Пътеводител Тунис

Тунис има богата и разнообразна култура, обградени с палми средиземноморски плажове и пустинни оазиси.

Стратегическо местоположение и плодородни земеделски земи превърнаха Тунис в много заветна територия, превзета и защитавана многократно през вековете от последователни вълни от нашественици. Финикийците, римляните, византийците, арабите и османците са оставили наследство от разрушени храмове, забранили крепости, великолепни мозайки и богато украсена архитектура за исторически мислещи пътешественици, като например в Картаген, Тубурбо Маджус, Дугга и Ел Джем.

Не по-малко примамливи са екзотичните гледки и звуци на днешната страна: претъпканите суки на столицата Тунис, натъпкани с цветни стоки и изобилни с богатите аромати на кожа, подправки и жасмин; язденето на камила на пазара в четвъртък в Дъз и бърборенето на арабски като номади са истинска емоция; шарката на продавачите на килим в Кайруан; и пустинни оазиси и плантации на фурми около солените площи на Чота ел Джерид.

Всички тези и още много неща се намират в непосредствена близост до популярните ваканционни курорти за Средиземноморието, като Хамамет, Сус, Монастир и остров Джерба.


Тунизийският народ
Населението на Тунис е съсредоточено на север, особено около Тунис и Сус. Самите хора са смесица от берберски и арабски, но през вековете берберите са били добре асимилирани в доминиращата арабска култура. Берберският език (който все още процъфтява в Алжир и Мароко) почти е изчезнал, макар следи от предишния им начин на живот да оцелеят в селата на ksour на юг. Днес основното разграничение е между селските и градските общности: 65 % от населението живее в градовете.


Официален език на Тунис
Официалният език на Република Тунис е арабски, заедно с тях се използва френски. В туристическия бизнес понякога се използва и на английски и немски език. Но да се срещна с местен жител, нещо в състояние да разбере английски - голям успех.


Етнически групи
Населението на Тунис по същество е арабско берберско. Въпреки това през вековете Тунис е получил различни имиграционни вълни, които включват финикийци, африканци от юг от Сахара, евреи, римляни, вандали и араби; Мюсюлманските бежанци от Сицилия се заселват в Ал Саил, след като родината им е превзета от норманите през 1091 г. Най-забележителната имиграция е тази на испанските маври (мюсюлманите), започнала след падането на Севиля (Севиля), Испания, в резултат на това на Реконквиста през 1248 г. и която се превърна в истински изселване в началото на 17 век. В резултат на това около 200 000 испански мюсюлмани се заселиха в района на Тунис, в долината Маярда и на полуостров Шаркик на север, носейки със себе си своята градска култура и по-модерни селскостопански и напоителни техники. И накрая, от 16-ти до 19-ти век, османците внесоха собствена смесица от азиатски и европейски традиции. Това голямо етническо разнообразие все още се наблюдава в разнообразието на тунизийските фамилни имена.


Религия
Почти цялото население е мюсюлманско, а ислямът, в своята форма Сули суни, е държавната религия. Християнските и еврейските малцинства намаляват значително на брой след независимостта; немюсюлманите наброяват повече от 300 000 през 1956 г., но оттогава са намалени до само десетки хиляди. Официалната откритост към религиозното многообразие позволява на двете общности да упражняват своята вяра.


Климатът на Тунис през туристическите сезони
Климатът на Тунис оказва значително влияние, разположен близо до Средиземно море и пустинята Сахара, така че на север и по крайбрежието е субтропичен средиземноморски, а в южните и вътрешните райони - тропическа пустиня.

Времето в страната през цялата година е сравнително удобно. Средните летни температури варират от 25° С до 32° С, а средните зимни - от 8° С до 12° С. На брега лятната жега се понася по-лесно, заради морския бриз. Плажният сезон продължава от май до септември.

Валежите падат главно през зимните месеци, особено много от тях - в планинските райони.

