Пътеводител Тайланд

Основна информация
Пътуването до Тайланд е полъх, тъй като страната има политика, благоприятна за туристите, както и обширна мрежа от инфраструктура и хотели, които обслужват разнообразна гама от пътуващи по бизнес и развлечения. Но преди да планирате следващото си пътуване до Тайланд, е добре да знаете цялата съществена информация за страната, като например кога е най-подходящото време, какво да донесете, обикаляне, културни етикети, номера, на които да се обадите в случай на спешни ситуации и всички факти, които ще ви помогнат да направите пътуването си толкова приятно, колкото може да бъде.
Тайланд покрива площта от 514 000 кв. Км (2/3 размера на NSW) 5 региона, 77 провинции

Централен Тайланд е известен с плодородните алувиални равнини на река Чао Прая. Този регион е земеделското сърце на страната с мрежа от реки и канали. Състои се от 17 провинции, включително столицата - Банкок, бившата столица и Световното наследство на ЮНЕСКО - Аюттая и историческия обект от Втората световна война - Канчанабури. Този регион е център на историята на Тайланд и е пълен с древни храмове и руини.

Северен Тайланд е добре известен с буйните си планини, пълни с гори и водопади и е дом на много етнически хълмови племена. Регионът се състои от 17 провинции, включително вторият по големина град в Тайланд - Чианг Май. Домът на прословутия Златен триъгълник, Чианг Рай е на границата на Тайланд, Мианмар и Лаос, бившата столица и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО - Сухотай, градът на мъглата - Мае Хонг Сон и скритата скъпоценност - Нан.

Североизточен Тайланд (Isan) е на голямо плато, което граничи с Лаос и Камбоджа. Регионът се състои от 20 провинции и е известен със своето междукултурно влияние на тайландската, лаосската и кхмерската култура от същата епоха като Ангкор Ват. Долната Исан е най-забележителна със своите руини, повлияни от кхмер, докато горната Исан е пълна с идеални върхове, идеални за преходи. Това е най-населеният регион, но най-малко популярен сред туристите от чужбина. Този регион е домът на първия национален парк в Тайланд и световното културно наследство на ЮНЕСКО - Хао Яй в Нахон Ратчасима, Убон Ратчатани, където всяка година се провежда най-сложният фестивал за свещи в Тайланд, за да се отбележи началото на будисткия пост и Лоей, който е дом на един от тайландските най-добрите сайтове за походи, където се провежда грандиозното събитие Phi Ta Khon Festival.

Източен Тайланд е най-малкият регион, състоящ се от 9 провинции, включително оживения курортен град - Патая в Чонбури, Ко Самет в Районг и Ко Чанг в Трат.

Южен Тайланд е известен с дългите си брегови линии с няколко малки острова. На запад е Андаманско море с неговите здрави и странни варовикови скални образувания, а на изток е Тайландският залив с широки заливи и по-плосък плаж. Регионът се състои от 14 провинции, включително известните ваканционни дестинации - Ko Samui, Ko Phangan и Khao Sok в Сурат Тани, Mu Ko Similan в Phang - Nga, Mu Ko Phi Phi в Краби и най-популярната туристическа дестинация в Тайланд - Пукет

Национална кухня на Тайланд
В Тайланд храната представлява централна част от всякакви социални поводи и обратно. Тоест, храната често се превръща в социалния повод сама по себе си или причина за празнуване. Отчасти това се дължи на приятелската, социална природа на тайландците, но също така и на начина, по който храната се поръчва и яде в Тайланд.
 • Guay Teow (Супа с юфка)
Guay teow е може би едно от най-популярните тайландски ястия и може да се намери почти навсякъде. Guay teow описва всякакъв вид супа с юфка. Може да се приготвя с пилешко, свинско или говеждо месо (рядко подходящо за вегетарианци), както и оризова юфка или яйце. През повечето време продавачите добавят и бульон или кюфте в бульона. Ястието е най-добре гарнирано с подправки, включително захар, сушени люти чушки, сок от лайм и рибен сос. Guay teow може да се яде по всяко време на деня и е особено добър като закуска в късна нощ.
 • Tom Yum Goong (пикантна супа от скариди)
Тази емблематична купа за парене доброта е смела, ароматна и се предлага с доста силен пикантен ритник. Tom yum goong е създаден с най-важните тайландски съставки като лимонова трева, лют червен пипер, галангал, кафяви листа от липа, шалот, пресен сок от лайм и много рибен сос. Добавят се пресни скариди и гъби и кокосов крем, ако искате кремообразната версия.
 • Том Ха Гай (Пиле в кокосова супа)
Том kha gai е свързан с tom yum и предлага на хората с по-ниска толерантност да подправят възможността да опитат същите красиви аромати. Освен скалата на подправките, Том ка гай е уникален и по това, че обикновено се предлага с много кремообразно кокосово мляко, създавайки богата сладка супа. Както повечето тайландски храни, вегетарианските опции са лесно адаптивни чрез заместване на няколко съставки.
 • Сом Там (пикантна зелена салата от папая)
Som tam родом от Исаан в Североизточен Тайланд и е едно от най-популярните ястия в Тайланд. Сом там се предлага в различни стилове, но класическият сом там се състои от настъргана зелена папая, домати, моркови, фъстъци, сушени скариди, фасул, палмова захар, пулпа от тамаринд, рибен сос, сок от лайм, чесън и много люти чушки , Съставките се смесват заедно, като се използва хаванче и маска, което усилва ароматите в супер ястие.


