Бали – oстровът на хилядата храма

Остров Бали е само един от 17 500 острови в Индонезийския архипелаг, но е специален и най-популярният сред тях. Причината се крие в неописуемата му красота, в незабравимите гледки, които светлината създава играейки си с цветовете на острова.

Бали напомня на съвършено изработено бижу от ръцете на най-добрия ювелир – наситените, трептящи цветове на оризовите ниви се обрамчват от безкрайни плажове, които от своя страна постепенно потъват в лазурните води на океана.

Въпреки, че Бали е малък остров (153/112км) той е разделен условно на пет части – централна, източна, западна, северна и южна, като всяка от тях е наситена от прекрасни храмове.

Besakih – Храмът майка

Храмът майка е разположен близо до едноименно селище в източната част на Бали и е най-важният от всичките “хиляда” храма на острова, тъй като се смята за главен. Besakih е построен през 14 век и всъщност представлява комплекс от 22 храма. Храмът е построен на южния склон на вулкана Mount Agung и днес се смята за особено свято място, особено след като през 1963г. вулкана изригва и лавата помита всичко по пътя си, без храма. Besakih останал непокътнат, а в историята на Бали случаят се записва в аналите на чудесата.

Храм Tanah Lot

Този храм е една от най-фотографираните забележителности в целия свят. Намира се в южната част на Бали и е построен е върху миниатюрен остров, който е бил свързан със сушата посредством естествен мост, но след земетресение остава откъснат. Днес Tanah Lot може да бъде посетен по време на отлив, тогава водата се отдръпва и създава възможност да бъде достигнат. Според легендите входа на храма се пази от морски змии.

Храм Jagatnatha
Този храм е разположен в столицата на Бали Денпасар и оживявал при пълнолуние, тогава жителите на града принасяли дарове на върховния балийски бог. Днес Jagatnatha е превърнат в музей.

Храм Luhur Uluwatu

Uluwatu представлява още едно особено знаково място за Бали. Изящната крехка постройка, разположена върху най-южния връх на острова сякаш увиснала над самата вода, обветряна от всички посоки. Храмът е особено важен са хиндуистите в Бали и невероятно атрактивен за посетителите. Uluwatu е изграден през 11 век в чест на морските духове. Наименованието му идва от “ulu” – край и “watu” – камък.
А днес, за туристите това е мястото с на-прекрасните залези, на които някой може да стане свидетел, както и мястото, на което можеш да “общуваш” с маймуните – пазители на храма.

Храм Tirta Empul

Една легенда разказва, че изворът на храма съживил божествената армия на Индра, като по тази начин осигурил победа над краля-демон Майа Данава. И днес хиляди хора, посещаващи Бали не пропускат възможността на посетят Tirta Empul и да се потопят в чудодейните води в басейна.

Слонската пещера

Слонската пещера (Goa Gajah) е едно от главните будистки светилища. Построена е през 14 век и представлява внушителна гледка – входът е широко отворена уста, в която трябва да влезеш за да се озовеш в светилището. Има различни теории за смисъла и символа на странното същество, но идеята за неговото създаване е забулена в мистика.

Статуите, които пазят Слонската пещера изобразяват будистки божества, като някои от тях датират от преди 1000 години.

Храм Ulundanu

Храмовият комплекс Улундану е разположен в езерото Братан и е построен в чест на богинята на езерото. Фермерите посещава храма, за да помолят богинята за закрила и да получат благословия за плодородие на техните оризови ниви.

Главната сграда е много характерна с единайсет “етажния” си покрив, открояващ се на фона на вулкана отзад и отразен от кристалното огледало на езерото.


Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Hermes Holidays
Полезни връзки:

Екзотични и далечни дестинации

Почивки на остров Бали

Почивки на Малдивски острови
Още по темата:

Остров Бали в любопитни факти

Бали - един различен свят, където времето е спряло