Най-доброто време за посещение на плажовете за ваканция в Тунис е от края на април до юни и от септември до октомври. По това време средната температура е 25° С, а температурата на водата е 22° С. В периода от юли до август е много горещо, тъй като въздушен вятър, който духа от сахарските ветрове, носейки изгаряне, въздухът се нагрява до 40 ° С и повече.

За разглеждане на забележителности в Тунис е подходящо по всяко време на годината. Но имайте предвид, че през януари и февруари температурата на водата и средният въздух е 10 ° С, дъждовете; през март-април въздухът се затопля до 20 ° C през май-юни и септември-октомври - до 28° С; през ноември-декември студ до 15° С, възможни проливни дъждове. В пустинята нощите могат да бъдат замръзващи.


Национална кухня
Тунизийската кухня е богата на сърдечни и приятни на вкус ястия, известни с подправките си.
Това е типично средиземноморска кухня, която се състои от зърнени храни, зеленчуци, агнешко, бобови растения, говеждо месо, пилешко месо, плюс различни подправки.
Тунизийските ястия отразяват богатата история на страната, повлияна от берберите, евреите, арабите, андалусите, италианците, турците и французите.
Събрахме някои от най-добрите традиционни тунизийски храни, ако се окажете в страната или в тунизийски ресторант във вашия район.

 • Shakshuka
Shakshuka Това ястие, подобно на яхния, е сърдечно и вкусно. Приготвя се с лук, домати, зелени чушки и чесън. Има няколко незадължителни съставки като тиквичка, картофи или широк боб, особено през пролетта.
Хората тук добавят яйца, докато готвят ястието, за да им позволят бавно да браконират в супата. Тунизийците обичат да имат Shakshuka, или Chakchouka, за обяд или вечеря.
Ако някога посетите Тунис, ще видите местните да ядат хляб почти на всяко хранене. Ако поръчате Шакшука, тя ще бъде сервирана с много хляб, който можете да потопите в соса.
Това ястие е популярно не само в Тунис, но и в много страни от Близкия Изток, като Израел. Това лесно и цветно ястие от яйца и зеленчуци обикновено се яде за вечеря в северните африкански страни. Името идва от барберска дума, означаваща зеленчуково рагу, или смес.

 • Brick a l’oeuf
Brick a l’oeuf Това класическо тунизийско ястие се сервира в повечето тунизийски ресторант и в много улични магазини. Приготвя се чрез пълнене на Малсука, деликатно тестено тесто, с яйчен жълтък и след това пържено в триъгълна форма и сервирано с резен лимон.

Понякога пълнежът съдържа магданоз, кориандър или малко риба тон или картоф. Ядете това вкусно ястие с ръце, без да оставяте хремата да капе надолу върху пръстите или брадичката.

Има техника за ядене на Brik a l’oeuf: при всяко хапване добавяте малко лимонов сок и щом стигнете до яйцето, го поглъщате, за да предотвратите разливането на хремата.

Този необичаен пържен сладкиш се среща най-вече в триъгълна форма, а висококачествените тухли са многопластови и сушилни от останалите. Една от основните причини за популярността на това ястие е, че се сервира като втори курс по време на Рамадан.

 • Mechouia Salad
Mechouia Salad Салата Mechouia, или слата мехуя, се сервира като предястие при почти всяка тунизийска храна. Прави се от зелени чушки и домати, овъглени на открит огън, но някои ресторанти обичат да добавят и патладжан. След това зеленчуците се нарязват на ситно и се смесват с чесън, лук, семена от кимион, смлян кориандър, малко лимонов сок, плюс много зехтин.

Тази червена салата може да бъде доста пикантна, ако съдържа Хариса, така че е най-добре да попитате преди да поръчате. Понякога можете да го намерите с каперси за допълнителен зинг, както и с риба тон и филийки твърдо сварени яйца за украса.

