Йордания – черният ирис на Ориента

Хашемитско кралство Йордания е разположено на кръстопът в древната пустинна земя в Близкия изток.

В Йордания царуват противоположностите – богата реколта в районите със средиземноморски климат и трудното препитание в пустинята. Но за местните различното и разнообразното не е новост- през тази земя са минали много народи и всеки е оставил по нещо от себе си. Днес в Йордания живеят в мир мюсюлмани и християни, а навсякъде могат да ви разберат ако говорите английски.

Йордания има богата история, от една страна неразривно свързана с християнската религия, а от друга, поради разположението си, с войната. През Йордания минават всички поробители, тръгнали да преоткриват, завладяват и търгуват с Изтока.

Страната е разделена на 12 области, като най-голямата е Аман, със столица Аман. Градът се намира съвсем близо (около 40 минути път) от мястото, където Йоан е кръстил Исус във водите на свещената река Йордан. Заради белите си къщи Аман е наречен Белия град, а въпреки древността си, днес претендира да бъде един съвременен и модерен град.

Аман е разделен условно на две части – източна и западна, първата е по-бедна и по-стара, приютяваща хиляди бежанци от Палестина, а втората е модерна и лъскава, привличаща туристите към кафенетата и магазините си.

Това, което трябва да видите непременно в столицата е Цитаделата, тя включва Храмът на Херкулес, Дворецът на Умаядите, прекрасната византийска църква и римския амфитеатър.

Когато се говори за Йордания не може да се пропусне Мадаба, наречен още Град на мозайките. В Мадаба могат да се видят уникални византийски мозайки, като най-забележителната сред тях безспорно е тази в източно православната църква Свети Георги, за чиято изработка са използвани около два милиона малки камъчета, изобразяващи карта на Светите земи.

И разбира се – Петра! Най-притегателното място за всички посетители на Йордания, намира се на три часа път южно от Аман. Скалният град заема достойно място сред новите чудеса на света. Разположен в Долината на Мойсей (Вади Муса) градът е бил скрит и забравен векове наред, за бъде преоткрит през 1812г. от швейцарския изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт.

През векове и хилядолетия Петра е давал подслон на различни народи – хорити, набатеи, римляни, мюсюлмани, християни...

Поради това, че Петра се намира в пустинята, което от своя страна не предлага особено гостоприемство, обитателите на града използвали своята изобретателност, за да създават уникална архитектура (поради набезите набатеите са се нуждаели от истинско укрепление), създали са невероятна мрежа от канали и резервоари за събиране на така ценната дъждовна вода.

След многократни опити от страна на римската империя да покори Скалния град, император Траян успява. Унищожава набатейския народ и оставя града да тъне в забрава.

И днес, за да влезеш в града, минаваш покрай джиновете пазачи и скален коридор, който респектира с 200 метровите си стени и дължината си от 1200 метра, за да стигнеш до съкровището на града – самата Съкровищница. Изящно изсечена в скалата сграда, която изглежда силна и здрава и едновременно с това – лека и изящна.

Уникалният облик на Петра идва от това, че повечето постройки са издялани в скалата – храмове, къщи, гробници, включително амфитеатъра, Съкровищницата и Манастира. Внушителна и неповторима гледка.

Град Акаба е разположен на Червено море и представлява единственото пристанище в Йордания като привлича туристите и любителите на приключения с невероятните коралови рифове и уникален подводен свят.

Йордания пази белезите на много народи и отдавна отминали епохи. Например, град Джераш, смята се, че това е най-добре запазеният римски град – амфитеатъра, Триумфалната арка на Адриан Август, Храмът на Артемида.

Йордания връща всеки посетител в миналото, създавайки илюзия за древна реалност – святата река Йордан, мястото където Мойсей удря с тоягата си скалата и от нея потича вода, мястото където са погребани мойсеевите брат (Аарон) и сестра (Мириам), земята, по която е стъпвал Исус и водата, в която е бил кръстен.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Екскурзии в Йордания

Екзотични и далечни дестинации
Още по темата:

Петра – розово-червена скална приказка

5 места, които да посетите в Йордания