Jama Masjid

Индия


Една от най-големите джамии в Индия, Джама Масджид се намира в Стария Делхи. Строежът му е започнат през 1644 г. и е завършен от император Могол Шах Джахан. Изработена от червен пясъчник и мрамор, тази великолепна джамия се нарича още Масджид-И-Джаханума, което означава джамията, която командва гледката към света. Дворът на джамията е изграден с червен пясъчник и до него може да се стигне от север, юг и изток чрез стълбища, които някога са били места за домашни пазари, сергии за хранителни стоки и забавления. Дворът е толкова огромен, че може лесно да побере 25 000 посветени наведнъж. Джама Масджид е построен на кота от 10 м и има три порти, две 40-метрова минарета и четири кули. От кулата се открива прекрасна гледка към оживени улици на Стария Делхи.

Джамията съхранява много мощи на пророк Мохамед и привлича предано отдалечени и далечни. Някои от тези реликви включват Коран, написан на елени, сандали и отпечатък на пророка, вграден в мраморна плоча, и червена коса, за която се твърди, че е от брадата му.

Джама Масджид е проектиран от Остад Халил, известен архитект Могол. Легендата гласи, че източната порта на джамията е била предназначена за кралското семейство в стари времена.

Най-доброто време за посещение на джамията е по време на празненствата на Id-ul-Fitr и Id-ul-Zoha, когато тя е бляскава като булка и е претъпкана от предани от цялата страна.

Говори се, че Лютиен е включил джамията в своя дизайн по такъв начин, че джамията заедно с Connaught Place и Парламентарната къща попада в пряка видимост. Туристите не се допускат в джамията по време на молитви и докато входът е свободен, човек ще трябва да плати за носене на камера в помещенията.