Вечност в Египет: Мистерията в Гиза

Египетската земя е сурова и неблагодатна. Животът в нейната пустиня е оцеляване – от парещото слънце, от безкрайния пясък, от липсата на вода. И именно в тази страшна земя се заражда първата истински развита цивилизация.

Откъде древните египтяни са намерили сили да се преборят с природата и да израснат дотолкова, че да оставят за поколенията, хилядолетия по-късно, своите гениални сложни загадки. Представете си как с прости средства се издигат едни от чудесата на света, и то преди 4.5 хиляди години, и то като се има предвид, че са едни от малкото толкова добре запазени паметници на древни цивилизации.

В египетските пирамиди всичко е мащабно, внушително, поразително и именно затова те толкова вълнуват света.

Големият сфинкс

Най-известния гигантски монумент в света и същевременно този, който задава най-много загадки. Историците и археолозите дори спорят за периода на създаването му, какво остава за самия създател. Предположенията варират в рамките на 4500 до преди цели 10000 години. Това, което прави сфинкса уникален е не само древността и размера, а и начинът, по който изглежда – обратно на египетските богове, той е изобразен с тяло на лъв и глава на човек, според някои това е изображение на Хефрен (сина на Хеопс), а според други - Тутмос IV.

Една от основните заслуги на фараоните през годините е да почистват и изравят сфинкса от упоритите пустинни пясъци. Дори една легенда разказва за принц Тутмос IV, който заспал в подножието на монумента и в съня си той разговарял със Сфинкса. Монументът му обещал, че ще стане фараон, ако успее да го почисти от упоритите пясъци, които постепенно го затрупва. Принцът приел предизвикателството и станал управник на Египетската държава.

Сфинксът първоначално е бил боядисан, най-вероятно в цветовете на фараона – златно и синьо. С течение на годините, вековете, хилядолетията, вятъра, пясъка и хората са се опитвали да го рушат. Фараонската брада, овенчавала главата на монумента се е поддала на ерозията, а носът е счупен по време на военни упражнения на турската войска.

Днес ние познаваме Сфинкса като пазител на пирамидите.

Пирамидите в Гиза

Всички сме чували за Седемте чудеса на древния свят – прекрасни, монументални творения, всяко от които би предизвикало интереса на съвремието. За съжаление от тези седем чудеса, единствено оцелели до наши дни са пирамидите в Египет – гигантски комплекс от три пирамидални гробници – тази на Хеопс (Великата пирамида), Хефрен и Микерин.

Постройките са толкова внушителни, че вълнуват различни учени и любители на чудесата много поколения наред. Изграждането им все още предизвиква спорове и създава основа за раждането на интересни идеи, като участието на древните митични атланти и свръхразвита извънземна цивилизация. Все пак сред мненията надделява това за усиления робски труд и примитивни, но полезни похвати за преместване на гигантските каменни блокове (всеки по 2.5 тона) и издигането им в пирамидална постройка.

Размерът на гробниците се оказва наистина важен. Във всяка от тях има специални канали, през които душата на фараона да се отправи към отвъдния свят, а според египетските вярвания народът трябва да подпомогне това пътуване по най-добрия начин, за да получи в замяна живот на земята.

Трите пирамиди в Гиза са разположени в права линия на единственото място на Земята, където се пресичат най-дългия меридиан и най-дългия паралел и са ориентирани с математическа точност към четирите посоки. И това е още един въпрос, който измъчва изследователите днес – как са успели да изградят тези мащабни постройки, като пренасят по примитивен начин няколко тонни скали и ги подредят с такава прецизност, която изисква съвременни измервателни уреди, без да притежават дори компас.

Оказва се, че за пирамидите в Гиза се изказват повече предположения, отколкото факти. А една според една от най-интересните теории, тези монументи въобще не са дело на египтяните, защото са създадени много преди тяхната цивилизация.

Остава само мистерията, която забулва пирамидите в Долината на царете и която привлича като магнит посетители от цял свят, които искат да се докоснат до древността и вечността.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни врузки:

Почивки в Египет

Далечни дестинации
Още по темата:

Нашите практични съвети за пътуване в Египет

Шарм ел-Шейх - модерен оазис в пустинята

Шарм ел-Шейх – царство на водата сред пясъци