Ако се сервира като част от друго ястие, салатата идва заедно с агнешко или риба на скара. Местните жители го ползват през лятото, било леко, или горещо.

 • Lablabi
Lablabi Lablabi е яхния или супа, обикновено приготвена през зимните дни. Приготвя се от нахут и е ароматизиран с чесън, кимион, сол и зехтин и се сервира с отлежал хрупкав хляб.

Ако поръчате Лаблаби в Тунис, сервитьорът вероятно ще ви донесе кошница от застоял хляб и празна купа, за да можете да го напълните с късчета хляб, върху които ще излеят черпаци от Лаблаби. Смесваш всичко с лъжица и накрая я изяждаш.

Понякога гъстото ястие, подобно на яхния, съдържа и пикантната съставка Хариса. Можете да намерите това ястие, гарнирано с риба тон и филийки твърдо сварени яйца, така че попитайте преди да поръчате дали сте веган или вегетарианец.


 • Couscous
Couscous Това е може би най-популярното северноафриканско ястие, което е често срещано във всички страни от Близкия изток.
Това е сос, подобен на яхния от домати, картофи, моркови, тиквички, тиква или тиква и пилешко или агнешко месо, поднесено на легло от натрошен грис от твърда пшеница.
Можете да намерите Кускус, приготвен по много различни начини в зависимост от района на страната, а той може да включва различни съставки и подправки. Понякога можете да намерите кус-кус с риби, като морски окун, глухар, червен щъркел или риба меч, вместо агнешко или пилешко месо.
В някои части на Тунис кускусът се приготвя с канела, а в други - с натрошени розови пъпки.
Тунизийският кускус винаги съдържа домати и агнешко месо, докато грисът се комбинира със сос на базата на домати.
Местните жители го ползват редовно леко или горещо, особено през лятото. Те го обичат, независимо от размера на семената, радват му се еднакво, независимо дали са големи, средни или фини


Традиционни сувенири
Исторически кръстопът на много цивилизации и влияния, - берберски, испански, френски, - Тунис е съкровищница от паметници, чакаща да бъде взет познат пътешественик. Пазарът в Медина в Тунис (столицата) е едно от най-добрите места за пазаруване на местни занаяти.

 • Ръчно изработени керамични плочи
Тунис е известен с многобройните си занаяти, които се радват на голяма подкрепа от правителството и осигуряват заетост на над 120 000 души. Всеки регион на страната е специализиран в определена търговия; Набеул и Джерба ​​са известни със своята керамика. Керамичните плочи от тези региони са 100% изработени и декорирани на ръка, като се използват богати цветове и традиционни мотиви, вдъхновени от ислямската традиция, базирани на геометрични форми, листни форми (арабески стил) и някои фигурални изображения както на фантастични, така и на истински животни. По някакъв начин тя възпроизвежда античната керамика, открита при разкопките на римски, пунически и ислямски руини. Занаятчиите, произвеждащи тези предмети, прилагат много страст и сръчност.
Излишно е да казваме, че ръчно изработен подарък, като този, не само ще добави екзотична атмосфера към всеки интериор, но и ще осигури чудесна украса на храната, сервирана в него, като е цветна и без олово. Тези великолепни изделия се предлагат в различни дизайни и размери и могат да бъдат намерени в покрайнините на Medina Arbi, в центъра на Тунис, където магазините и сергиите остават отворени до около 19:00.
Цената варира между 13 и 35 долара за брой.