Най - доброто време за посещение на Тайланд
Най-доброто време за посещение на Тайланд е между ноември и февруари, когато климатът е сравнително прохладен и сух (25-32 ° C). Докато в Банкок обикновено се наблюдава незначителен спад на температурата, северните и североизточните провинции могат да бъдат доста студени. И ако смятате да предприемете пътуване в планината, не забравяйте да си вземете пуловер или топло яке. Декември е празничният сезон, като на Запад. В този период попадат някои от най - колоритните фестивали като Loy Krathong, Trooping of the Colors и Нова година. Основните търговски квартали, особено тези в Банкок, придават на духа в края на годината чрез спортни декоративни светлини и декори с коледни теми. Единственият недостатък за пристигането през този период е, че популярните дестинации са препълнени, а хотелските стаи са в недостиг. Пристигането между март и май ще ви преведе през лятото на Тайланд, когато температурите могат да достигнат и над 40 ° C. В съчетание с висока влажност може да ви се струва, че всъщност сте в гигантска отопляема фурна без път за бягство, освен случайни посещения на търговски центрове и заведения за хранене с климатик. Сезонът на мусоните (юни-септември) обикновено е много влажен и влажен. Но добрата новина е, че винаги можете да се скриете в мол, спа или ресторант, за да избягате от обилните изливания, които обикновено не продължават повече от няколко часа. Също така дъждът вдъхва нов живот в провинцията, изобилстващ от оризови полета и дървета. Националните паркове и водопади обикновено са в най-добрия случай.

Време и климат
Тайланд е сравнително горещ през цялата година, въпреки че официално има три основни сезона. През лятото (март - юни) температурите могат да се повишат над 40 градуса, особено в североизточната част и Бангкок. Тайландската Нова година, или Сонгкран, е през април, най-горещия месец. За да се освободят от жегата, тайландците хвърлят вода един към друг по време на тридневния фестивал на Songkran. Сезонът на дъждовете (юли - октомври) носи много валежи и обилна влага, обикновено в късните следобеди или ранните сутрини. Температурите са умерено високи, но може да се почувства много неудобно поради високото ниво на влажност. Най - подходящ е прохладният сезон (ноември - февруари), който носи сравнително сух и приятен климат. Температурите рядко се повишават над 35 градуса през деня.

Туристически визи
Туристите от много страни (включително САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Сингапур) не изискват виза при влизане в Тайланд и могат да останат за период от 30 дни. В много от тези страни (включително САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Франция и Сингапур) можете да кандидатствате за 60-дневна туристическа виза преди да заминете. Ако притежавате бразилски, перуански или южнокорейски паспорт, вие сте освободени от изискванията за виза и ви е разрешено да влизате и да пребивавате в Тайланд за период не по-дълъг от 90 дни. Гражданите на някои други страни са длъжни да кандидатстват за 15-дневна виза в имиграционните контролни пунктове при пристигането си, докато други трябва да кандидатстват за такава, преди да заминат. Всичко зависи от конкретния режим на виза, който Тайланд има с вашата страна. Най-добрият начин да разберете е да се консултирате с Бюрото за имиграция на Тайланд или с посолството на Тайланд или с консулството във вашата страна.

Полезна информация
Електрическото и щепселно напрежение е 220 волта с 2 плоски остриета (NEMA 1-15 или JIS C 8303) или 2 кръгли щепсели (Europlug CEE 7/16). Можете да закупите адаптер за самобръсначки, преносими компютри, мобилни зарядни и т.н., при пристигането си в повечето универсални магазини.

