Гробница на Хумаюн

Индия

Гробницата на Humāyūn, един от най-ранните съществуващи примери за градинската гробница, характерна за архитектурата на епохата Могол, намираща се в Делхи, Индия. През 1993 г. е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство.
Основна забележителност в развитието на архитектурата на Могол, Гробницата на Хумаюн е поръчана през 1569 г., след смъртта на императора Могол Хумаюн през 1556 г. от неговата персийска кралица Шамида Бану Бегам. Той е проектиран от персийския архитект Мирак Мирза Ghiyās̄. Структурата вдъхнови няколко други значими архитектурни постижения, включително Тадж Махал.

Парцелът с площ 10 хектара (25 акра), върху който стои сградата, е един от първите, които са разписани по начин, основан на описанието на ислямски чар баг („райска градина“). Градината е разделена на четири големи квадрата посредством канали и водни канали. Всеки от четирите квадрата е допълнително разделен по същия начин, така че целият да бъде разделен на 36 по-малки квадрата. Гробницата заема четирите централни квадрата. В помещенията се намират барадари (колониран павилион) и хамам (камера за баня). Вдъхновен от структурното великолепие на тази градина, Едвин Лютиенс, известният английски архитект и плановик на Ню Делхи, създаде подобен дизайн около това, което сега е Раштрапати Бхаван (президентски дом) в началото на 20 век.
По време на индийския бун (1857–58) гробницата на Хумаюн служи като гарнизон и последно убежище за последния император Могол, Бахадур Шах II. В гробницата се съхраняват останките на няколко допълнителни изтъкнати личности от ерата на Моголите, включително тези на нейния основател, император Бабур.