 • Ръчно изработен шахматен комплект
Прекрасният тунизийски шахматен комплект / масичка за маса съдържа дъска, ръчно издълбана от парче маслиново дърво, което го прави по-скоро уникален, тъй като никой от неговите елементи не може да бъде напълно възпроизведен. Това от своя страна добавя истински зашеметяващ обрат към обичайния черно-бял шахмат. Със сигурност да се превърне във фокусна точка на интериора, където и да го поставите, превъртащите се краища на масата показват богатството на маслиновото дърво. Повърхността има фин завършек, който е копринено гладък на пипане. Вените в шахматната дъска са наситено черно, кафяво и кремаво; няма два предмета да си приличат. Оценявайте фината изработка, която влезе в резба на всеки квадрат на дъската и на всяка отделна игрална фигура! Удобна функция са двете малки чекмеджета в противоположните краища на дъската, полезни за моментите, когато играта се разтяга с дни и никой не иска да загуби вече спечелените парчета на опонента си.

Освен че е дъска за игри, тя може да се използва и като малка маса, която може да бъде разглобена на три части (основа, стойка и горна част) за лесно съхранение. Що се отнася до поддръжката, тя се ограничава само до случайно изплакване на дървесината със зехтин.
Цена: 99 долара

 • Balgha Slippers
Кожен чехъл без ток, тунизийската Balgha е прекрасна смесица от традиция, автентичност и модерност. Произведен на ръка, процесът на производство на тези тунизийски чехли почти не се е променил през вековете. При направата им те използват естествена кожа, дъбена по традиционен начин с екологични съставки.
Въпреки че е част от традиционната тунизийска рокля, търсенето на Балга напоследък се увеличава, което предизвика появата на нови стилове както за мъже, така и за жени.

Тунизийската Балга е добре известна със своята здравина. Ще останете доволни от гъвкавостта на нейната кожа. Чехълът Balgha е еднакво подходящ както за вътрешно, така и за външно облекло.
Той е много издръжлив и удобен и може да издържи много години. След ден на пети, Балга ще ви накара да се почувствате като ходене по въздух. Чисто блаженство! Много лесен за опаковане и лек за носене.
Тунизийските занаятчийски магазини, разположени в душите на Медината на Тунис, са сред най-красивите и най-богатите медини на ислямския свят. Там купувачите могат да намерят балгата по свой избор от различни стилове, предлагани за едва 21 долара на чифт.

 • Ръчно боядисан Tajine
Ръчно изработена и ръчно рисувана от един художник, тази фаянс се нарича Tajine и се използва за готвене и сервиране на традиционно северноафриканско ястие със същото име, както и други местни ястия, като кускус и ориз. Конусообразната покриваща фуния кондензира директно обратно към храната за влажни, нежни резултати. Традиционният тунизийски модел е рисуван на ръка, използвайки бои, безопасни за храните. Тайланът, използван за готвене (вместо за декорация), е по-добре да не е остъклен и по този начин да не съдържа никакви нездравословни химикали. Всяко парче е нарисувано на свободна ръка, което означава, че всяко от тях е малко по-различно по отношение на шарката и цвета. Освен като уникално произведение на изкуството, tajine придава много вкус на ястието, особено ако не сте напълно доволни от храната, направена в тенекиена или друга метална саксия.

Ако сте страстни за това какво ядете и харесвате сами да готвите, тогава опитате храната, приготвена в традиционен глинен таин, със сигурност ще ви направи деня и ще ви спечели допълнителни точки със семейството и приятелите, с които споделяте яденето. Основата на таин е едно ястие за готвене и сервиране. Той е доста тежък и е направен толкова умишлено, за да издържа на постоянна употреба, както и да задържа топлината по-дълго. Капакът е оформен като фуния, за да действа като фурна или затворен комин. Напълно запечатан на върха, той запазва топлината и влагата, докато готви, като по този начин прави храната по-ароматна и по-здравословна. Удължената крушка в горната част остава по-хладна и се използва като дръжка.
Цена: 20 долара

 • Tunisian Darbuka
Някои казват, че тунизийската Дарбука (барабан) произхождала от Андалусия, Испания. Вярно или не, но първата Дарбука, правена някога на тунизийска почва, се е появила в Габес (югоизточен Тунис). В наши дни той се използва широко в цялата страна като част от група инструменти на почти всяко тържество, както и за съпровождане на пеене на религиозни събори (Исауя); следователно, той се среща в почти всеки дом в Тунис. В интерес на истината популярността на Дарбука наскоро се разнесе и в Западното полукълбо (напр. Канада), където се използва като солов инструмент за съпровождане на съвременни танцови изпълнения.