Полезни телефонни номера
Докато пътуването в Тайланд е сравнително лесно, тези телефонни номера може да ви бъдат полезни. Запишете ги и ги пазете в портфейла си, за спокойствие.
 • Туристическа полиция 1155 (на английски, френски и немски език)
 • Център за туристически услуги 1672
 • Телефон на справочник Помощ 1133
 • Тайланд Жълти страници 1188
 • Магистрална полиция 1193
 • Туристическо управление на Тайланд 1672
 • Имиграционно бюро +66 (0) 2 287 3101 до 10
 • Международно летище Суварнабхуми +66 (0 ) 2 132 1888 Thai Airways 1566 Bangkok
 • Taxi Call Center 1681, 1661, +66 (0) 2 424 2222

Часова зона
Стандартна часова зона: UTC / GMT +7 часа.

Пощенски услуги
Пощенските услуги в Тайланд като цяло са надеждни и ефективни. Обикновено пощенските станции са отворени от понеделник до петък от 8 до 16:30, някои са от събота от 8,30 до 12,00. Нормалните пощенски услуги за събиране се извършват два пъти на ден - сутрин и следобед. Някои зони обаче се обслужват само веднъж на ден. Няколко отделни магазина предлагат надеждни пощенски услуги, но добавят малка такса услуга в допълнение към редовните пощенски услуги. Големите хотели предоставят основни пощенски услуги в техните помещения. Предлагат се и международни куриерски услуги, които включват DHL, Federal Express, TNT, UPS и Air Borne.


Телефонни услуги
От 1 септември 2006 г. всички телефонни номера в Тайланд имат десет цифри, включително регионалния код. Международният телефонен код за Тайланд е 66 и трябва да изпуснете 0 от регионалния код. Международните директни връзки (IDD) към почти всяка страна се осигуряват от Тайландския орган за комуникация (CAT). За помощ в директорията в големия район на Бангкок, наберете 13. За помощ в директорията в провинциалните райони наберете 183. За повиквания, подпомогнати от оператора на междуградски разговори, наберете 101 за вътрешни разговори, 100 за международни разговори.

Мобилни телефони
Използването на мобилния ви телефон в Тайланд не би трябвало да е проблем, ако организирате международен роуминг в своята страна. Обикновено таксата за телефон се изчислява от вашата държава до номера на местоназначението и може да бъде много скъпа. Вярно, AIS, DTAC са водещите доставчици на услуги. Ако ще останете в Тайланд известно време, струва си да помислите за закупуване на SIM карта с предплатена опция - тя е много по-евтина от роуминга, както и да улесните местните партита да се свържат с вас. Картите за качване на кредит са достъпни от магазините за удобства (например 7/11) в цялата страна. Добро място за закупуване на локална SIM карта или слушалка е MBK, където цял етаж е посветен на мобилните комуникации.

Работно време
Работното време в Тайланд варира в зависимост от вида бизнес. Обикновено търговските центрове се отварят около 10:00 и затварят между 20:00 и 22:00. Банките са отворени от 9:00 до 15:30 (понеделник-пет), с изключение на тези, разположени вътре в търговските центрове, които се отварят и затварят малко по-късно, но обикновено не по-късно от 10:30 - 20:00 (всеки ден). По-малките фирми имат индивидуални часове. Заведенията и баровете се отварят по различно време, но се затварят в 01:00, с изключение на тези, разположени в определените зони за забавление. Правителствените служби отварят в 8:30 и затварят в 4:30, с едночасова почивка за обяд от обяд до 13:00.

Продажби на алкохол
Продажбата на алкохол е силно регулирана в Тайланд. Можете да купувате само между 11:00 - 14:00 и 17:00 - полунощ, не се допуска продажба на алкохол в рождените дни на краля или кралицата, уикендите на изборите и специалните религиозни празници.

Език
Тайландски (официален). Английският език се разбира доста широко и се говори в повечето туристически райони. Двуезични тайландски / английски пътни знаци се намират на всякъде, станции на метрото BTS Skytrain и MRT и някои местни автобуси.

Спешни телефонни номера
Да се ​​надяваме, че никога няма да попаднете в ситуация, в която се нуждаете от спешни услуги, но в случай, че го направите, бъдете сигурни, многобройните болници на Бангкок могат да окажат помощ при спешни ситуации.
 • Полиция: 191
 • Пожар: 199
 • Линейка: 1554
 • Bumrungrad International (спешно): +66 (0) 2 667 2999
 • Гореща линия за линейка на Samitivej Sukhumvit: +66 (0) 2 712 7007
 • Спешно отделение на болница в Банкок: +66 (0) 2 310 3102

