Кутб Минар

Индия

Qutab Minar е извисяваща се 73 m висока кула на победата, построена през 1193 г. от Qutab-ud-din Aibak веднага след поражението на последното хиндуистко царство на Делхи. Кулата има пет отделни етажа, всеки от които е маркиран с изпъкнал балкон и конуси от 15 м диаметър в основата до само 2,5 м на върха. Първите три етажа са изградени от червен пясъчник; четвъртият и петият етаж са от мрамор и пясъчник. В подножието на кулата се намира джамията Квават-ул-Ислям, първата джамия, построена в Индия. Надпис над източната му порта провокативно съобщава, че тя е построена с материал, получен от събарянето на "27 индуистки храма". В двора на джамията стои 7 м висок железен стълб. Казва се, че ако можете да го обкръжите с ръце, докато стоите с гръб към него, вашето желание ще бъде изпълнено.

Произходът на Qutab Minar е обвит в спорове. Някои смятат, че тя е издигната като кула на победата, за да означава началото на мюсюлманското управление в Индия. Други казват, че това е служило като минаре на муезините, за да призовава верните към молитва.

Никой обаче не може да оспори, че кулата е не само един от най-добрите паметници в Индия, но и в света. Qutab-ud-din Aibak, първият мюсюлмански владетел на Делхи, започва строителството на Qutab Minar през 1200 г. сл. Н. Е., Но може да завърши мазето. Неговият наследник Илтутмуш добави още три етажа и през 1368 г. Фироз Шах Туглак построи петия и последния етаж.

Развитието на архитектурните стилове от Айбак до Туглак е доста очевидно в минера. Релефната работа и дори използваните за строителството материали се различават. Qutab Minar с дължина 238 фута е 47 фута в основата и се стеснява до девет фута на върха. Кулата е орнаментирана от ленти с надписи и от четири изпъкнали балкона, поддържани от сложно декорирани скоби. Макар и в руини, джамията Quwwat Ui Islam (Светлината на исляма) в комплекса Qutab е една от най-великолепните структури в света. Qutab-ud-din Aibak започва строителството си през 1193 г., а джамията е завършена през 1197 година.

Iltutmush през 1230 г. и Alla-ud-din Khilji през 1315 г. правят допълнения към сградата. Основната джамия се състои от вътрешен и външен двор, украсен с валове и заобиколен от стълб. Повечето от тези шахти са от 27-те индуистки храма, които бяха грабени, за да построят джамията. Следователно не е изненадващо, че мюсюлманската джамия има типични индуистки орнаменти. В близост до джамията се намира един от най-любопитните антики на Делхи - Железният стълб.