Дарбука има кухо, бокаловидно тяло и е високо 33 см, с три различни диаметра, завършващи в голяма издутина с леко заоблен ръб, покрит с козина кожа. Памучните нишки държат кожата на върха на инструмента. Самият инструмент се свири хоризонтално, като главата на мембраната е насочена напред на бедрото под лявата или дясната ръка. Ако имате възможност да посетите Сукът на Медина в Тунис, докато търсите подарък за приятел, опаковането на Дарбука може да е добра идея. Само за 55 долара можете да получите прилично парче; и ако го докарате до $ 350 - професионален.


Как да се предвижваме: транспорт
Обикновено има два начина за пътуване из Тунис:
 • С влак - Тунизийският влак е страхотен. Той е надежден, сравнително бърз и просто толкова добър. Има влакова линия, която минава по крайбрежието чак до Габес и, що се отнася до мен, цялата линия е напълно работеща. По време на моето посещение обаче линията, която свързва Тунис с Габес през Тозер, в западната част на страната, беше затворена за няколко години, но изглежда, че вече са възобновили всички влакове. Във всеки случай можете да проверите разписанията на официалния уебсайт на железопътния транспорт.
 • С микробус - Louages ​​са местните мини-микробуси, които по принцип ще карате за пътуване до места, до които не можете да стигнете с влак. Използвах ги за пътуване до Кайруан, Ел Кеф и Тозер и някои места на юг. Те са много евтини.


Пари
В Тунис се използва тунизийския динар (TND) и 1USD = 2,9 TND, приблизително.
Повечето градове имат банкомати и смяната на € или USD трябва да е много лесна.

Стандарт на живот в Тунис
Разходи за най-типичните неща:
 • Уличен сандвич (фалафел) - 1-2 динара
 • Месна храна (1 ojja) - 5 динара
 • Храна в добър ресторант - 20 динара
 • Транспорт - около 4-7 динара за повечето пътувания с влак, същото и за багаж.


Полезни номера и информация:
 • Полиция:- 197
 • Пожарна служба - 198
 • Линейка - 190 или денонощно 846, 767
 • Посещения на джамии. Тунис е мюсюлманска държава, но защото при посещение на джамии стои на входа, за да провери възможността да влезете вътре в представителите на други религии. В повечето случаи входът в основните стаи на джамиите на неверниците е забранен, но на входа на района може да не уведомите своевременно и ще платите за разходка из джамията.


Забележителности
Сиди Бу Саид: Синята и бялата перла на Тунис
Sidi Bou Said Sidi Bou Said е задължително условие за всеки маршрут на Тунис и това е така от десетилетия. Художници и пътешественици - всички оцениха това малко градче заради слънчевия му аспект и прекрасната гледка към Тунисския залив, искрящ с невъзможни нюанси на синьото. Simone de Beauvoir и Flaubert, Matisse and Chateaubriand - това са само част от примерите за силни имена, дошли да се насладят на радостния контраст на синьото и бялото, подчертани от цвета на портокалите и вкусните миризми, идващи от скритите градини или портокаловите дървета.
Sidi Bou Said наистина се чувства туристически, но по някакъв спокоен и весел начин - дори магазините за сувенири са толкова красиви, колкото цветните и предимно сини врати, като всяка от тях е отделно произведение на изкуството.

