Израел – свещената земя на една съвременна страна

Свещената земя на Израел приютява еврейския народ и посреща хиляди поклонници годишно, пожелали да стъпят на нейна територия, да видят и да се разходят по древните й земи, да се докоснат до миналото, да получат успокоение и да се доближат до Бог. Всичко в Израел има свое значение и мистериозно минало.

Йерусалим

Йерусалим притежава толкова дълга история, сякаш този град е част от миналото на света, цивилизацията и всеки един от нас поотделно. В тази земя властват Давид и неговия син Соломон (там се е намирал прословутия Соломонов храм). Тази земя бива опожарена от Навуходоносор II и възстановена от Кир Велики. В Йерусалим става прокуратор и Пилат Понтийски, по времето на когото бива разпнат Исус.

Има много причини, които могат да ви накарат да посетите Йерусалим – да се поклоните на Божи гроб; да разгледате стария град, построен от цар Давид преди 3000 години; да посетите мемориала Яд ва-Шем, за да се помолите за душите на жертвите на холокоста...

Тел Авив

Въпреки, че официално столица на Израел е Йерусалим, много от посолствата и административните сгради на страната, са разположени в Тел Авив.

Този град е трескав, забързан и модерен през деня, но изключително романтичен вечер. Красивите залези приканват за дълга разходка по плажната ивица. Събуйте обувките си и се поддайте на изкушението, Тел Авив има основание да се гордее с плажовете си.

Друга голяма гордост на града са добрите ресторанти, ако имате повече време насладете се на израелската кухня и опитайте местните деликатеси. Разходете се и вечеряйте на различни места, всеки от телавивските ресторанти има свои различни, уникални предложения.

Хайфа

Град Хайфа представлява най-голямото пристанище на Израел. Между бреговете на Средиземно море и склоновете на планината Кармел се разполагат чудните градини на Центъра на бахайската вяра – Бахайските градини.

Градините представляват истински шедьовър от алеи, фонтани и различни дървета и растения, сътворен от архитект Фариборс. Днес градините са част от безценния списък на ЮНЕСКО.

Червено море

Израел има излаз на Средиземно море, на соленото езеро Мъртво море и на Червено море. Червено море, сред всичко морета и океани, се слави с богатия си подводен свят, както и с изключително бистрите си води, позволяващи този свят да бъде открит и проучен.

Освен културна и историческа дестинация, благодарение на излаза си на Червено море, Израел е сред предпочитаните от гмуркачите дестинации, а град Ейлат е любимо място на любителите на дайвинга и шнорхелинга.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Екскурзии в Израел

Индивидуални пътувания

Далечни дестинации
Още по темата:

5 места, които да посетите в Йордания

Йордания – черният ирис на Ориента

Петра – розово-червена скална приказка