Бали - един различен свят, където времето е спряло

Бали е съвсем малък остров в Индийския архипелаг. Толкова е малък, че за един ден можете да го обиколите с кола. Какво тогава прави Бали толкова известен? Как това малко парче земя, разположено в събирателна точка между безбрежните води на Тихия и Индийския океани, създава толкова силно магнитно поле за любителите на пътешествия?

Бали е парче земя от сънищата, вероятно повечето хора, на които е задаван някога въпросът “Ако попаднеш на самотен остров, какво...” си представят именно Бали. Не, не че островът е необитаем, напротив – притежава прекрасни, жизнерадостни и гостоприемни обитатели и милиони туристи. Но е толкова приказен, че сякаш е създаден в някаква голяма, споделена мечта.

Ако попитате посетителите на Бали, с какво ги привлича и с какво ги впечатлява този малък остров, ще получите безброй различни отговори. Бали сякаш е отделен свят – със свои гледки, своя флора и фауна, свои нрави.

И какво да очаквате, Бали е дете на вулкан и морска вълна. Може и да ви звучи твърде приказно, но е самата истина, островът е образуван от вулканични изригвания и оформен от упоритата работа на океана.

Още с пристигането ви залива море от цветове, аромати и звуци и без дори да се усетите се пренасяте в чудесния нов и ужасно примамлив различен свят.

Всеки, който някога е стъпил на Бали е именувал мястото по свой си начин, именно защото островът е многолик и загадъчен, за всеки той открива само част от своите тайни – някои виждат неизброимите храмове и го назовават Островът на хилядата храма, други са заинтригувани от това, че този малък остров е център на най-големия архипелаг в света и го именуват – Сърцето на Индийския архипелаг, за трети Бали е израз на най-съкровените им чувства и за тях остава свързан с най-интимните им моменти – любов, щастие, романтика... За всеки Бали е различен и много личен.

Именно поради неоспоримия факт, че островът успява да събуди и предизвика скритите дълбоко чувства и емоции, много млади влюбени хора избират Бали за мястото където да свържат пътищата си завинаги. Сватбените церемонии там са винаги цветни, омайни и вълшебни.

Да сключиш брак в подножието на действащ вулкан, на брега на лазурния океан, сред безкрайната наситена зеленина е обещание за любов, която ще гори завинаги.

Организирането на такава церемония никак не е невъзможно, на Бали сватбените агенциите са истински професионалисти и имат толкова богат наръч от идеи и предложения, че притежават потенциала не само да осъществят мечтите ви, но и да ги надхвърлят многократно.

Никак не е необходимо обаче да се ожените на Бали, за да имате най-прекрасното преживяване. Дайте воля на всичките си желания, плувайте, гмуркайте се, събирайте слънчеви лъчи, танцувайте с вечно усмихнатите и празнуващи балийци, повозете се на яхта, посетете някой от “хилядата” храмове и се порадвайте на изящната им конструкция и близостта им до боговете.

Общувайте с местните хора, те притежават невероятен енергиен заряд, приемете в сърцето си тяхното позитивно отношение към живота и света и неизменно ще усетите как ставате по-щастлив и по-усмихнат, как започвате да цените всеки хубав миг и всеки малък приятен спомен.

Затова в Бали националните носии са в ярки цветове – балийците благодарят на слънцето и се окичват в “злато”, обичат живота и му отдават своята почит като носят дрехи в най-ярките му и вибриращи цветове.

Автор: Гергана Кангалова за Hermes Holidays
Снимки: Flickr
Полезни връзки:

Екзотични и далечни дестинации

Почивки на остров Бали
Още по темата:

Остров Бали в любопитни факти

Бали - островът на хилядата храма