10 неща, които да видите в Дубровник

Великият ирландски писател Бърнард Шоу казва: “Тези, които търсят земния рай, трябва да посетят Дубровник.”

При условие, че се чудите защо Дубровник, Хърватия, ето защо – чудесен средиземноморски климат, прекрасна природа, внушителна история, прекрасен град, добри ресторанти, много музеи и изключително добър опит в посрещането на туристи.

А това, което непременно трябва да видите в Добровник следва:

1. Градските стени

Разходка по внушителните градски стени на Дубровник, ви гарантира 2 километра приятно прекарване с интересни гледки към града и морето. Стените представляват сериозно укрепление със своите 18 стъпки дебелина и сложната си конструкция от вътрешни и външни стени, надзиравани от бойници и кули, чиито строеж продължава между 8 и 16 век.

2. Улица “Страдун”

Страдун е централната улица в Дубровник. Тя е дълга 300 метра и е павирана с интересни лъскави камъни, сякаш са лакирани. По Страдун можете да се разходите, да обиколите магазинчетата и да хапнете в някой от приятните ресторанти. В началото тази улица е представлявала канал, който е свързвал двете части на града.

3. Остров Локрум

Локрум е наричан още “Остров на кралете”. Според една легенда, Ричард-Лъвското сърце, при завръщане от кръстоносен поход през 1192 претърпява корабокрушение близо до Локрум. Намерил спасение на острова и като знак на признателност поискал да бъде построен храм, който в последствие наистина е издигнат, но в града.
На Локрум се отглеждат различни екзотични плодове и цветя и затова никак не е странно, че през 1959 там се създава голяма и богата Ботаническа градина с представители на тропическата и субтропическата флора.

4. Дворец Спонза

Спонза се смята за най-красивата сграда в Дубровник, издържана в късна готика и ренесанс, стоежът започва през 1516. През 16 век дворецът Спонза е културно средище на града, където се срещат видни интелектуалци, за да водят дискусии по научни теми и литературни теми.

5. Етнографския музей Rector's Palace

Rector's Palace представлява красива сграда, чиято архитектура издава елементи от готик, ренесанс и барок. През годините тя е строена и разрушавана многократно, докато бива изградена в сегашния си вид. А в музея могат да бъдат видени експонати от различни периоди на европейската история.

6. Фонтанът на Онофрио

Всъщност фонтаните са два – голям и малък и са построени от Onofrio della Cava през 1438. Фонтаните се намират в старата част на Дубровник и са били част от системата за водоснабдяване на града. В началото големия фонтан е бил украсен със скулптури, но по време на голямото земетресение през 1667 са разрушени.

7. Францисканския манастир

Францисканският манастир днес помещава и музей. Първоначално сградата на манастира е била извън градските стени, но по време на войните през 1317 е “преместен” в града. Днес в комплекса на манастира се намира известната църква Свети Спас.
Музеят притежава колекция от религиозни статуи, икони и свети реликви.

8. Доминиканския манастир

Строежът на манастира започва през 1225 година, но продължава твърде дълго – сградата, заедно с църквата са напълно завършени през 14 век. Голямото съкровище на Доминиканския манастир в Дубровник е библиотеката с колекция от 220 старопечатни книги, множество илюстрирани ръкописи и много богат архив от важни документи.

9. Църквата “Свети Влас”

Тази църква е от изключително значение за града, тъй като Свети Влас е патрон на града. Много от местните фестивали започват или завършват в църквата.

10. Камбанарията

Докато се разхождате по градските стени, непременно ще забележите тази часовникова кула, тъй като тя се извисява на 31 метра. Построена е през 1444, но след земетресението е разрушена и построена отново. Напълно реставрирана е последно през 1929.

В действителност е невъзможно списъка със забележителностите на Дубровник да бъде редуциран само до 10, разгледайте още – Катедралата, Pile gate, форт Lovrijenac, форт Bokar, крепостта Minceta, площад Gundulic, крепостта Revelin, крепостта Свети Иван... Толкова интересни места и събития можете да откриете в града, че те ще ви накарат да пожелаете да се връщате и връщате отново.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки в Дубровник, Хърватия

Екскурзии в Испания

Екскурзии в Европа
Още по темата:

Малта – една рицарска история

Петра – розово-червена скална приказка

10 места, които да посетите в Испания