Джайпур

Индия


Джайпур, град, столица на щата Раджастан, северозападна Индия. Разположено е в източно-централната част на щата, приблизително на еднакво разстояние от Алвар (североизток) и Адмер (югозапад). Това е най-населеният град на Раджастан.
Градът, ограден със стени, заобиколен (с изключение на юг) от хълмове, градът е основан през 1727 г. от Махараджа Савай Джай Сингх, за да замени близката Амбър (сега Амер, част от Джайпур) като столица на княжеската държава Джайпур (основана от Раджпути през 12 век пр. Хр.). Джайпурът се разраства драстично в края на 20-ти и началото на 21-ви век, като удвоява населението си между 1991 и 2011 г. Има смесено индуистко-мюсюлманско население. Градът е бил обект на многобройни атентати в началото на 21 век, като джамии и индуистки храмове са били мишени.
Джайпур е популярна туристическа дестинация и търговски търговски център с основни пътни, железопътни и въздушни връзки. Промишлеността включва инженеринг и металообработка, ръчно тъкане, дестилация и производство на стъкло, трикотаж, килими, одеяла, обувки и лекарства. Известните изкуства и занаяти на Джайпур включват изработката на бижута, емайл, метални изделия и печатни платове, както и резба от камък, мрамор и слонова кост.
Градът е известен със своята красота и той е уникален в своето праволинейно планиране. Сградите са предимно розови и понякога се наричат ​​„розов град“. Главните сгради са Градският дворец, част от който е дом на кралското семейство Джайпур; Jantar Mantar, обсерватория на открито от 18-ти век, която през 2010 г. е обявена за обект на ЮНЕСКО за световно наследство; Хава Махал (Зала на ветровете); Двореца Рам Баг; и Нахаргар, крепостта Тигър. Други обществени сгради включват музей и библиотека. Джайпур е седалището на Университета в Раджастан, основан през 1947 г.
Градът е заобиколен от плодородни алувиални равнини на изток и юг и хълмови вериги и пустинни райони на север и запад. Байра (перлено просо), ечемик, грам (нахут), варива и памук са основните култури, отглеждани в региона. Работи се с желязна руда, берилий, слюда, фелдшпат, мрамор, мед и гранат. Освен Амер, други близки атракции включват Национален парк Сариска на североизток. Поп. (2001) 2,322,575; (2011) 3046 163