Амфитеатърът от Картаген
Амфитеатърът от Картаген Карфагенският амфитеатър е римски амфитеатър, построен през първия век пр.н.е. в град Картаген, Тунис. Възстановен е от диктатора Юлий Цезар и печели възхищението на пътешествениците, особено през Средновековието. Откакто монументът е нападнат от грабители, оригиналният камък и метал са изравнени до земята. Така само арената остана отворена в края на 19 век и началото на 20 век, насред горичка от борови дървета. Стената също е реставрирана. Амфитеатърът все още се използва през лятото за фестивали.

Античният театър на Картаген е друг археологически ценен обект. Това е огромен древен римски амфитеатър, изработен от камък. Изберете място, където да седнете и си представете как древните хора се наслаждавали на различни представления и представления!

Сус
Сус Сус е оживен град, където миналото и настоящето се срещат. Можете да разгледате вековната история, да се насладите на живота на плажа и да допълнете деня си с избора си на гореща нощна сцена. Столицата на губернатора на Сус и дом на Университета в Сус, градът има младежка и натоварена атмосфера.


Кайруан
Кайруан Кайруан, един от най-известните градове на ислямския свят, пленява посетителите с уникалния чар на своята медина. Голямата джамия е универсален архитектурен шедьовър. Задължителна спирка по време на пътуване до Тунис.
Атмосфера на отдавна отминали плава през Кайруан. Времето сякаш стоеше над старото средновековно гробище в основата на стените или по тихите тесни улички и душите, покрити със сводести тавани. В лабиринта на стария град ще почувствате трогателната простота на белите измити къщи, галени от слънчевата светлина на Юга.
Безброй куполи на мавзолей дават на Кайруан въздуха на свят град. Той всъщност беше първата столица на ислямския Магреб и остава символ на първото присъствие на исляма в региона. Тук са открити много почитани светилища. Този на Сиди Саби, заобиколен от вътрешни дворове и озарен с многоцветна керамика, е очарователно и приветливо място за посещение. Но те казват, че дори водата на Кайруан е свещена: помолете да изпиете на гладно в известния кладенец Бир Барута и можете да бъдете сигурни, че пътят ви ще ви върне в Кайруан!

Посещавайки няколко престижни паметника и с малко въображение, ще добиете представа какъв е бил Кайруан в ранното Средновековие: голям град със значително влияние. Голямата джамия изглежда извадена направо от древни времена с минарето си под формата на фар, здравото си заграждение, мраморни колони и издълбаните си капители. Вътре, арабеските от резбовано дърво, златните лъскави плочки са сред първите примери на ислямското изкуство в Тунис.

Средновековният град разполагаше с огромни инсталации, за да задоволи нуждите си от вода. Петнадесет големи кръгли котловини го заобикаляха; един от тях все още остава.

Тозьор
Тозьор Този югозападен кът предлага екзотичен свят на самите тунизийци. Този регион * на 1 час от Гафса * може да се счита за вход в пустинята Сахара, град Тозер е заобиколен от необичайни пейзажи, смесващи каньони и каскади (на север), гъст палмов оазис, огромно солено езеро и дюни (на юг ). Недалеч от предградието Нефта „Онг Джемел“ е избран за заснемане на сцени от легендарните „Междузвездни войни“. Това място изгради нова репутация на ъндърграунд ъндърграунд и електронни концерти.
По време на Римската империя и Византийската империя и във Вандалското кралство Тозеур е бил мястото на Тусурос, в римската провинция Визацена (първоначално част от Africa Proconsularis).


Запознат съм с Политика за защита на лични данни
Имате въпроси?
ПЕРСОНАЛНА ГРИЖА 24/7
НАШИТЕ ОФИСИ
ТУРОПЕРАТОР НА ГОДИНАТА 2013
ГРИЖИМ СЕ ЗА ПРИРОДАТА
Не принтираме каталози, ползваме рециклирана хартия, партньорите ни са природосъобразни.
АГЕНТСКА МРЕЖА
Да работим в един отбор! Инвестицията е от нас, бонусите са за Вас.
ЧЛЕН НА
Българска асоциация на туристическите агенции