15 неща, които е добре да знаете, когато отивате в Дубай

1. Официалният език в Дубай е арабски, но можете да се разберете с жителите му и на английски.

2. Дубай е мюсюлманска страна и всеки посетител е задължен да спазва съответните ислямски закони. Извънбрачните връзки, както и целуването на обществени места са незаконни.

3. Дубай, в сравнение с други арабски страни, е либерален по отношение на облеклото. Можете да се печете по бански костюм на плажа, но не и по монокини. Жените в Дубай се обличат в черни роби и покриват главата си, за чужденките това не е закон, но от уважение към местните, избягвайте да слагате къса пола или дълбоко деколте.

4. Най-добрият начин да се придвижвате в Дубай е да наемете кола, такситата са сравнително скъпи. А можете да използвате и транспорта на хотела, в който сте отседнали.

5. В Дубай както частните, така и държавните болници са достъпни за чужденци, а много от хотелите имат собствен медицински персонал.

6. Не се притеснявайте за батерията на телефона и фотоапарата си, в Дубай използват 220 волта, а в хотелите има контакти с три и два щифта.

7. Банките в страната работят от събота до четвъртък и от 8:00 до 13:00 часа, а офисите – от събота до сряда: от 8:00 до 13:00 часа и от 16:00 до 19:00 часа. В четвъртък работят само преди обяд, а петък е почивен ден.

8. В Дубай няма преход между лятно и зимно часово време, през лятото са с един час преди България, а през зимата – с два.

9. Паричната единица на Дубай е дирхам, а 1 дирхам е равен на 100 филса. На почти всички места обаче можете да плащате с кредитна карта и дори в различни чужди валути.

10. Дубай се слави като истински рай за любителите на шопинга, там цените често са по-ниски в сравнение с други места по света.

11. Избягвайте да посещавате Дубай по време на Рамадан. Мюсюлманите не ядат и не пият нищо между 5:00 сутринта и 17:00 часа следобед по време на празника. А това означава, че дори туристите не могат да ядат, пият и пушат на обществени места. На нарушителите бива налага глоба, а често и по-сериозна санкция.

12. Твърд алкохол не можете да си купите в Дубай, единствените достъпни места са безмитните магазини. На постоянно пребиваващите властите издава специално разрешение за закупуване на алкохол. Туристите могат да си поръчат питие в бара на хотела или в нощните клубове.

13. В Дубай температурите варират: от юни до септември – между 27°C и 41°C; от октомври до май – между 14°C и 37°.

14. Чешмяната вода в Дубай е годна за пиене, но не се препоръчва, по-добре си купувайте бутилирана.

15. Дубай предлага един различен свят – по-луксозен, отколкото предполагате, по-контрастен, отколкото си мислите и значително по-впечатляващ от очакването ви.

Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Почивки в Дубай

Почивки в Тунис

Почивки в Испания
Още по темата:

Дубай – настоящото бъдеще