да пушите само на определените за целта места, обичайно това са баровете.

Таблетки против малария

Съветите са предоставени от фармацевт в Кения. „Хермес Холидейс” не се ангажира да вземе страна, да се съгласи или да ги отрече изцяло. Приемът на тези таблетки, както и отказът от прием са изцяло персонална отговорност на туристите.

Malaron Tablets – вносен медикамент

Схема на прием: Започва се 1 или 2 дни преди пристигане в маларийната зона. Ако не разполагате с медикамента преди това, може да започнете приема при пристигане в Найроби. Този медикамент няма регистрирани странични ефекти. Това е най-често препоръчваното лекарство за туристите, тъй като се приема безпроблемно от организма. Дозата е една таблетка на ден по време на целия престой и продължава още една седмица след напускане на маларийната зона.

В частност за тази група са общо 15 дни 27/4 до 11/05. Таблетките са в опаковки по 12. Специална цена с отстъпка за групата - USD 82.00 за опаковка.

Mephaquine Larium – вносен медикамент от USA

Схема на прием: Започва се 1 или 2 дни преди пристигане в маларийната зона. Ако не разполагате с медикамента преди това, може да започнете приема при пристигане в Найроби. Този медикамент има някои странични ефекти, които могат да се проявят при хора, които са алергични към някоя от съставките. Схемата на прием е опростена, в сравнение с първия медикамент. Една таблетка се приема на седмица в продължение на 4 седмици.

В частност при тази група първата таблетка се взима на 27/4, втората на 04/5, третата на 11/5 и последната на 18/5. Тези таблетки са в опаковка по 8 и може една опаковка да се ползва от двама туриста. Специална цена с отстъпка за групата - USD 47.00 за опаковка.

И разбира се не на последно място са репелентите, във всякакъв вид и форма. Използвайте ги без да ги пестите – ден и нощ. Всички стаи са снабдени с електрически машинки против комари, както и леглата са с балдахини!

Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Индивидуални пътувания

Екзотични и далечни дестинации