Традиционни сувенири в Тайланд
Не забравяйте да оставите много място в куфара си, преди да тръгнете към Банкок. Със сигурност ще имате нужда от допълнително пространство, когато осъзнаете колко уникални, забележителни сувенири има, които просто трябва да имате, а невероятно ниските цени са допълнителен бонус.
Независимо дали обикаляте безбройните пазари в Пукет (или който и да е друг град на Тайланд), в търговския център или просто се разхождате по улицата - тайландските сувенири са абсолютно навсякъде. За да ви помогнем, събрахме нашите препоръки за топ 18 най-добрите тайландски сувенири за себе си, приятелите и семейството си:
 • Тайландска коприна
 • Тайландски подправки
 • СПА продукти на Тайланд
 • Сапунена дърворезба
 • Ръчно изработени чанти
 • Тайландски занаяти
 • Тайландски закуски
 • Тайландски дрънкулки
 • Тайландско сребро
 • Муай тайландски шорти
 • Продукти от тайландско кокосово масло
 • Тигров балсам
 • Тайландски ликьор
 • Такаб хапче против кашлица
 • Хлебни лакомства
 • Ядливи насекоми
 • Малцов чай и пийте сашета
 • Спагети за бързо приготвяне


Забележителности
Остров Пукет
тайланд Пукет е най-големият остров в Тайланд и може би най-известният. Сините води, пясъчните плажове, пикантната тайландска кухня и отличното гмуркане с шнорхел и гмуркане са част от привлекателността. Пристигайки от цял свят, пътешествениците се стичат до Пукет за отдих и приключения, а островът счита за една от най-популярните дестинации в Тайланд. Пукет има изключителен климат с топли, слънчеви дни през цялата година. Сезонът на мусоните обикновено е от средата на май до октомври, но през този период може да вали само веднъж или два пъти на ден. Пукетът също е лесен за достъп; Това е кратък едночасов полет от всички големи градски атракции на Банкок.

Банкок
bankok Банкок посреща повече посетители от всеки друг град в света и не отнема много време, за да разберем защо. Банкок е град на контрасти с действията на всяка крачка. Чудете се на блестящите храмове, хванете тук тук през оживения Чайнатаун или вземете лодка с дълги разстояния през плаващи пазари. Храната е друг акцент в Банкок - от местни ястия, сервирани на скромни улични сергии, до слаба кухня в романтичните ресторанти на покрива.
Луксозните молове се съревновават с море от бутици и пазари, където можете да се почерпите, без да харчите. Екстравагантните луксозни хотели и изненадващо евтините обслужвани апартаменти ви посрещат със същото прочуто тайландско гостоприемство. И нито едно посещение в Банкок не би било пълно без поглед върху известния му нощен живот. Независимо дали са нощни клубове, кабарета или екзотични райони с червена светлина, Бангкок никога не престава да учудва.


Патая
pataya Патая е популярно място както за тайландци, така и за чужденци, защото градът има всичко необходимо на туристите. Пътуването до там е лесно, тъй като можете да вземете собствена кола или да се возите с автобус, микробус или такси от Банкок. Има и фериботна услуга от Хуа Хин до Патая, която отнема около час.
Планината Khao Chee Chan Buddha се отваря 06:00 - 18:00 часа Облечете се скромно и моля, следвайте точно както гласи правилата. Плюс това не трябва да се приближавате твърде много до Буда, защото това може да доведе до инцидент.
Патая е популярен плажен курорт в Тайландския залив, само на 150 км югоизточно от Банкок - само на два часа път с кола. Пулсиращият нощен живот на Патая е добре известен, но местните власти през последните години подобряват качеството на плажовете и преоткриват курорта като по-подходяща за семейство дестинация. Днес стотици хиляди посетители се привличат всяка година в Патая на уиндсърф, водни ски, плуване, слънчеви бани, шнорхел, плаване или екскурзии до близките острови. Други дейности включват скачане с бънджи, колоездене, скачане с парашут, отиване на картинг, муай тай (тайландски бокс) и пейнтбол. Голфъри, както начинаещи, така и експертни, са добре обслужвани, с богат избор от голф игрища около Патая. Друг основен жребий за посетителите на Патая е богат избор от ресторанти, обслужващи едни от най-свежите морски дарове в Тайланд. Поради големия брой чуждестранни чужденци в Патая има и отлична селекция от автентични чуждестранни заведения за хранене, предлагащи френска, италианска, швейцарска, немска, унгарска, скандинавска, английска, индийска, арабска, японска и китайска кухня. Привличайки толкова голям брой разнообразни посетители от цял ​​свят, не е изненада, че Патая има и невероятен избор на квартира. Тези, които са с малък бюджет и тези с пари за харчене, могат да намерят помещения, които да отговарят на техните нужди. Посетителите винаги могат да намерят спокойно плажно време на близкия плаж Джомтиен, само на 3 километра южно.