Тадж Махал

Индия


Тадж Махал, също изписан Tadj Mahall, мавзолеен комплекс в Агра, западен щат Утар Прадеш, северна Индия. Намира се в източната част на града, на южния (десен) бряг на река Ямуна (Джумна). Форт Агра (Червената крепост), също на десния бряг на Ямуна, е на около 1 миля (1,6 км) западно от Тадж Махал.
В своите хармонични пропорции и безпроблемно включване на декоративни елементи, Тадж Махал се отличава като най-добрият пример за архитектура на Могол, смесица от индийски, персийски и ислямски стил. Една от най-красивите структурни композиции в света, Тадж Махал е и един от най-емблематичните паметници в света, посещаван от милиони туристи всяка година. Комплексът е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 1983 г.
Тадж Махал е построен от император Могол Шах Джахан (царувал 1628–58), за да увековечи жена си Мумтаз Махал („Избран един от двореца”). Тя умира при раждане през 1631 г., след като е била неразделна спътница на императора след брака им през 1612 г. Плановете за комплекса са били приписвани на различни архитекти от периода, въпреки че главният архитект вероятно е Устад Аḥмад Лахаври, индиец с персийски произход , Петте основни елемента на комплекса - главна порта, градина, джамия, jawāb (буквално „отговор“; сграда, отразяваща джамията), и мавзолей (включително четирите му минарета) - са били замислени и проектирани като единно образувание според принципите на строителната практика на Могол, която не позволява последващо добавяне или изменение. Сградата започна около 1632 г. Повече от 20 000 работници бяха наети от Индия, Персия, Османската империя и Европа, за да завършат самия мавзолей до около 1638–39; строителството на комплекса от 42 акра (17 хектара) продължи 22 години.
Една традиция се отнася, че първоначално Шах Джаан е възнамерявал да построи друг мавзолей през реката, за да приюти собствените си останки. Тази структура е трябвало да бъде изградена от черен мрамор и е трябвало да бъде свързана по мост с Тадж Махал. Той е свален през 1658 г. от сина си Аурангзеб и е затворен до края на живота си във форта Агра.
Почивайки в средата на широк цокъл висок 23 фута (7 метра), мавзолеят е от бял мрамор, който отразява нюансите в зависимост от интензивността на слънчевата или лунната светлина. Той има четири почти еднакви фасади, всяка с широка централна арка, издигаща се на височина до 108 фута (33 метра) на върха си и скосени (наклонени) ъгли, включващи по-малки арки. Величественият централен купол, който достига височина от 240 фута (73 метра) на върха на финиала си, е заобиколен от четири по-малки купола. Акустиката вътре в основния купол кара единствената нотка на флейта да се чува пет пъти. Вътрешността на мавзолея е организирана около осмоъгълна мраморна камера, орнаментирана с резби с нисък релеф и полускъпоценни камъни (pietra dura). В тях са ценотафите на Мумтаз Махал и Шах Джахан. Тези фалшиви гробници са затворени от фино изработен филигранен мраморен екран. Под гробниците, на нивото на градината, лежат истинските саркофази. Стоят грациозно отделно от централната сграда, във всеки от четирите ъгъла на квадратния цокъл, са елегантни минарета.
Мавзолеят, разположен близо до северозападния и североизточния ръб на градината, са съответно две симетрично еднакви сгради - джамията, която е обърната на изток, и нейната джаваб, която е обърната на запад и осигурява естетичен баланс. Изградени от червен пясъчник Сикри с мраморни куполи и архитрави, те контрастират по цвят и текстура с белия мрамор на мавзолея.

Градината е разположена по класически линии на Могол - площад, разпределен от дълги водоеми (басейни) - с пешеходни пътеки, фонтани и декоративни дървета. Затворен от стените и структурите на комплекса, той осигурява поразителен подход към мавзолея, който може да се види отразено в централните басейни на градината.

Южният край на комплекса е украсен с широка порта от червен пясъчник с вдлъбната централна арка, висока два етажа. Бялата мраморна ламперия около арката е инкрустирана с черни курански надписи и флорални дизайни. Главната арка е обградена от две двойки по-малки арки. Върху северната и южната фасада на портата са съвпадащи редове от бели чатри ​​(chhattris; подобни на купола структури), 11 към всяка фасада, придружени от тънки декоративни минарета, които се издигат на около 98 фута (30 метра). В четирите ъгъла на структурата са разположени осмоъгълни кули, затворени с по-големи чатри.
Две забележителни декоративни характеристики се повтарят в целия комплекс: pietra dura и арабска калиграфия. Както е въплътен в занаята на Могол, pietra dura (на италиански: „твърд камък“) включва инкрустацията на полускъпоценни камъни от различни цветове, включително лапис лазули, нефрит, кристал, тюркоаз и аметист, във високо формализирани и преплитащи се геометрични и флорални дизайни. Цветовете служат за омекотяване на ослепителната ширина на белия мрамор от Макрана. Под ръководството на Аманат Хан ал-Ширази, стихове от Корана са вписани в множество раздели на Тадж Махал в калиграфията, централна за ислямската художествена традиция. Един от надписите в портата на пясъчниците е известен като Daybreak (89: 28–30) и кани верните да влязат в рая. Калиграфията обгражда и извисяващите се сводести входове в правилния мавзолей. За да се осигури еднакъв външен вид от гледната точка на терасата, надписът се увеличава в зависимост от относителната му височина и разстоянието от зрителя.
През вековете Тадж Махал е бил обект на пренебрежение и разпад. Основна реставрация е извършена в началото на 20 век под ръководството на лорд Керзън, тогава британският вицекрал на Индия. Съвсем наскоро замърсяването на въздуха, причинено от емисиите от леярни и други близки фабрики и отработените газове от моторни превозни средства, повреди мавзолея, по-специално неговата мраморна фасада. Предприети са редица мерки за намаляване на заплахата за паметника, сред които затварянето на някои леярни и инсталирането на оборудване за контрол на замърсяването в други, създаването на буферна зона на парка около комплекса и забраната на автомобилите наблизо трафик. Реставрационна и изследователска програма за Тадж Махал е започната през 1998 г. Напредъкът в подобряването на екологичните условия около паметника обаче е бавен.

От време на време Тадж Махал е обект на политическата динамика на Индия. Нощното гледане там беше забранено между 1984 и 2004 г., защото се опасяваше, че паметникът ще бъде мишена на сикхистки бойци. Освен това все по-често той се разглежда като индийски културен символ. Някои индуистки националистически групи се опитват да намалят значението на мюсюлманското влияние при отчитането на произхода и дизайна на Тадж Махал.