Боливия – новата и старата

Боливия е много млада страна, от 10 юни 2009. Но в действителност тя е само новото лице на древна култура. Още 200 г.пр.Хр. по бреговете на Титикака са живеели тиванаку и моксоси, изгубени цивилизации, но поставили основите на местната култура.

Векове наред народите, населявали района са принудени да воюват, за да оцеляват – с испанските нашественици, с парагвайците, чилийците...

Но днес младата Боливия постепенно възвръща позициите си. Страната няма излаз на море, но през територията й тече Амазонка, а близо до границата й с Перу е езерото Титикака.

Езерото Титикака дава живот на много видове и много култури. Около бреговете му се зародила и великата цивилизация на инките. Инките са оставили ясни следи за присъствието си на територията на днешна Боливия, както и нашествениците – испанци. Архитектурата може лесно да проследи събитията, свързани с миналото на района.

Столицата Ла Пас е най-високо разположената столица в света, изкатерила се по склоновете на величествените Анди.

В Боливия се намират и най-големите солни равнини и най-голямото соленоводно езеро – Салар де Уюни. Огромното количество сол във водата създава невероятни “лунни” пейзажи – огледални повърхности, искряща белота и място, където небето и земята се сливат.
Hermes Holidays
Снимка: Flickr
Полезни връзки:

Екскурзии в Боливия
Вижте още:

Перу – на инките и испанците