Masjid Jamek

Masjid Jamek
Маджид Джамек е разположен, където се срещат двете реки Сунгей Кланг и Сунгей Гомбак. Точно на това място започва историята на Куала Лумпур.
Джамията е построена през 1907 г. и официално е открита от султана Селангор на 23 декември 1909 г. Масджид Джамек Куала Лумпур е най-старата джамия в КЛ.
Това е самото място в историята на Куала Лумпур, където ранните заселници на Куала Лумпур изграждат своите бараки. През 1850-те години ранните миньори ще разтоварят тук своето оборудване и провизии. След това щяха да извървят пътеката по джунглата до Ампанг, където ще копаят за калай.
Масджид Джамек беше основната джамия на Куала Лумпур до Националната джамия е построена през 1965 г. близо до жп гарата.
Той е проектиран от Артур Бенисън Хъбък, архитектурен асистент в отдела за обществени работи и проучване, който беше заинтригуван и вдъхновен от архитектурата на Mogul в Индия.
Масджид Джамек струва 32 625 RM, а парите са събрани чрез абонамент от малайзийската общност и правителствените фондове.
Палмите му и разположението на брега на реките Кланг и Гомбак осигуряват спокойна обстановка, която допълва изящната куполна кула на Масджид Джамек.
,
Има три купола, които ограждат молитвената зала; централният купол е висок 21,3 м и е заобиколен от два долни купола.
Най-големият купол в центъра е срутен през 90-те години и по-късно възстановен. В ъглите има две червени и бели райета минарета.

В ъглите са разположени два червено-бели райета минарета с височина 26,8 м (88 фута), идентични по дизайн с чатри ​​(чадъри във формата на чадър, обикновено куполообразни и отворени) на върха.
Голям брой малки чатри ​​започват входовете и ъглите на джамията.

Тази поразителна червена тухлена и мраморна сграда е вдъхновена от ислямската архитектура на магнатите / северноиндийци.


Обикновено наричан „петъчната джамия, тълпата ще бъде залята до улицата и гарата LRT наблизо (нищо чудно, че я наричат ​​гара Масджид Джамек) в петък.
Задължително посещение за всички, които идват в Куала Лумпур.
Оферти за Masjid Jamek виж ТУК