Манила

манила
Манила, столица и главен град на Филипините. Градът е център на икономическата, политическата, социалната и културната дейност на страната. Намира се на остров Лусон и се разпространява по източния бряг на залива Манила при устието на река Пасиг. Името на града, първоначално Maynilad, произлиза от името на растението nilad, цъфтящ храст, адаптиран към блатисти условия, който някога е растял обилно по бреговете на реката; името беше съкратено първо на Майнила, а след това и на днешния му вид. През 1975 г. с указ на президента Манила и нейните съседни градове и общини са интегрирани, за да функционират като единен административен регион, известен като Митрополит Манила (наричан още Национален регион на столицата); Самият град Манила обхваща само малка част от тази област.
Манила е главен град на Филипините в продължение на четири века и е център на индустриалното му развитие, както и международното пристанище за влизане. Разположен е на едно от най-добрите защитени пристанища на Тихоокеанския регион, на около 700 мили (1100 км) югоизточно от Хонконг. Градът претърпя бързо икономическо развитие след разрушаването му през Втората световна война и последващото му възстановяване; сега той е обсебен от познатите градски проблеми със замърсяването, задръстванията в трафика и пренаселението. Предприети са обаче мерки за облекчаване на тези проблеми. Област град, 15 квадратни мили (38 квадратни км); Регион на националната столица, 244 квадратни мили (633 квадратни км). Поп. (2000 г.) град, 1,581,082; Регион на националната столица, 9 932 560; (2010 г.) град, 1,652,171; Регион на националната столица, 11 855 975.
Архитектурните стилове отразяват американското, испанското, китайското и малайското влияние. Парк Rizal и редица правителствени сгради са проектирани от американския архитект и планиращ град Даниел Х. Бърнам. Съвременните сгради - включително многоетажни търговски къщи и обществени и частни сгради - обикновено са изградени от стоманобетон и кухи циментови блокове. Къщи със съвременен дизайн - особено ниски, простиращи се ранчови къщи с просторни тревни площи - са често срещани в областите Ермита и Малате. Къщи в испански стил, с керемидени покриви, оградени прозорци и дебели стени, бяха често срещани преди Втората световна война и останаха популярни. Църквите на града са с американски, испански или европейски характер. Катедралата в Манила е възстановена през 50-те години на миналия век и е важна забележителност. Той успява пет по-ранни катедрали - първата от средата на 16 век - които бяха разрушени или от земетресения, или по време на военно време.
Оферти за Манила виж ТУК