Остров Бали в любопитни факти

Остров Бали е кътче от приказките, всичко там притежава яркост, а животът е наситен от цветове, аромати и звуци. Всяка минута пулсира, защото бива изживяна пълноценно.

А ето и няколко любопитни факти, свързани с Бали:

» Основните езици, на които се говори на острова са балийски, английски, индонезийски и японски.

» Столицата на Бали е Денпасар.

» Бали има около 3 200 000 жители.

» Повече от 80% от населението са индуси.

» Балийският календар се състои от 210 дни, като за сметка на това през годината присъстват повече от 200 церемонии и празненства.

» Най-популярните спортове на Бали са футбол, бадминтон и тенис на маса.

» Основно препитание на острова е земеделието (а в днешни дни и туризма), като се отглежда предимно ориз, но и кафе, ванилия, карамфил, екзотични плодове, като особено доходоносно е отглеждането на цветя.

» На остров Бали живеят около 280 вида птици, включително застрашения от изчезване балийски скорец.

» На острова има четири големи езера, най-голямото сред които е Батур, образувано в кратера на вулкан.

» Бали лежи върху две тектонски плочи и на територията си има шест вулкана.

» Танците на Бали са средство за разказване на истории, а характерните костюми, с които се изпълняват спомагат движенията като създават допълнителни ефекти.

» Ако искате да посетите балийски храм, не го правете, когато сте в менструация, винаги носете саронг и никога не минавайте пред молещ се човек.

» Празненствата на Бали са съпровождани с множество сложни ритуали, в които се използва ориз, цветя или плодове. Много малко са хората, дори сред свещениците, които знаят точната им употреба в стотиците балийски ритуали.

» Във всеки балийски храм и дом гори тамян, хората там вярват, че дима от тамяна посочва пътя към боговете.

» Да докоснеш някого по главата в Бали се смята за обида.

» Едно от най-популярните празненства е фестивалът Nyepi, който се пада през март или април. Интересното е, че по време на фестивала за един ден всеки жител на острова спира да говори. Балийците вярват, че така злите сили като дойдат няма да открият никого.

» Когато пазарувате на пазара или в малките магазинчета, можете да се пазарите с продавача и така да свалите цената значително.

» На Бали смятат, че лявата ръка е нечиста, те не се хранят с нея, не се ръкуват с нея и не взимат нищо с нея.

» Всички в Бали вярват в пречистващите тялото, мислите и душата ритуали. Дотолкова им придават значение, че в днешни дни те намират своето приложение в ежедневните неща – от това да изхвърлиш дрехите си, за да подновиш изцяло гардероба до това да преинсталираш компютъра си, за да създадеш "чисто" нови файлове.

» На острова често се срещат лечители, който използват различни похвати за лечение – билки, магически знаци и акупресура.

» Най-доброто време да посетите Бали е от май до септември.

» Имената в Бали се дават според кастата и според реда на раждане. Например: ако се роди момче в кастата на брамините (висшата каста), ще бъде наречено Ida Bagus, а ако е момиче - Ida Ayu. А ако се роди в кастата на ратаите (судра) първото дете се кръщава Wayan, второто - Made или Kadek, третото – Nyoman, четвъртото – Ketut, а петото се казва като първото и така цикълът се повтаря.

» На остров Бали има резерват на слонове, докарани от Суматра с цел да бъде спасена популацията им.

» Любимо лакомство на Бали е палмовия сироп, приготвен от палмова захар и вода. Понякога с него сиропират оризови кексчета.

» Един от символите на Бали е лотосът. Стъблото му достига до един метър височина и расте в блатисти райони. Повечето части на растението се ядат или служат като лекарство.

» Докато не навърши три месеца никое балийско бебе не бива да бъде оставяно да докосне земята.

» В балийския език няма дума за “изкуство”.

» На много места на Бали можете да видите платна в бяло и черно, включително наметнати върху статуи на богове, това е древния символ за добро и зло.

» В много храмове и къщи на Бали можете да видите цветни чадъри – те символизират защита.


HermesHolidays
Полезни връзки:

Екскурзия до Бали

Далечни дестинации

Уикенди

Индивидуални пътувания
Още по темата:

Бали - един различен свят, където времето е спряло

Бали – oстровът на хилядата храма